Deilige små kanelboller og suksessterte

fredag 14. mars 2014

Nå blir det mye bakeinnlegg her inne - men baking i moderate mengder gjør meg glad. Jeg trenger å være glad, så derfor blir det litt mer baking herfra. Jeg har skrevet et laaangt og personlig innlegg de siste dagene, men jeg "sitter" enda på innlegget for jeg greier ikke å bestemme meg for om det blir for personlig enda. Så derfor har det ikke kommet et innlegg på noen dager herfra. Det og det faktum at jeg har hatt litt økning i arbeidsbelastning. Men her om dagen laget jeg noen luftige små kanelboller bassert på oppskriften fra åpent bakeri.
800 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 egg
5 dl melk
125 g sukker
12 g salt
35 g gjær fersk
115 g usaltet smørTa egg, melk og smør ut av kjøleskapet en stund før du skal bake slik at det blir romtemperert. Bland så alt i en eltebolle utenom smør og litt av melken. Kjør i kjøkkenmaskinen til deigen slipper bollen og så sper du forsiktig på med resten av melken. Nå skal du kjøre maskinen i ca. 5 minutter på medium hastighet. Sett så på lav hastighet før du tilsetter smørret i terninger. Smørret skal bare eltes til smørret er blandet inn i deigen. La deigen modne under plast i ca. en time før du kjevler deigen utover. Smør deigen med smør. Jeg baker med ekte smør i deigen, men her smører jeg faktisk med bredlett siden jeg sliter med smørsmaken. Dryss så sukker og kanel. Du kan kjøre på med perlesukker, litt brunsukker og vanlig sukker. Her er det bare smak og behag. Rull så deigen og del i passe størrelser før du legger dem på bakepapirkledd stekeplater. Disse skal nå heves i minst en time under plastfilm før du pensler med litt egg og strør over med litt sukker og kanel. Stekes så på 200 grader i 10-12 minutter. 


Jeg baket 18 stykker som ble spist på under et døgn - familien her elsker kanelboller ! Enjoy ! 


I dag har Frank kakedag på jobben - så i går ble det bakt suksessterte her i huset. Siden kaken skulle transporteres til jobb i dag, fikk jeg bare tatt et par bilder med kakeringen på. But you get the idea ! 


Jeg har tidligere delt denne oppskriften her inne, og den er en veldig enkelt og grei kake å bake når du har det travelt. Denne kanen er Frank sin favorittkake, og den lages alltid når han skal ha kake til forskjellige anledninger. Jeg har modifisert oppskriften litt de siste par årene, og slik er den altså nå:

Bunnen:
200 g malte mandler
200 g melis
1 ts bakepulver
2 toppede ts mel
4 eggehviter

Bland sammen mandlene, melis, mel og bakepulver. Stivpisk eggehvitene og løft det inn i det tørre. Ha det hele i en form på 22-24 cm. Husk å ha bakepapir i bunnen ved mindre du baker i "bake it easy" som jeg bruker å gjøre. Stek i 20-25 cm på 180 grader.


Krem:
4 eggeplommer
1 dl kremfølte
100 g melis 
0,5 ts vaniljesukker
Frø fra 1/2 vaniljestang
125 g smør

Eggelommer, fløte og melis kokes lett opp i kjele under omrøring på svak-medium varme. Ta kjelen av og tilsett vaniljesukker og smør. Rør om til alt er smeltet. Ha i kjøleskapet til det blir tykkere. 

Etter at bunnen er avkjølt og kremen er blitt kald og tykkere så har du kremen over bunnen. Sette kaken kaldt. 

Du kan dekorere kaken med raspet mørk sjokolade eller med smeltet sjokolade.. eller som det er gjort på bildene: Ja, takk - begge deler ! Smelt da sjokoladen i vannbad før du har det over den kalde kremen på kaken. Deilig !


2 kommentarer:

Line sa...

Takk for inspirasjon :-) Tror det må bli baking i dag, god lørdag!

Elise sa...

Baking er alltid bra :) God søndag :)

by mlekoshi