Dørene har kommet - og lese-frese.

lørdag 9. april 2016I går hentet vi dørene som skal være i det nye tilbygget. Det betyr at vi nå kan forsette å jobbe med tilbygget. Men vi mangler noen plater mv. så vi må legge en nærmere plan nå i helgen før vi starter å jobbe igjen inne i tilbygget neste uke. Jeg hadde egentlig planlagt mørkegrå dører i tilbygget, men vi ble til slutt enige om litt lysere grå dører. Det er en mellomfarge mellom lysgrå og mellomgrå og de er altså en ren gråfarge. Det blir greit siden veggene males i supermatt pure-color og det er relativt høyt under taket. Men bilder kommer selvsagt underveis !


August er en smart liten-stor gutt. Men han har foreløpig ikke funnet verken lese-gleden, lese-ønsket eller lese-progresjonen som storesøster hadde. Han leser greit, men vil helst bare bli fort ferdig og gjøre det siden det er lekser eller noe sånn. Og det går ikke fort. Så jeg tenkte at jeg kunne prøve å øke leseinteressen litt med en motivasjonskalender som Frank mente passet fint med navnet "Lese-frese". Så nå henger lese-frese bak døren på rommet til August. Når han har lest ca. 10 minutter på en dag (utenom skolelekser) så får han putte en lesestjerne i firkanten. Firkantene er ikke etter dato, men nummererte. Da vil han ikke oppleve det som et nederlag hvis han en dag ikke får lest. Så er det små del-premieringer med is underveis og to av dagene har en bonus-oppgave hvor han kan få en is hvis han er så flink at han skriver enten mamma eller pappa en lapp. Hva han vil skrive får han finne ut av selv, men vi hjelper han hvis han sliter. 


Og premien etter 18 lesedager er spillet han har ønsket seg til PS4: Lego Avengers. Så dette blir gøy ! Han planlegger allerede hvordan han skal lese fremover og har tenkt seg en tur innom biblioteket og låne flere lesebøker hjem slik at dette skal gå fint. Så hvis dette er mer på å gjøre han bare liiiitt mer motivert til å lese så er det vell verd det. Andre med gode erfaringer de vil dele ? 


6 kommentarer:

Anja sa...

Jeg har også en sønnen som ikke har den helt store lene gleden, ihvertfall ikke slik som jeg alltid har hatt. Han liker hverken tegneserier eller skjønnlitteratur, men etterhvert oppdaget vi at faktabøker fenget. Han elsker både leksikon for barn og rene faktabøker som går på tema som interesserer f.eks dyr, universet osv. Så mitt beste tips er å finne lesestoff som fenger nettopp han, det gjør det mye lettere å motivere ☺

Elise sa...

Takk for kommentaren Anja ! :) Her er det også faktabøker som er den store hit`en - han elsker f.eks. dinosaurer og fikk den siste boken om dem i påsken. Problemet er at disse ofte inneholder mye tekst og vanskelige ord. Men hvis han bare kommer seg over kneika med lesingen så tror jeg at det blir det han leser mest av fremover han også. Foreløpig er det ikke så mye innholdet som er viktig for han siden han ofte sliter med å få med seg essensen pga. lesehastigheten. Men etterhvert så tror jeg det er lettere å motivere når han får lese det som er interessant :)

Anja sa...

Leseløve bøkene har også noen faktabøker, de er jo veldig greit inndelt etter aldersnivå så kanskje det kan være noe for han https://www.norskeserier.no/_barn-og-ungdom/faktaboker/vulkaner-og-andre-naturkatastrofer-harriet-griffey-9788251788021 Ellers kan også vitser og gåter være lure å begynne med for å få med seg sammenhengen i tekst, og da i veldig korte tekster til å begynne med. Eneste minuset er at noen da sannsynligvis må høre på og le av alle vitsene 😉

Elise sa...

Vi har vært å lånt litt forskjellige lesehestbøker - vi har en del leseløvebøker her fra da Hilde lærte og lese. Men vi må altså fremdeles lese på det første nivået. Han elsker altså faktabøker og vi lånte en av faktabøkerne fra lesehesten med hjem. Men det er ganske lange tekster i den. Og her jobber vi med ett ord om gangen. Men han er veldig ivrig og leste i dag mer enn det han trengte så vi øyner håp for leselyst :) Takk for hjelp Anja ! :)

Pepperkakefjellet sa...

Eg synes dette var ein kjempegod ide! Som de andre skriver her så er det jo jobben med å finne rett litteratur, noko han vil lese, som er ein stor del av jobben :) Når det er gjort er skjema ypperlig! De har hatt eit slikt lesefokus på skulen i mars månad, da kvar leste side var ein meter på veg opp på Mount Everest. Det var veldig inspirerande for guten vår. Men som sagt - eg er sikker på at det skjema de har laga kjem til å fungere kjempebra!

Elise sa...

Takk for kommentar Pepperkakefjellet ! :) Ja, det går strålende etter bare tre dager - håper det går like fint de neste 15 dagene også. Alt som motiverer - uansett hva det er - er bare positivt :)

by mlekoshi