En syhistorie...

søndag 11. november 2018

I morgen så skal jeg gjeste "sy-snappen" til facebookgruppen "Vi sygale" - og det er første gangen jeg skal gjeste akkurat denne. Så da må jeg jo gjerne fortelle litt om meg selv der inne. Men jeg tenkte jeg skulle være kjempelur og gjøre det kort på snapchat med link hit til dette innlegget som forteller mer om meg og min sy-historie i stedet for å legge ut i det vide og brede der inne. Så kan de som ønsker å vite mer lese dette innlegget. Dere som kjenner meg her inne og leser fast eller av og på kjenner jo mye av dette allerede. Så da blir kanskje ikke dette innlegget det mest interessante. Men da er det bare å scrolle videre nedover.

Men jeg startet altså å sy da jeg ikke var så gammel. På mamma sin røde Husqvarna-symaskin som jeg dro frem titt og ofte når jeg var alene hjemme. Men så ble alt søm lagt på hylla helt frem til jeg ble gravid i relativt ung alder mens jeg fremdeles var på starten av mitt studie. Da Hilde ble født startet jeg å sy asiatiske bæreseler.


Meg og Hilde når hun var lita - og Frank og Hilde når hun var litt større. Samme selvsydde Mei Tai (i dag heter de Meh Dai). 
Etter en stund så våknet gründeren i meg - og med støtte av innovasjon Norge startet jeg bedriften "Sweet little monkey" som rettet seg mot både inn- og utland.Dyre og eksklusive bæreseler som solgte som varmt hvetebrød - spesielt i utlandet. Jeg brukte å sy opp 10-15 bæreseler og la det ut på nettbutikken til et bestemt klokkeslett. DA gikk de så fort at nettbutikken ikke greide å ta unnav bestillingene og hver sele ble solgt mange ganger. Så det var veldig gøy - og en deilig følelse.


Det vandrer mange av mine Mei Taier rundt i verden. I USA, Australia, Tyskaland, England, Russland.. Jeg har overhode ingen oversikt over hvor alle befinner seg. Men det ble mange Mei Taier de årene jeg sydde dem, jeg vet ikke akkurat hvor mange. Men det er godt å tenkt på alle de små som blir og har blitt båret rundt tett inntil mamma eller pappa - trygt og godt. 
Etter hvert så begynte jeg å selge andre ting også - og så ble det veldig stort !


Nettbutikken ble åpnet i større skala med masse barneklær, tøybleier, voksenklær, barneutstyr mv. mv. Og så var jeg på vei til å starte et lite showroom som skulle ha åpnet av og til. Men samtidig som jeg gjorde alt dette jobbet jeg i 100 % jobb, hadde 100 % studie med avslutningen av jusstudiert (stor masteroppgave) hadde Hilde som krevde sitt som lita jente på etter hvert 3-4 år, hunder og samboer. Det ble for masse. Da masteroppgaven ble levert og studiet ferdig gikk jeg på en smell - og butikken ble lagt ned. Det er gøy å drive butikk, men det kommer også mye ekstra jobb med regnskap, forsendelser, tekniske mv. som ble veldig veldig krevende. Jeg drev engro, import og eksport av utstyr. Det ble mindre og mindre tid til å sy - interessen forsvant og det gjorde søvnen også. Så det ble en smell  - og det gikk lang tid før jeg ble venn med symaskinen igjen. Hører til historien at vi da også ble gravid med minstemann oppi alt sammen - så det var greit å bare jobbe i en vanlig "jobb" uten alle andre bekymringer.


Men jeg elsker å sy - og jeg har alltid en gründer i magen. Men når jeg så startet egen bedrift igjen for en tid siden så er det bare egensøm og egenproduksjon jeg driver med. Og det går greit å kombinere med jobb og familie slik vi har det i dag.

Men det er altså grunnen til at jeg har hatt en del symaskiner og utstyr i mange år allerede (Helt siden 2005-2006).

Bilde av fanasidrakten som jeg sydde for 1,5 år siden.

Jeg elsker å skape ting, og aller mest elsker jeg å sy ting. Det er mye terapi, skapelse av selvfølelse og følelse av å gjennomføre noe fint gjennom å sy noe. Ofte ser det mer komplisert ut en det faktisk er, og mange er nok litt redd for å prøve å sy noe. Øvelse gjør mester, og selv vi som har sydd en god del har det vi anser som "uoverkommelige hindrer" - jeg er redd for å sy skjorter !Det å leke med ulike stoffer, farger, tråder og broderinger er tilfredstillende. Og det å finne akkurat den riktige fargekombinasjonen som passer DEG bra er like morsomt hver gang. DEN følelsen. Når broderingsmaskinen hamrer løs på stoffet og du etterhvert ser hvordan resulatet blir og tankene om hvordan du videre kan gjøre "produktet" ditt enda bedre. DEN følelsen. 

Når du finner fantastiske tekstilskatter - om så det er et sjeldent fint stoff kjøpt av en privatperson fra USA, et flunkende ferskt stoff fra etsy eller ebay, når du faktisk finner et ekte retrostoff i en liten stoffbutikk hvor betjeningen er så gammel at de nesten ikke greier å gå. DEN følelsen. 


Hvor jeg syr ? Jeg har sydd litt forskjellige plasser i huset - før hadde jeg et stort syrom/kontor, men i dag syr jeg må mitt lille kontor (med høy takhøyde):


Her kan du se flere bilder av syrommet

Hva jeg syr på ? Jo, symaskinparken består av en Janome MC 6600 med stort sybord.Denne maskinen kjøpte jeg da jeg startet bedrift første gangen.Samtidig kjøpte jeg min elskede overlock: Babylock imagine Wave. Elsker den !


Jeg har også en Janome broderingmaskin...


Og til sist: En Janome Coverstitch. 

Med andre: Jeg har det jeg trenger for å lage det jeg ønsker. 

For noen år siden så startet jeg bedrift tilknyttet bloggen her inne - og den har jeg utvidet til å sy interiør og klær, som legges ut i nettbutikken min: esdesign.noHer ligger det ikke så masse akkurat nå - jeg holder nemlig på å sy opp masse til jeg skal på designmesse om to uker - og etter det skal jeg ha popup-butikk i Tromsø to helger på rad i desember. Spennende !

Og i neste uke kommer de egendesignede handleposene - akkurat i tide til messer og pop-up. Jeg kommer til å legge ut noen av posene i nettbutikken - men alt jeg syr og resten av posene legger jeg ikke inn i butikken før etter messe og pop-up.

Jeg gjester denne gangen sy-snappen for å vise frem litt diverse og lage 1-2 ting. Men jeg tenkte også jeg skulle ha sy-snappen en gang til hvor jeg viser frem masse triks og tips ift. bedrift, utstyr og søm. 


Ingen kommentarer:

by mlekoshi