Slik syr du et lagskjørt med chiffon

søndag 23. januar 2011

Ja, endelig fikk jeg satt av noen minutter til å sy ferdig skjørtet til Hilde som jeg har skrevet om her inne. Men får ikke lagt ut actionbilder før senere i dag. Hilde er enda på overnattingsbesøk hos bestevenninen oppe i gaten her. Regner med at de har det som plommen i egget.

Jeg er faktisk nesten litt uthvilt i dag etter å ha fått sove nesten åtte timer i natt - så da må jo dagen bare bli bra ? Frank er dessverre på jobb, så da er det likevell litt kjedelig her hjemme. Det snør kaniner ute, så etter at August har sovet om en stund skal vi sikkert gå en tur ut i snøkaoset for å ake litt. Han klatrer opp i vinduene her inne og peker ut... "schnøøø... atttti!" så da må vi nok bare gå ut å leke litt.

Men nå: Syoppskriften på lagskjørtet.


Dette er bare prøvekluten min. Jeg tok fargene jeg hadde hjemme å testet hvordan det var å sy sammen. Jeg ville personlig hatt andre farger, men Hilde blir nok glad når hun får se det. Det er jo tross alt råååsa...Når du skal lage deg et mønster så er det lurt å tegne det  på rutete mønsterpapir. Det gjør det lettere å få det symetrisk.


Her har jeg klippet ut det nederste laget i skjørtet. Du må egentlig finne frem egne mål å prøve deg litt frem. Skjørtet ligger her brettet dobbelt, og når jeg bretter det ut ser det ut som en smultring.Gjør det samme med det øverste laget av skjørtet - og denne gangen er selvsagt skjørtet smalere.Så var det mellomlaget av chiffon. Jeg hadde bare en type chiffon hjemme og denne fliser seg en del opp. Jeg vet det finnes flere typer, og spesielt en nylontype som ikke fliser seg opp. Den anbefales for at du skal slippe å kante det eller at det skal flise seg opp i det uendelige.. Men siden dette bare er en prøveklut så brukte jeg bare det jeg har. Her kan du lage en laaang remse eller sy sammen flere remser. Jeg har sydd sammen 3 remser med stoff.Så brukte jeg kantefoten å symaskinen og kantesyr det øverste og nederste laget på skjørtet. Hvis du ikke har kantefot så kanter du det på vanlig måte. Det er også mulig å overlocksy kanten.Og syr derretter to sømmer øverst langs den laaaaange siden av chiffonstoffet. Nå stiller du inn på lengst mulig stinglengde på maskinen din, for vi skal ikke feste stoffet nå, bare lage rynker. OM du er så heldig at du har rynkefot på maskinen så bruker du den.Så finner du undertråden på begge og drar i den for å rynke stoffet. Fordel rynkene ut jevnt over hele biten og stopp når stoffet er like langt som skjørtåpningen er i omkrets.Etter det så knyter du sammen trådene slik at rynkene holder seg og så syr du sammen endene slik at dette blir en sirkel.


Nå skal du plassere delene oppå hverandre.


.. og feste det sammen med nåler..


..Før du syr det sammen.Nå er skjørtet snart ferdig. Det mangler bare strikk-kanten før det kan tas i bruk av den heldige mottakeren.Nå lager du en lang remse med stoff som er litt bredere enn omkretsen på skjørtåpningen. Brett den dobbel og press med strykjern.Sy det sammen på kortsiden slik at stoffet blir en sirkel som har samme omkrets som skjørtet har.


Nå damper du kanten dobbel med strykjern.....Og syr en søm ca. 3 cm (jeg bruker måleplaten på symaskinen når jeg syr.. mye enklere. Måleplaten er stålplaten som du kan se å bildet. Og denne gangen brukte jeg 1 inch-målet og det er under 3 cm. Mye lettere å sy jevnt hele veien rundt) fra den brettede kanten.

 

La det være en åpning å 2-3 cm hvor du kan føre inn strikket.Jeg bruker strikknål for å få inn stirkket, men du kan også bruke en sikkerhetsnål el. Tre strikket gjennom uten at det snurrer seg, og sikk-sakk-sy endene sammen før du syr igjen hullet du lot være åpen i stoffet.Strikk-kanten er nå klar til å sys på resten av skjørtet.Sy kanten på med kantes nedside mot skjørtets toppside. Ok.. veldig kronglete forklart. Prøver på nytt: Legg strikk-kantet oppå skjørtet med kantet som ikke er sydd opp mot den øverste kanten på skjørtet.


Vri derretter kanten opp slik som på bildet og sy en strikking rundt skjørtet for å holde de løse stoffene på innsiden på plass.


Stryk og nyt !Og så en gjenntakelse siden det er en uke igjen: Har du kanskje lyst til å stemme på meg som årets mest kreative mammablogg hos foreldremanualen ? Her kan du stemme på meg eller de andre - og ta gjerne en titt innom de andre kategoriene også. Tror du kan stemme en gang om dagen (?). Hadde vært veldig koselig om du la inn en stemme iallefall. Direkte link til avstemminen finner du her.


1 kommentar:

house of hopen sa...

Helt herlig tut! Takk for at du deler :)
Det er så inspirerende å se hvordan ting blir til, nå lærte jeg noe nytt også. Nemlig måten du lagde linningen på! 1000 takk, det skal jeg prøve!

Riktig god helg og beste hilsen fra Solveig :)

by mlekoshi