Familiens favoritt: Eltefri pizza

tirsdag 7. april 2015


Hver fredag har vi fredagspizza. Hvis ikke det er fredagspizza på menyen så er det KRRRIIIISE hos ungene i residensen. Vi voksne ler litt av det hele. Rutiner, planlegging og forutsigbarhet er en ting, men at det er KRIIISSSSE om pizza ikke er på menyen er ikke alltid like praktisk. Men slik er det iallefall. Da har vi hatt ganske mange muligheter for å perfeksjonere både bunn, saus og topping. Og nesten hver fredag har vi besøk. Det har bare blitt slik at ungene har besøk nesten hver fredag og antallet til bords varierer mellom 4-10. Og det er egentlig helt greit. Antall pizza varierer også mellom 3-6 av nettopp den årsaken. Men vi lager nesten alltid deig til 4 pizza kvelden før - og eltefri pizza er deilig ! Til 4 store pizza bruker vi:

ca. 1 kg pizzamel/tipo 00 (vanlig mel gir langt ifra samme resultatet).
1/2 ts tørrgjær
mellom 6,5 - 7 dl kaldt vann
1 ts salt

Du blander alt dette på kvelden før du legger deg i en bolle. Skal ikke eltes (ergo eltefri...) men bare rørers lett sammen. Så legger du plast over bollen og setter den på en lun plass. Vil du lese mer om eltefri bakst kan du se det jeg skrev om det her, og her ser du mye av teknikken. Ved middagstid dagen etter så heller du deigen på et bakepapir med mel over. Du deler deigen inn i fire og flytter delene på hvert sitt bakepapir med mel under deigen. Så tar du hver av deigene og bretter kantene inn mot midten (se samme teknikk som ved eltefri brødbaking). Snu så deigen rundt slik at bretten ligger ned mot bakepapiret. Dekk deigen med bollen. Gjør det samme på de tre andre bitene og legg her over plast (ha gjerne litt mel over deigen slik at den ikke fester seg i plasten). La stå i en time, og sett etter 30 minutter inn pizzastein i ovnen som settes på 250 grader ++. Etter at timen har gått så former du pizzaen med hendene og ikke kjevle. Ha på saus og fyll og stek pizzaen med bakepapiret under og oppå pizzasteinen i underkant av 10 minutter eller til du ser at den er ferdig. 

Vi har laget pizzasausen på samme måte i flere år nå. Det er ganske enkelt en sammensetning av mutti knuste tomater, litt mutti tomatpurre, salt, hvitløk og et par andre hemmelige ingredienser. Men her er det bare å prøve seg frem. Det blir sjeldent feil. Vi har vekslet mellom å koke sausen eller og ikke kose sausen - bare å prøve seg frem ! 

Vi har to toppinger vi alltid vender tilbake til. Ungene vil ha noe så enkelt som ost og spekeskinke. Vi voksne liker BBQ pizza med biff-biter med hjemmelagd rubb-krydder, BBQ og hvitløksdressing. MmmMMm ! 

Ingen kommentarer:

by mlekoshi