Beredskap i hjemmet

torsdag 3. januar 2019

Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Det er økt fokus på dette - og det er ganske klart at myndighetene ønsker at du skal vite at du er en del av Norges beredskap.

Bilde av dsb
"Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn. Sammen er vi forberedt! "          
                Cecilie Daae, direktør i DSB


Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har i ett -årstid nå hatt økt fokus på akkurat dette. Og nå begynner det faktisk å nå ut til folket. Det er nok også fordi at mange kommuner og Fylkesmenn informerer mer og mer om dette, og det faktum at det er mye uroligheter i verden som gjør folk litt ekstra obs på det. Målsetningen er jo å bedre folks egenberedskap - uten å skremme folk. Kampanjen fokuserer på hva enkeltpersoner bør ha tenkt gjennom hvis for eksempel strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke, vannet er avstengt eller det blir vanskelig å få tak i nødvendige varer. I tillegg inneholder kampanjen konkret råd og eksempler på hvordan man kan klare det selv i sitt hjem i minst tre dager. Men media har også hatt økt fokus på dette - både lokalt og nasjonalt.



Min egen arbeidsgiver var rett før jul ute å veiledet Troms fylke sine innbyggere om hvordan de kan forberede seg på et situasjon der vi står uten vann, strøm og internett. Fylkesmannen og ordføreren dro på handletur sammen - resultatet står nede i resepsjonen på min jobb, og ser slik ut:



Hvis dere tar en titt på episoden "Dommedag" fra NRK sin serie "Innafor" så er den også litt opplysende - i alle fall fikk den meg til å tenkte litt ekstra. 


I podkasten "72 timer" møter programlederne Marte Stokstad og Knut Folkestad en rekke kjente nordmenn og spør; hvor godt forberedt er du, egentlig? "72 timer" finner du i NRK radio på nett og mobil, eller der du hører podkaster.


Bilde fra dsb

Så ser jeg i sosiale media at folk har begynt å få flyers i posten rundt om Norge, og at folk blir litt småskeptisk. Men jeg tenker at det er mildt sagt naivt å ikke tenke litt mer på beredskap når vi har gjort oss så avhengige av teknologi og tanken om at alt alltid ordner seg. Så jeg blir ikke skremt, selv om det gir meg et lite stikk av "oi!" når jeg ser det dukker opp. Folk tenker med en gang krig og invadering i landet.  Men nå er det engang slik at klimaendringene har bidratt til mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen de siste årene har ført at Norge nå moderniserer totalforsvaret. Økt beredskap i befolkningen – altså hvordan hver enkelt tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje – er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsvar.


Bilde fra dsb


I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet, og et argument for hvorfor folk bør tenke over hvordan de kan forberede best mulig seg hvis noe skulle skje.


Jeg anbefaler derfor alle til å gå inn på siden sikkerhverdag.no/egenberedskap for å lese dere litt opp på hva dette innebærer og hva det er lurt å tenke på. Og selv om mange nok vil reagere på at de anbefales å handle joddtabletter for de tenker at det aldri er slik at det vil ende opp med en atomkrig rundt her så er det jo greit å tenkte på at det frekventerer utenlandske atomubåter rundt forbi her støtt og stadig, og at det ikke er så mange år siden det var en ulike som kunne endt veldig ille langt her nord.


Bilde fra dsb


Jeg prøver egentlig å ufarliggjøre det, samtidig som jeg sier: opplys deg selv ! Jeg, det vil si mest Frank, har i alle fall begynt å lagre litt nødvendigheter å en egen boks på boden, samt at vi har flere vann-dunker vi har fylt opp som står sammen med boksen. Vi snakker faktisk bare to uker tilbake tid da nesten hele Bodø var fri for vann, så det er jo en veldig reell mulighet. Så jeg tror vi kommer langt med litt mat, varmemuligheter og vann. Men jeg tenkte jeg skulle dele hva vi har samlet sammen nå i et eget innlegg etter hvert - og da dele listen med det som er anbefalt å lagre hjemme.


Bilde fra dsb



Ingen kommentarer:

by mlekoshi