Sy-tutorial - cocoon cardigan

mandag 21. januar 2019

 

For to dager siden hadde jeg sysnappen - og da sydde jeg denne cardiganen. Den er sydd etter mønsteret Cocoon Cardigan fra Patterns for pirates. Når du kjøper mønsteret så får du en sømbeskrivelse og mønsteret som du må teipe sammen før du tegner opp mønsteret. 

Jeg tenkte at jeg skulle legge med en liten sømbeskrivelse til mønsteret på norsk her med litt tips - så lir det lettere å vurdere om du skal prøve mønsteret eller ikke. Mønsteret har mange variasjoner. Denne er den lengste modellen, med de bredeste kantebåndene og har lange "cuffs" på armene. 


Jeg har sydd de av et stoff som heter punto. Det kalles også vinterjersey og det er tyngre enn vanlig jersey. Veldig deilig stoff ! 


Det første jeg gjorde var å klippe ut alle delene: 1 ryggdel og 2 frontdeler, 2 armer, 3 deler til kantebåndet og 2 "cuffs". 

Det jeg så gjorde på bildet over var å overlocke de to frontdelene til ryggdelen med å sy de sammen på skuldrene - og det har jeg gjort på bildet over.


Neste skritt var å vreng den slik at rettsiden ligger opp. På bildet ser du til venstre ryggdelen, og til høyre ser du den ene frontdelen. Ca. midt i bildet ser du halsen. 


Akkurat "der" jeg peker (og hvor frondelen er sydd sammen med ryggdelen) skal jeg nå sy på den første armen. 


Jeg klipser fast armen i den viste åpningen - og jeg gjør akkurat det samme på den andre armen. Og nå overlocker jeg armene fast på begge sidene.


Der sitter dem på - og slik ser det nå ut på vrangsiden der armen er sydd fast. 


OG slik ser det nå ut på rettsiden. 



Som du ser på bildene har jeg nå lagt fordelen mot ryggdelen og armen dobbelt og så skulle jeg overlocke helt fra armen ned til midjen. 


Og slik ble den når det var overlocket i sidesømmen. 


Og slik ble den på rettsiden. 


Stoffet legger seg veldig fint i sømmene - og her ser du at det traff fint i armsømmene. Det er viktig at sømmene fra begge sidene treffer hverandre perfekt i armhulene for å gi et best mulig inntrykk. 


Nå er vi klar til å sy sammen kantebåndet som skal gå rundt hele cardiganen. Og jeg hadde som jeg skrev valgt den aller bredeste kanten. Da skal du ha tre deler - to lange og en litt kortere. 


Vi skal først sy dem sammen på kortsidene slik at de ender opp som en sirkel. 


Ferdig sydd sammen ! 


Nå dampet jeg først ned sømmene før jeg la kanten dobbel med rettsiden og ut dampet ned kantene.


Nå skal vi sy kanten på selve cardiganen. Først finner jeg midtpunktet oppe på rettsiden av halsen. 


Og så fester jeg kantebåndet i cardiganen slik at midten på halsen treffer sømmen på kantebåndet (og sømmen du skal feste her er sømmen som binder de to lengste delene på kanten fast i hverandre. Dette gjør at den korteste delen på bandet havner nede bak på cardiganen). 



Du følger kantebåndet ned langs siden og neste festepunkt er når du kommer nederst på siden av cardiganen hvor sidesømmen i cardiganen er (hvor frondelen er sydd fast i ryggdelen). 


Her skal du feste neste del av kanten og da skal du feste den med sømmen hvor den korte og lange delen av kanten er sydd sammen. Du gjør det samme på andre siden av cardiganen. Nå har du klipset fast cardiganen tre plasser til kanten der hvor sømmene på kanten sitter. 


Du skal nå overlocke kanten fast til cardiganen. Du begynner midt bak i nakken. Denne kanten er nesten like lang som selve cardiganen så nå skal du ikke dra mye i kantebåndet slik du normalt vil måtte gjøre når du syr på ribb på en genser el. Du drar bare veldig forsiktig i selve båndet, ikke cardiganen, akkurat når du syr på båndet i halsen. 


Der var kanten kommet på  ! 


Neste skritt er å få på mansjettene/cuffsene (altså hva heter det egentlig ?). Du har to deler som du først bretter dobbelt før du overlocker langs den ene siden. Som jeg skrev har jeg valgt den lengste varianten. Etter at jeg har overocket lang siden vrenger jeg kanten og legger det dobbelt slik du alltid gjør når du skal sy på ribb på en genser. 


Jeg er nå klar til å sy dem på - og disse er litt mindre enn selve armen, så her må vi dra litt (ikke like mye som normalt med en vanlig ribbkant) når jeg syr rundt. Hvis du ser på oppskriften på militærgenseren så forklarer jeg hvordan jeg gjør dette. 


Så lang er den faktisk - og det passet meg perfekt ! 


Ferdig sydd på ! Nå er du faktisk ferdig med cardiganen. Det kan være greit å presse sømmene litt. Men dette stoffet er jo litt tyngre så det falt fint uansett. 



Den ble veldig god og jeg likte den ! Neste jeg planlegger å sy blir i sort, og da skal jeg ha kort kantebånd og med lommer. 


Jeg fikk ikke tatt noen bilder av den før jeg dro, så jeg tok et halvkjipt bilde når jeg brukte den på jobb i går. Men altså: Fornøyd ! 

1 kommentar:

Unknown sa...

Tusen takk for at du deler hvordan å sy denne fine cardigan ☺️ hvor har du kjøpt stoffet du sydde den i, og ka heter stoffet? Har kjøpt mønster å skal sy en æ også 🤭men e ganske ny i sy verden å har bare sydd barneklær 🤣

by mlekoshi