8 av 10 barn

søndag 19. september 2010

..risikerer unødvendige bilskader. Ja, enda et bakovervendt-bilsikring-innlegg fra meg. Det er vi som foreldre som skal sikre barna vår og derved avgjør hva utfallet vil bli i en bilulykke. Ergo: jeg vil skrive innlegg med jevne mellomrom. Det kommer stadig nye foreldre og gravide innom her - og da er det greit å informere litt.. så lenge myndighetene ikke anser det som nødvendig.

Sitter et innlegg fra bloggen sikring av barn i bil: "Mange foreldre bekymrer seg for bøyde ben, om barna kanskje blir bilsyke av å sitte bakovervendt eller om det ikke er vanligst å bli påkjørt bakfra og at det dermed er det man bør sikre seg best mot. Det er veldig dumt å ta sorgene på forskudd, man må prøve å se løsninger isteden for problemer. Følger man bruksanvisningen til det bakovervendte setet og monterer det korrekt er barnet som sitter bakovervendt fem ganger sikrere ved enn frontkollisjon enn det fremovervendte barnet. Et bakovervendt barnesete reduserer risikoen for å miste livet i en frontkollisjon med 90-95 % mens et fremovervendt barnesete ikke reduserer risikoen med mer enn 50-60 %.".


Her kan dere lese om en konkret sak hvor barnet overlevde på grunn av den bakovervendte bilstolen sin. Det er litt betenkelig at media-korpset i Norge aldri videreformidler dette budskapet ved tanke på at de dramatiserer og forfølger daglig totalt meningsløse saker. De skal selvfølgelig ikke sette det på spisse og si at i denne-og-denne saken ville barnet overlevd om det hadde vært sikret bakovervendt. Men mer fokus - slik som saken i linken over - synes jeg det bør være. Foreldre trenger åpenbart å bli opplyst mer før de ghør denne type valg for barna sine.

Lereim mener at det bør være lovpålagt at barn sikres bakovervendt til 3-4 års alderen. Og jeg er helt enig, ved tank på hvor få barn som er sikret bakovervendt, at det bør være lovpålagt. Derved slipper foreldre å ta feil avgjørelser som kan få fatale konsekvenser.Vi er veldig fornøyd med bårt besafe izi combi x3 isofix.

Edit: Jeg må bare tilføye denne linken som dere kan dra frem når foreldre og besteforeldre mener dere er hysteriske for at barnebarna ikke skal få sitte i et 20 år gammelt falleferdig bilsete på tur. Det gjør jeg... Ja, og samtidig konkluder til dem med at "Nei, vi var ikke særlig sikre i bilen i det hele tatt, men vi klandrer ikke foreldrene våre for de visste ikke hva de gjorde."

2 kommentarer:

trine sa...

Det er så viktig det du trekker fram. Det burde vært mye mye MYE mer fokus på dette, både i media og bl.a. på helsestasjonen! Det kan ikke sies ofte nok.

Elise sa...

Sant. Og jeg glemte å legge med denne fine linken som en kan vise til besteforeldre (ikke pappaen min iallefall..) som mener at vi er overhysteriske:

http://www.carseat.se/were-kids-safe-in-cars-40-years-ago/

by mlekoshi