How-to: etasjeskjørt

onsdag 2. november 2011


Jeg skrev for en tid siden hvordan jeg syr etasjeskjørtene mine, men tenkte jeg skulle legge ut en litt bedre beskrivelse med litt flere bilder - og i dag er dagen. Det vil ikke følge med mål og lengder, der er det opp til deg og finne det som passer barnet. Husk å ta med sømom og kanter når du berenget bredden på hver etasje.1. Finn frem tre stoffer som passer sammen, og tråder som matcher. Sliter du med å finne fine stoffer så anbefaler jeg deg til å ta en titt inn på ebay.com eller etsy.com.


2. Nå skal du klippe stoffene til - jeg delte hver etasje i to. Klipper derfor to strimler til hver etasje.Nå sitter du igjen med 2 strimler for hver etasje.


3. Nå syr du sammen kortsidene på hver etasje...


.. og ender opp med en sirkel av stoff. Jeg bruker overlock-maskinen. Du kan evt. bruke overlock-søm på symaskinen+ vanlig søm.


4. Etter at du har gjort dette med hver etasje så skal du så overlock-sy begge sider av sirkelen av stoff. Her kan du også bruke overlock-funksjonen på symaskinen.


5. Etter at du har overlocket alle kantene skal du nå sy ned kantene på kortsidene som du overlocket i punkt 3.


Nå sitter du igjen med tre stoff-ringer som er overlocket.


6.  Nå skal du starte å snurpe sammen etasjene slik at de kan sys sammen. Du starter med det midterste etasjen (på bildet er det den nederste etasjen, så ikke bli helt forvirret..), da den øverste etasjen  ikke skal snurpes sammen.


Start med å sy en søm med stor sømlengde øverst på lag nr. 2.


Ta tak i undertrådene fra begge sider og dra i dem slik at stoffet rynker seg.


Når du har synket omkretsen til at den er lik det laget den skal sys fast på så knyter du fast trådene slik at rynkingen holder seg på plass.Nå skal du sy fast det midterste laget på det øverste laget. På bildet har jeg allerde gjort dette, og er klar til å sy fast det nederste laget. Men det er akkurat det samme prinsippet på alle lagene.


7. Du starter med å legge lagene med rette mot rette. Start å sy slik at kort-side-skjøtene ligger inntil hverandre. Så syr du lagene sammen.

8. Etter at du har sydd det fast på vrangen bretter du ned laget og nå skal du sy på plass laget (og de overlockede kantene på undersiden). Brett begge overlockede kantene oppover og sy strikking.


Gjente dette med det siste laget på akkurat samme måte. Nå skal du tilpasse omkretsen når du rynker til det midterste laget.


Etter at du har sydd fast alle lagene skal du sy kanten nederst på skjørtet. Jeg har som du ser på bildet brukt en kantefot som bretter inn kanten mens jeg syr. Enkelt og greit, men her det mange muligheter.9. Til sist så skal du sy inn strikket som holder skjørtet oppe. Du stryker ned kantene der du skal putte inn strikket. Her må du tilpasse slik at strikket verken er for stramt eller slapt - det kommer veldig ann på strikktype og hvor mye det gir etter.


10. Fest fast strikket med nåler før du vrenger skjørtet på retten.


11. Sy fast kanalen strikket er festet inni.Nå er det bare å stryke skjørtet og gi det til en liten eller stor tulle som fortjener det !
4 kommentarer:

LilleLeo sa...

Fint skjørt og super tut!

Rikke sa...

å-dette skjørtet var kjempesøtt. Tusen takk for at du deler framgangsmåten! Dette må jeg prøve:)

Unknown sa...

Hei! Så flott skjørt - og veldig bra arbeidsbeskrivelse. Jeg lot meg inspirere og har sydd et bursdagsskjørt etter din beskrivelse. Har publisert et innlegg på bloggen min, og linket til dette innlegget her. Ta gjerne en titt: www.vonmoranville.no

Elise sa...

Bra dere liker det - og blir inspirerte ! Det er jo målet :) Så fint skjørtet ble Heidi :)

by mlekoshi