Siste dag i Harstad

søndag 4. mars 2012

I dag hadde vi siste dagen sammen i Harstad før jeg og Frank satt oss på båten hjem. Nå sitter vi hjemme her i Tromsø uten ungene som skal være alene noen dager i Harstad sammen med mor og far. Deilige for ungene og rart og deilig for foreldrene. Dagen brukte vi på å gå tur på Trondenes hvor vi bor. Fornøyde unger som strålte om kapp i det fine været. Mor, far og ungene på tur. 


Vi gikk til Trondenes Historiske senter hvor vi spiste is og vafler i det fine været. Hilde hadde lyst til å gå inn på selve museumet, men vi får ta det neste gang når vi har bedre tid. Det er veldig koselig å være der inne, og Hilde ELSKER historie og fakta.Trondenes Kirke

Trondenes Kirke er liksom min kirke. Her har jeg vært på mange julaftener, jeg er døpt her, jeg har feiret bryllup her, jeg har vært i begravelser her flere ganger og Hilde er døpt her. Kirken er så gammel, så fin og så mystisk. Hvis jeg en gang gifter meg i kirke så må det bli denne.
Trondenes kirke er verdens nordligste steinkirke og et historisk sted med spor tilbake til vikingtiden. Årstallet for bygging har inntil nylig vært satt til rundt 1250, men nyere forskning heller mot at kirken er av nyere dato. Kirken er bygd på et område der det tidligere har vært trekirker fra 1100-tallet.


Kirken ligger helt nede i fjærsteinene.Rundt kirken finnes det som enkelte kaller rester av befestninger fra 1100- tallet. Denne muren skulle angivelig beskytte de tidligere- og nåværende kirkebygg mot angrep fra karelere og russere. Helt fram til siste årtusenskifte har historikere og andre framstilt kirkegårdsmuren som et nødvendig og sterkt forsvarsverk.


  
 Tidligere ble kjelleren under kirkegolvet brukt som gravkammer, og her er kister og rester etter flere hundre begravelser. Det fantes også gravnisje inne i kirken. Mye spennende historie i disse veggene.
  
Det er veldig mye historie på et ganske lite område på Trondenes, og jeg syns det er så morsomt å vise alt frem til Hilde. Det var mye aktivitet på Trondenes under 2. verdenskrig, og du finner blant annet Adolfkanonen som er verdens største langbaserte kanon. Grovarbeidet på Trondenes ble gjort av krigsfanger, for det meste russere. Leiren lå like nord for Trondenes kirke, og ruinene er avbilder på bildet over her.  Forholdene på Trondenes var som i tilsvarende leire: Lange arbeidsdager, hardt fysisk arbeid, mangel på mat og klær og enkle brakker som ikke holdt kulda ute. Sadisme og straffelyst fikk utløp her som andre steder. Enkelte kilder opplyser at 800 russere døde på Trondenes i løpet av okkupasjonen.  

En del av historien rundt Trondenes går enda lengre tilbake i tid. Trondenes var et viktig politisk senter fra slutten av vikingtiden og gjennom middelalderen. Laugen ligger på Trondenes, og ern innskjø som ble til for 4000 år siden, hvor det blant annet er registrert ca 40 hekkende fuglearter.


Ja, det var historietimen herfra, nyt resten av søndagskvelden sammen dere også ! 
Ingen kommentarer:

by mlekoshi