Pepperkakehus

mandag 3. desember 2012


I dag er det første søndag i advent, og vi har koset oss hjemme. Det har vært over 10 minusgrader ute, så da vi holdt oss mest inne. Vi har vært ute å handlet litt julstjerner og ei busk til trappa som stå der med masse små varme lys på seg. I ettermiddag var Frank og ungene på julegrantenning i byen. Jeg jobbet med en julegave og gjorde klar pepperkakedeigen til pepperkakehuset. I år prøver jeg en ny pepperkakedeig som skal passe ekstra fint til pepperkakehus. Det er konditor Mats Erland-Jensen som har laget denne deigen. 

Oppskrift:
1, 5 dl sirup
2 dl sukker
75 g smør
1 ss kanel
1 ss ingefær
1/2 ss nelik
2 dl melk
1/3 ss natron
11 dl hvetemel


Trikset med denne oppskriften er at den skal kjevles ut rett etter at deigen er satt. For å slippe å bruke hvetemel så skal den kjevles ut mellom ta lag bakepapir. Sett så denne ut eller i kjøleskapet til den blir kald og hardere. 


Nå kan du egentlig tegne mønsteret direkte på papiret og skjæret det ut med en skarp kniv. 


Jeg brukte knust kamfer i vinduene for å lage vindusglass.Jeg dekorerte først veggene før jeg satte pepperkakehuset sammen. Det er litt enklere enn å pynte dem når huset er satt sammen. 

Til å pynte huset og lime delene sammen så brukte jeg et litt sterke og tryggere stoff enn smeltet sukker.  Det tar litt lengre tid før det fester seg, så ha god tid. Jeg har blandet:
500 g melis
5 g sitonsyre
100 g egghvite


Nå er pepperkakehuset klar til å bli pyntet av ungene i morgen. Bilde kommer ! 

1 kommentar:

Unknown sa...

Hei😊jeg lurer på framhangsmåten, når skal melken i?

by mlekoshi