Optimal trening #1

tirsdag 19. februar 2013

Ja, da har jeg gjort det jeg gruet meg litt til. Merkelig, men sant. Jeg har hatt en veldig slitsom dag, og avsluttet den med makspulstest. Maks-hvaforno tenker du kanskje. Jeg har som regel en ganske a4 akademisk tilnærming til deg meste av det jeg gjør. Strikke ? Kjøpe bok, se videoer på videoer på nett og så strikke. Barneoppdragelse ? lese, lese og teste. osv. Og slik jeg  med trening også. Jeg leser, samler, sammenligner, setter meg mål, konkluderer med hva jeg skal prøve og så tester jeg.


1. Målet
Målet mitt med treningen er å komme i bedre form og få en littegrann mindre utgave av meg i en litt mer "fit" form.

Jeg er ute etter optimal trening. Med det mener jeg at jeg skal oppnå best mulig resultat gjennom å trene mest mulig hensiktsmessig for å få ønsket resultater på kortest mulig tid. Minst mulig tid på trening som ikke gir meg resultater. Og ja, jeg er ikke så opptatt av at trening skal være en lek. Trening må gjerne være smerte, men jeg må se resultater. Og jeg må ikke bli lei av å bruke tid på ting som ikke gir resultater. MEN det må ikke være så hardt at det bare går en liten stund før man er lei og faller fra.

2. Hvilken type trening ?

- Hvis jeg skal få en bittelitt mindre utgave av meg så må jeg forbrenne mer. Uansett hvordan jeg vender og vrir på kosthold, kalorier mv. så er det såre enkelt: Jeg må en høyere energiforbruk enn hva jeg har i kalori-inntak. Jeg kommer aldri til å telle kalorier, veie mat eller legge en klar plan for kostholdet mitt. Jeg får ikke det til å passe inn i vårt hektiske familieliv. Enkelt og greit. Men hvis jeg bare endrer litt på kostholdet og samtidig holder måltidene til moderate mengder så funker det greit for meg.

For å få opp forbrenningen så er det lurt å trene kondisjonstrening. Jeg er ute etter optimal kondisjonstrening som gir meg best mulig forbrenning under trening og etterpå. Jeg satser derfor mest på intervalltrening. DET skal jeg komme tilbake til i neste innlegg, og det er altså grunnen til at jeg utfører makspulstest.

- Hvis jeg ikke bare skal bli en bittelitt mindre utgave av samme form som jeg er i dag, men heller en bittelitt mindre utgave av meg som OGSÅ er litt mer "fit" så må jeg drive med styrketrening. Jeg vil ikke kunne endre på kroppssammensetningen ved mindre jeg trener styrke. Dere har sikkert lest en del om det i media i det siste. Jenter skal også trene styrke. Du får ikke store gutte-muskler selv om du trener styrke. Ikke engang om du bruker svintunge vekter.
Her finner du et par artikler om å hvorfor jenter skal trene styrke:

3 grunner til at jenter bør trene styrke
Damer, tren styrke

Fordeler med å trene styrke:
- Skadeforebygning = styrker musklaturen, sener, ledd og beinbygning
- Øker hvileforbrenningen
- Forbedrer utseende gjennom penere figur

Jeg er på uke 5 i dette nybegynnerprogrammet. Det tok meg 1-2 uker før kroppen vendte seg til hvor mye jeg faktisk skulle presse meg selv gjennom hvor tungt jeg faktisk skulle løfte av vekter. Jeg syns f.eks. 70 kg var tungt på benpress første gangen. Men etterhvert så skjønte kroppen at det egentlig ikke var tungt. Kroppen lurte meg ! I uke tre-fire så var jeg fort oppe på 120 kg på benpress med 6-10 repetisjoner med tre sett. Du skal bare greie 6 repetisjoner, så det skal være TUNGT !

Så jenter. Ikke bare tren styrke. Ikke bare så å ta 20-30 repetisjoner med lette vekter å tenk at du har du trent styrke. Tren tung styrke ! Få et skikkelig program, ha progressjon og ikke lur deg selv.

3. Hvordan trene

For å få en optimal trening må jeg trene styrke 2-4 ganger hver uke og kondisjonstrening ca. 2 ganger hver uke. Jeg trener nå styrke tre ganger hver uke, og må ta intervalltreningen tidlig i uken og på lørdagen.

Så, det er min akademiske tilnærming til det jeg tror er optimal trening. Time will show.


1 kommentar:

Tina sa...

Takk for mange gode tips på treningsfronten, fortsett gjerne med det! Er i gang med samme prosjektet selv, men her har to barn på tre år satt sine spor, så må begynne helt fra start for at bekkenet skal henge med. :-)

by mlekoshi