DIY - jule-quilteteppe og kantebånd

torsdag 2. januar 2014


Jeg tenkte jeg skulle lage et lite innlegg om hvordan jeg laget juleteppene til ungene. Kanskje det er flere som vil sy like juletepper til neste år - eller et vanlig quilteteppe ?

Oppskriften på teppene finner du her
August sitt teppe er quiltet med rette sømmer..
.. mens Hilde sitt er quiltet med krusseduller.


Teppet er laget med strimler av stoff som er sydd sammen. Jeg har klippet strimlene selv, men som du ser i oppskriften så kan den også lages av ferdigkjøpte jelly-rolls. Til forsiden på ett teppe trenger du 40 strimler med mønstret stoff som er 2,5 inches brede og 20 som er ensfarget. Strimlene er normalt ca. 20 inches lange. Les oppskriften jeg linket til, så kommer jeg til å legge ut noen få bilder fra hvordan jeg laget teppene. 


Del alle de ensfargede strimlene i to. Du syr så en mønstret og en ensfarget stoffstrimle sammen som en sirkel.


Du klipper (!) over det ensfargede stoffet på en tilfeldig plass. Varier hvor du klipper på stoffstrimlene. Dette gjør du på alle stoffstrimlene.


Nå kan det være greit å lese oppskriften videre - men det er nå morroa starter. Du skal sy en og en stoffstrimle på langs slik at alle strimlene er sydd sammen i par. Nå skal du ta frem to av de sammensydde strimlene og klippe den over på samme plass og bytte om på halvparten (se på bildet over). 


Mobilbilde av at jeg syr sammen de lange strimlene til den endelige toppen.


Og ett til mobilbilde av baksiden av teppet når alt er sydd sammen.Etter at du har gjort dette med alle strimlene så skal du sy sammen hele teppet - og vips så er du klar til å  sy toppen, baksiden og vatten sammen.  Når du skal sy dette sammen er det veldig lurt å bruke masse sikkerhetsnåler for å holde alle lagene på dette svære teppet på plass mens du syr det sammen. Det finnes egne quilte-nåler som er litt buet og som kan fåes kjøpt i quiltebutikker eller på ebay. Her kan du lese litt om hvordan dette gjøres. 


Når du endelig har fått sydd sammen og quiltet så må du få sydd kantebånd på teppet. Siden du sjelden finner ferdigkantebånd i det rette stoffet så er det oftest greiest å lage kantebåndet selv.


Først trenger du flere strimler på 2,5 i bredden, og disse er klippet rett på tvers av stoffet. Denne type kantebånd kan bare brukes på tepper som er firkantet, og hvis teppet har runde kanter må stoffet klippes på en annen måte. 


Så skal du sy strimlene sammen. Bruk nåler for å holde stoffbitene på plass mens du syr dem sammen slik som på bildet.


Så klipper/skjærer du bort stoffet ca 1-2 cm fra sømmen. Slik ser strimlene ut nå, og nå skal du bare stykepresse ned bretten. 


Du skråskjærer/klipper så enden på kantebåndet før du presser det ned med brett på midten slik at kantebåndet blir 1,25 inches bred.


Slik ser enden på kantebåndet ut.Her kan du se en god DIY på hvordan du faktisk syr kantebåndet på teppet dit. 2 kommentarer:

Janomine sa...

Så kjekk beskrivelse!
Eg er heilt blank på quilting, men fekk lyst å prøve når eg las dette. Kva treng ein for å quilte med slike krusedullar so du gjorde på teppet til Hilde? Ei spesiell maskin med spesielle sømmar eller ein spesiell fot eller ingen av delene?
Så lurte eg på kvar du finn alle dei fine stoffa? Kan du linke til nokre bra eBay eller Etsy butikkar som du brukar?

Elise sa...

Hei - så fint at du fikk lyst til å prøve å quilte :)
Nei, du trenger ikke noen spesiell symaskin, men du må kunne "slå av" undertransportøren på maskinen og bruke en quiltefot på maskinen. Det kan være lurt å øve på en liten "stoffsandwich" før du starter på teppet :)
Jeg kjøper ikke stoffer fra noen konkret stoffbutikk på verken ebay eller etsy - jeg søker rundt der inne til jeg finner stoffene jeg vil ha :)

by mlekoshi