Maskinparken (+valg av symaskiner) og en trip down memory lane

fredag 3. januar 2014

Jeg har fått flere spørsmål om hvilke symaskiner jeg har, og tenkte jeg skulle slå flere fluer i en smekk: Jeg tenkte jeg skulle fortelle om hvilke symaskiner jeg har, hvorfor jeg har disse fine maskinene og litt om hva det kan være lurt å tenke på hvis du har tenkt å anskaffe en symaskin.

For flere år siden - når Hilde var en baby - startet jeg å sy asiatiske bæreseler. Etter en stund, og med støtte fra innovasjon Norge, startet jeg bedrift hvor jeg sydde Mei Tai`er. Det er grunnen til at jeg har flere ulike symaskiner - og jeg elsker dem alle sammen !

Jeg elsker å skape ting, og aller mest elsker jeg å sy ting. Det er mye terapi, skapelse av selvfølelse og følelse av å gjennomføre noe fint gjennom å sy noe. Ofte ser det mer komplisert ut en det faktisk er, og mange er nok litt redd for å prøve å sy noe. Øvelse gjør mester, og selv vi som har sydd en god del har det vi anser som "uoverkommelige hindrer" - jeg er redd for å sy skjorter ! Så når jeg har sydd fantasidrakter så har jeg alltid kjøpt skjortene på butikken. Men en dag skal jeg greie det også. 
Det å leke med ulike stoffer, farger, tråder og broderinger er tilfredstillende. Og det å finne akkurat den riktige fargekombinasjonen som passer DEG bra er like morsomt hver gang. DEN følelsen. Når broderingsmaskinen hamrer løs på stoffet og du etterhvert ser hvordan resulatet blir og tankene om hvordan du videre kan gjøre "produktet" ditt enda bedre. DEN følelsen. 


Når du finner fantastiske tekstilskatter - om så det er et sjeldent fint stoff kjøpt av en privatperson fra USA, et flunkende ferskt stoff fra etsy eller ebay, når du faktisk finner et ekte retrostoff i en liten stoffbutikk hvor betjeningen er så gammel at de nesten ikke greier å gå. DEN følelsen. 


Det vandrer mange av mine Mei Taier rundt i verden. I USA, Australia, Tyskaland, England, Russland.. Jeg har overhode ingen oversikt over hvor alle befinner seg. Men det ble mange Mei Taier de årene jeg sydde dem, jeg vet ikke akkurat hvor mange. Men det er godt å tenkt på alle de små som blir og har blitt båret rundt tett inntil mamma eller pappa - trygt og godt. 


Jeg husker godt Mei Tai-vareslippene hvor datasystemet ikke greide å takle pågangen og hvor en enkelt Mei Tai ble solgt over ti ganger på under ett minutt.. selv om det bare fantes en eneste. Jeg lagde aldri to like. 

Symaskinene mine

Jeg har en Janome Memory Craft 6600 Professional med eget stort sybord. Denne symaskinen får du ikke kjøpt lengre, men det har kommet ny modell. 


Du trenger ikke denne maskinen for å sy, men det kan være greit å legge litt penger i en maskin og ikke kjøpe symaskinen på rema 1000. Hvor mye kommer ann på hvor mye du skal sy og hva du skal sy. Før jeg kjøpte denne maskinen så hadde en jeg rimelig grei maskin til noen tusenlapper - Janome Easy Jeans. Dette er verdens mest solgte symaskin og en testvinner gjennom flere tester. Maskinen syr gjennom 12 lag dongeri og er en mekanisk symaskin. Du får ikke masse pyntesømmer på easy jeansen, men det er altså noe som ikke er viktig for meg. En kraftig maskin er mye viktigere. Hvis du velger å kjøpe denne så vil jeg likevel anbefale å kjøpe en seperat overtransportør slik at hvis du syr flere lag med stoff så vil ikke det øverste laget dra seg. De dyrere symaskinene, slik som min memory craft, har allerede integrert overtransportør. 


De fleste symaskiner får du også kjøpt separat sybord som du kan "klikke på" symaskinen. Da blir det litt lettere å sy på litt større og tyngre prosjekter. 


Jeg har også en overlock-maskin - en Baby Lock imagine Wave. Overlockmaskinen kaster over kanten og beskjærer samtidig kanten av stoffet - og det hele i en voldsom hastighet. Dersom du ikke skal sy så mye overlock så er det mange som velger å heller bruke en "falsk" overlocksøm på symaskinen. 
Babylock er liksom Rolls-Royce`en av overlockene og koster en del. Har lest at det er mange som er fornøyde med Janome sine overlockmaskinen, selv om de litt billigere ofte er litt vanskeligere å tre trådene i. Når du syr til for salg vil jeg nesten si at overlockmaskin er et "must"- men til vanlig sying er det absolutt ikke et "must"- mer en luksus. Jeg har til sist en broderingmaskin. Det er liksom glasuren på kaken det, og som dere skjønner: Absolutt ikke et "must" uansett hva man skal sy. Jeg har en Janome MC 300E broderingsmaskin, som nå er utgått. Nå er det modellen MC 350E som har overtatt "rollen", uten de store endringene. I tillegg har jeg programvaren Janome digitizer slik at jeg kan lage broderier selv - og dette programmet er også ganske kostbart. 


Hvis du har en broderingsmaskin så kan du selv lage broderinger hvis du også har programeringsprogram til maskinen. Hvis du ikke har dette kan du kjøpe broderier på mange ulike nettsider i utlandet og også på etsy og ebay. 

Ja, det var altså en liten forklaring på min "syhistorie" og mine symaskiner. Jeg ønsker alle dere kreative sjeler der ute lykke til og utfordrer dere til å utfordre dere selv med noe nytt på sybordet !

9 kommentarer:

Janomine sa...

Så kjekt å lese om maskinene dine! Eg fekk meg overlock og coverstich før jul, så no går det fort å sy barneklær. Og så fine sømmar det blir!
Men det er vel lov å drømme om broderimaskin likevel? ;)

Elise sa...

Hei Janomine :) Selvsagt er det liv å drømme ! Jeg har en del ting på ønskelisten, og så har jeg en del på anskaffelseslisten. På ønskelisten er det ikke så mye sygreier nå, men på skal-anskaffelisten står det en coverstitch ja !

Anonym sa...

Hei! Du skriver at Janomine MC6600P ikke selges lenger. Hvilken modell er det som direkte erstatter denne? Jeg finner MC6300P på janomine.no, men ikke på de utenlandske sidene. Derimot så finner jeg MC6600P, men denne finnes ikke på den norske siden. MC6300P ser ut fra spesifikasjonene til å være en dårligere maskin enn 6600P var/er. Hvilken maskin ville du valgt hvis du skulle kjøpe nå i dag, når 6600P ikke selges lenger?

Elise sa...

Det er sant at ingen direkte erstatter mc6600p, dessverre. Hvis jeg skulle kjøpt ny så ville jeg sjekker ut janome horizon (enten 8200qc eller 8900qcp) :)

Anonym sa...

Takk takk!
Vil du si at mc6300p til 6300,- ink frakt og moms er et godt valg for hobby bruk? 8200QC med sine 13 000,- blir litt drøyt føler jeg.

Elise sa...

Mc6600p kostet ca det samme som 8200qp, og de har en del mer enn mc6300p. Om den duger kommer jo Ann på hva du skal sy. Det du f.eks mangler er acufeed. Men så lenge du skal sy normalt, ikke trenger masse sømmer osv. så er det sikkert en din maskin til hobbybruk :) lykke til!

Elise sa...

Din=fin :)

Anonym sa...

Hei igjen! Takk for gode råd. Jeg var innom en lokal "spesialforretning" i dag og snakket med noen der. Skal tilbake i morgen for å kjøpe en Horizon 8200QCP ;) Skulle få en god pris, pluss litt kursing i maskinen på kjøpet.

Elise sa...

Så bra - du blir nok helt sikkert godt fornøyd ! :) den er nok en del bedre enn 6300, og en maskin du har lenge :)

by mlekoshi