4 eltefrie brød

mandag 3. februar 2014



I dag har jeg surret litt med forskjellige oppskrifter på eltefritt brød, og tenkte jeg skulle dele noen oppskrifter med dere. Jeg prøver å finne 1-2 brød som jeg kan bake flere av å fryse ned. Et godt finere brød og et hverdagsbrød. 

Her kan du se en video om hvordan du faktisk baker brødet. Du trenger en ilfast form med lokk eller en stentøy (slik som le creuset) som tåler 250 grader. Det må være lokk på, og enkelte av stentøy-kaserollene har knott på lokket som ikke tåler så sterk varme. Vet at mange må bytte de "gamle" knottene til le creuset med stål-knott som du får kjøpt hos forhandler. 



Oppskrift hverdagsbrød - gir tre brød

350 gram fullkornshvetemel
300 gram finmalt samalt rugmel
1 kg hvetemel
30 gram salt
3/4 t-skje med tørrgjær
1,4 l vann

Oppskriften er egentlig fra frutimian, og jeg kaller dem bare for hverdagsbrød siden dette er det brødet jeg har tenkt å bake til hverdags. Følg fremgangsmåten på nettsiden, eller gjør som i filmen over. Jeg gjør en mellomting og bruker bakepapir i bolle (ikke håndkle). 

Orginal no-knead bread

500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts salt
4 dl vann

Dette brødet er det orinale brødet baket av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Brødet er lyst, luftig og bare deilig ! Følg fremgangsmåten i videoen over her og nyt !



Grovt eltefritt brød

300 gram hvetemel
200 gram samalt rug
1, 5 ts salt
1/2 ts tørgjær
4 dl vann 
kan tilsettes: 1 ts honning og/eller 50 gram linfrø

1. Ha alt det tørre i bollen.
2. Bland ut honning i 1 dl varmt vann og tilsett 3 dl vann.
3. Bland vannet med det tørre.

Dekk bollen med plast og la stå i 10-14 timer. Gjør så slik som på videoen over her. 

Eltefritt suppebrød

400 gram hvetemel (av vårhvete)
100 gram blandet finmalt grovmel
1/4 tørrgjær
1,5 ts havsalt
1 ts honning
4 dl romtemperert vann


Denne er fra Trines matblogg - og vi brukte den i dag til hjemmlagt tomatsuppe. Anbefales !



by mlekoshi