Jeg har fått to tilbakemeldinger på mitt forrige innlegg om vår ferieplanlegging hvor disse to kanskje mente at det kunne bli litt for mye av det gode, og en av dem ble til og med litt stressa. Jeg kan bare berolige dere med at dette er ferie for oss og veldig anti-stress. Vi tar livet rimelig med ro og har bare noen få kjøredager hvor vi kjører langt. Vi er heller ikke de som tar mest karuseller og tar park- og familieparklivet med knusende ro. Hvordan greier vi det tenker du kanskje ? Vi (føler jeg sier dette ofte) planlegger, er selektive og bruker tid på å være der uten stresss. Ligge på en strand er ikke noe vi gjør lenge i en ferie altså, selv om det er trivelig noen dager om gangen. Når vi booker sydenferie eller lignende så er det max en uke før vi går på veggen, ved mindre det er litt aktiviteter der (ergo våre to tidligere Tyrkia-ferie med svære badeland). Vi liker å oppleve ting og samtidig slappe av. Og det er noe ganske antistressende med å kjøre rundt i bobil og se og oppleve alt rundt oss. Men alle må kanskje innse at vi alle ikke er like, og da kanskje heller ikke like når det gjelder hva vi ønsker å gjøre i en ferie. Vi ønsker å oppleve.
Jeg tenkte derfor jeg kunne tipse dere litt om hvordan dere også kunne ha en aktiv ferie uten noe særlig stress. Helt stressfritt blir det jo ikke når du krysser x antall landegrenser, men vi koser oss iallefall. Samtidig er det nok greit å innse at en slik type ferie kanskje ikke er det som passer for alle. Og så vil jeg si at hvis du elsker å være impulsiv og haaater lister mv. så er det bare å stoppe å lese allerede her. Hilsen listefreak.
1. Lag en ca. ferierute etter hvor lang tid du ca. vil bruke på hver plass. Vær realistisk. Vi bruker å detaljplanlegge enda mer - vi lager en konkret reiserute og så booker vi overnatting, parkbilletter og forestillinger før vi drar. Da har vi kontroll på alt slik at vi ikke trenger å stresset med booking mv. når vi er underveis. Det kan være mye å spare på å kjøpe billetter på forhånd og på nett. Mye av forestillingene er populære og må derfor bookes før ferien for å få gode plasser eller slippe å oppleve at sabetannshowet du lovet lillemann å gå på er utsolgt når du kommer dit.
2. Lag en dokumentsoversikt i mapper/bok eller lignende hvor du legger all dokumentasjon på overnattinger og da med dokumentasjon på betaling av overnattingen, billetter til parker og forestillinger, reisebøker, ordbøker, forsikringspapirer, pass, helsedokumentasjon og kontaktinformasjon. Da har du alt du trenger og du slipper å stresse med å lete frem dokumentasjon som f.eks. er elektronisk når du kommer frem. Vi vil bruke minst mulig tid på dette. Og et bonustips når du samler alt i en bok med lommer er at du underveis kan samle alle billetter, attraksjonsbilder, parkkart eller andre småting i samme mappe til du kommer hjem.
Jeg bruker også å lage en mappe til hver av ungene med en liten kalenderoversikt over hvor vi skal være når vi er på ferien, et europakart hvor vi tegner inn ruten vi skal kjøre og meg park-kart til parkene vi skal besøke. Da har de selv oversikt og kontroll på ferien sin - og ikke minst gleder seg til de skal besøke de ulike stedene.
3. Planlegge parkbesøk. Når vi skal besøke en familie- eller fornøyelsespark så bruker jeg litt (og av til og ganske mye..) tid på å sette meg inn i hva som skjer i parken og hva vi ønsker å få med oss. Hvorfor ? Hvis vi hadde rullet inn i noen av de største parkene i har vært, i og skal i, uten en plan så hadde vi brukt mye av tiden til å vandre rundt og planlegge mens vi er der inne og samtidig forsøke å få oversikt. Her hos oss er det oppskriften på stress. Vi vil ha minst mulig stress og samtidig oppleve akkurat det vi ønsker uten å måtte gjøre alt det vi ikke ønsker i en park. Vi planlegger med ungene og finner ut hva de vil gjøre, alderstilpasser og velger ut hva som er "viktigst" å få med oss først som sist. Det er fem år mellom ungene våre og de vil selvsagt ikke alltid prøve de samme eller alle karusellene. I mange parker er det show, mating av dyr, fotograferinger, båtturer mv. til visse tidspunkt. Derfor er det lurt å ha med seg oversikt over disse tidspunktet for ofte skjer mye akkurat samtidig og på forskjellige plasser i parken. Da kan det være greit å ha oversikt og har bestemt seg på forhånd. Flere av parkene tilbye ulike typer fast-pass som kan brukes for å komme før/reservere plass i køen. Flere av parkene informerer også gjestene om hvordan de kan utnytte tiden der best. Legoland har for eksempel en del tips her som kan være greit å sette seg inn i før en drar dit. Vi skal i år til Disneyland, og vi har skjønt at denne parken er svær. Vi må derfor disponere tiden slik at vi få opplevd det vi ønsker, og selv da får vi nok ikke opplevd i nærheten alt vi ønsker i en så stor park. Men det skal vi skrive litt om etter at vi har vært der. Vi skriver iallefall ut alle parkkartene før vi drar dit slik at vi får sett litt nærmere på hvor de ulike tingene er og planlegge ruten utfra dette.
4. Planlegge storbybesøk. Når vi planlegger å besøke en storby så kjøper vi alltid en reisebok dit og så bruker vi igjen, på samme måte som når vi skal i fornøyelsesparker, litt tid på å finne ut ting vi iallefall ønsker å gjøre og hvor de ligger i byen. Utover dette så er det utrolig trivelig å vandre rundt i byen og oppdage ting uten en plan, men da står det som regel litt om dette også i bøkerne så vi har iallfall ikke opplevd det som bortkastet å kjøpe en reisebok og ha med på storbyferien. Med en reisebok er det enklere å alderstilpasse ferien.
5. Ellers så har et par små ferietriks helt til slutt. Jeg skal ikke dra opp standardtipsene om DVD-spillere i bilen mv. men heller noen helt generelle tips som kan være lure.
Jeg tar utrolig mange bilder når jeg er på ferie. Jeg elsker å ta bilder og vi er alle veldig glad i å se på bildene om hva vi har gjort i ettertid. I år deler jeg denne gleden med min datter på snart 11 år. Vi kjøpte henne et bra lite systemkamera som hun kan dokumentere ferien sin med. Det blir utrolig spennende. Når vi gjør ting med August som Hilde syns er litt kjedelige i sommer så har hun med seg kamera overalt og tar bilder slik at vi får gjort det vi skal gjøre. Og så kan hun sitte å se på og redigere bildene selv når hun kommer hjem etter ferien. Jeg har ganske høye krav til kamera, linse osv. men Hilde trenger jo selvsagt ikke det samme som meg. Og ikke trenger hun bare ikke det samme, hun ville aldri kunne bruke et avansert DSRL-kamera. Vi sjekket tester på realtivt enkle systemkamera som er lyssterke og som passet hennes bruk - og fant et som var bra. Ikke det billigste kamera, for det skal jo levere bra bilder, men en midt-klasse. Vi fikk så kjøpt kameraet til halv pris siden det hadde vært demovare i butikken. Vi så også på finn.no og på bruktsider på facebook når vi letet etter kamera til en bra pris. Veldig mange muligheter for å finne et til en svært gunstig pris. Ett annet tips er veldig enkelt: Ta med små sammenleggbare paraplyer når dere er på tur. Det er alltid fare for en regnskur på ferie, også inne i parkene. Her er forøvrig noe jeg har skrevet om å spare penger på tur.
2 kommentarer:
Imponert, og litt misunnelig på all innsatsen du klarer å legge i ferieplanlegginga ;)
Jeg ser dere skal bo på Hamre Familiecamping i Kristiansand, har dere erfaring fra denne eller andre campingplasser i området fra før? Vi har lurt på både Kristiansand Feriesenter og Moysand Familiecamping i Grimstad. Kos dere på ferieturen, det kommer til å bli fantastisk!
Syns planleggingen er koselig jeg :) Nei, vi har aldri bodd der før. Vi har aldri campet i Kristiansand. Vi har bare bodd på hotell eller leilighet når vi har vært her. Takktakk :)
Legg inn en kommentar