Månedshandling - HVORDAN ? Med planer og dokumenter

torsdag 12. januar 2017

Ja, her kommer en detaljert, nesten nerdete, beskrivelse på «How to» månedshandle. Steg for steg – hvordan VI gjør det. Og det er jo et greit utgangspunkt for hvordan du kan teste ut dette selv, og finne ut hva som fungerer for dere. 
 
Jeg bryter ned prosessen i flere deler og forsøker å forklare etter beste evne – så får dere bare skyte inn spørsmål i kommentarfeltet under eller sende mail.

Det første jeg gjør er å sjekke tilbud i matbutikkene. Du sjekker for eksempel tilbud på coop sine butikker her, og på spar sine butikker her.

Jeg bruker medlems-apper gjennom Coop, trump og Rema sin nye app «æ». Gjennom å være medlem får jeg f.eks. rabattkuponger i appene – og på får jeg 10 % rabatt på mine mest kjøpte varer. Da er jeg så kynisk at jeg handler f.eks. karbonadedeig og biff i større pakker der, og sparer enda mer. Altså: Undersøk å vær litt lur i handlingen. HVIS du kommer over gode tilbud, så handler du gjerne fremover i tid også. Vi har alltid «reservelager» med mat i fryser eller skap, og som regel ekstra tannkrem, såper og shampo som er kjøpt på tilbud.

SÅ er på det på tide å gå videre. Jeg månedshandler for perioden 12.01 – 11.02 – altså en måned fra den 12. hver måned. Grunnen er enkel: Da får vi lønn, så det er den rytmen vi har kommet inn i. Jeg har derfor laget to tomme månedsplaner for januar og februar som ligger her:Det første du gjør er å fylle inn aktiviteter du har denne måneden. Da vet du hvilke dager du ikke bør lage middager som tar for lang tid, hvilke dager du er alene med ungene osv. Det gjør det mye enklere å planlegge middager for hele måneden. Det er jo ingen vits å planlegge å lage en stor oksestek på en ukedag med treninger.
Etter dette så begynner du å planlegge og fylle inn middager i kalenderen, og da gjerne middager som har ingredienser som er på tilbud.
Her er mitt eksempel på våre aktiviteter og middager for denne perioden:Jeg føler da for å si at vi finner oss løsninger som passer for oss. Tirsdager er den «verste» dagen for oss og da bruker vi ofte å lage en større middager på mandagen som vi kjapt kan varme opp før treninger på tirsdagen. Og videre: Vi prøver så godt vi kan å spise mye fisk, men to i familien er ikke glad i fisk, så er finner i middelveier. Ungene, spesielt en, spiser en del makrell i tomat i tillegg, så vi er heldig sånn. Og hvis vi hadde hatt en litt mindre hektisk hverdag så hadde vi kanskje oftere laget f.eks. mer hjemmelagde kjøttkaker fremfor ferdigkjøpte. Og så har vi fredagspizza hver fredag, og lørdagsmat hver lørdag. Og jeg ser at jeg i alt stresset de siste dagene ikke har puttet i brus eller lørdagsgodteri på handlelisten som kommer lengre ned her, men vi kjøper altså både brus, potetgull og godter til helgene . Dette setter jeg gjerne bort på boden for å unngå at det spises opp iløpet av måneden før det skal spise. Godter kjøper jeg gjerne når spar har tilbud – bruker goood tid hvor jeg lager tre poser til hver helg: En til hver av ungene og en til meg og Frank. Brus handler jeg på tilbud hos spar.
I tillegg til å spise middager så spiser vi jo gjerne både frokost, lunsj og kvelds – så da må vi «kartlegge» litt her også for å rydde opp i hva vi egentlig trenger. Og da bruker jeg dette skjemaet:
Da kartlegger jeg hvor mye pålegg og brødmat jeg trenger, turdager på skolen, snop til helgene og andre ting jeg trenger. Her er det jo bare å skrive på andre ting som er viktig for nettopp dere.

Og etter dette så er det bare å dra frem denne tomme handlelisten som jeg bruker:Og fylle inn ingredienser en middag om gangen. For å ikke skrive f.eks. ost 7 ganger så kan du skrive «ost: » og fylle inn en strek bak for hver gang du skal ha en ekstra ost. Her kan det være lurt å skrive inn hvor det et er på tilbud bak. Hvis listen er for «liten» eller du ikke får plass til alt så skriver du bare ut to lister og fyller inn videre på neste.
Og her kommer noe lurt som jeg ofte får spørsmål om: Hva med matvarer som går fort ut på dato ? Vi månedshandler en gang i måneden – MEN vi kjører innom butikken 2-3 ganger til bare for å kjøpe melk, rømme og frukt og grønt som vi ikke KAN handle en gang hver måned. Og så kan det vare greit å lage de middagene som krever ingredienser med kort holdbarhet tidlig i måneden.
Her er mitt eksempel:
Og som jeg skrev så må jeg innom ett par ganger til i måneden – og jeg har i sykdomsstresset her hjemme glemt å skrive inn snop, lørdagsgodteri og brus. Jeg har videre skrevet på ingredienser til å lage 12-14 fiskegratenger på denne listen så da har jeg allerede ferdige middager for flere måneden som jeg bare kan fylle inn på neste runde.
Så er det bare å dra å handle da. Ta deg god tid ! Ta med listen og kryss ut eller gul ut det du handler underveis. Etter hvert lærer du deg hvor du handler de ulike matvarene billigst så da deler du det opp til ulike butikker. Jeg er innom 3-4 butikker før jeg er ferdig. Jeg handler på kvelden og bruker gjerne 2-3 timer.
Ja, det var det første innlegget. Jeg kommer med flere innlegg om blant annet utstyr for å månedshandle, hvor vi finner inspirasjon til å planlegge så mange middager, mat som du kan lage i større mengde og fryse ned og litt andre små-tips.
Ingen kommentarer:

by mlekoshi