DIY / Tutorial på putetrekk med glidelås

onsdag 16. august 2017


Yes - her kommer fremgangsmåten på hvordan du også kan sy stramme puter i møbelstoff. For jeg anbefaler et kraftig stoff og jeg har brukt møbelvelour.

Det er i utgangspunktet veldig enkelt, men jeg vet at mange kvier seg til å sy inn glidelås i putetrekk og velger heller en lommeløsning el. Men jeg skal prøve på enkelt måte å forklare hvordan du lett kan sy putetrekk med glidelås.


Jeg har sydd trekk til puter på 50x50 cm. Siden jeg vil ha litt stramme puter legger jeg ikke inn noe særlig sømom til puten når jeg lager dem. På enkelte av putene la jeg til 1 cm - men stoffet du ser på bildet er 100x50cm. Jeg har brukte overlockmaskinen rundt hele stiffbiten - du kan bruke din vanlige symaskin med overlocksøm hvis du ikke har en overlockmaskin.


Du bretter nå stoffet i to slik at rettsidene kommer inn mot hverandre.


Du trenger en glidelås som er kortere enn trekkets bredde. Jeg bruker en glidelås på 40 cm. Sentrer glidelåsen midt på kort-kanten av stoffet.


Marker på stoffet hvor langt du skal sy (litt inn på glidelåset) med en stoffblyant/penn.


Sy med vanlige stinglengde fra kanten til det markerte merket før du syr frem og tilbake for å feste sømmen. Så stiller du inn på maks stinglengde på maskinen. Denne sømmen er midlertidig der gliderlåsen skal sitte. Sy frem til neste merke før du skifter tilbake til vanlig stinglengde og syr frem og tilbake for å feste sømmen før du syr helt til enden av stoffet.


Nå legger du stoffet ned og sprer stoffet der gliderlåsen skal være. Press stoffet flatt før du legger glidelåsen med rettsiden ned mot stoffet. Fest med nåler for å holde på plass.


Jeg fant fort ut at det var lurt å legge en lang linjal mellom lagene slik at jeg ikke festet nålene i det nederste laget.


Skift syfoten på maskinen din til en glidelåsfot. Start å sy på glidelåsen på den ene siden mot selve "glideren". Pass på at du ikke syr i det nederste stoffet på puten. Det er litt knot, men det går greit.


Stopp opp litt før du kommer til "glideren". Senk symaskinnålen, løft symaskinfoten og glid opp glidelåsen forbi syfoten før du syr til enden.


Skifte vei på syfoten og sy andre siden av glidelåsen på.


Nå kan du sprette opp den midlertidige sømmen akkurat der glidelåsen er sydd fast. Så skal du glide glidelåsen litt opp slik at du kommer til for å vrenge trekket etter at du har sydde den igjen.


Nå syr du sømmen på de siste to sidene av puten før du vrenger trekket og putter puten inn i. Vola ! En stram pute MED glidelås.


2 kommentarer:

Oddny sa...

Veldig nyttig, glidelåssyinga gjekk som ein leik. Tusen takk for at du deler!

Christine sa...

Takk for knallgod tutorial, dette var midt i blinken :)

by mlekoshi