Ferie-kaktuser

fredag 11. august 2017


Jeg skrev at jeg ikke skulle skrive noe mer om ferien vår nå – og at nå var det blanke ark og høst. MEN jeg må bare få legge ut et ekstra ferie-innlegg med ting jeg har tenkt på iløpet av ferien: Jeg vil gjerne dele ut noen kaktuser.


 • Første kaktusen går til enkelt folk på fly. Folk som på død og liv MÅ presse seg ut i den overfylte midtgangen mens vi venter på slippe ut av den smale boksen vi er sperret inn i. Det ER ikke plass til alle der. De fleste på flyet vil mer enn gjerne ut av flyet. Da vi landet i Billund i år så gikk Frank og Hilde først av oss før det kom flere mellom oss og de i midtgangen. Så var det faktisk en voksen mann med ei jente som presterte og presse seg mellom meg og August slik at August ble stående alene lengre foran – til tross for protester fra meg. Du, mannen: Du kan ta den en stor kaktus.
 • Tenåringer på ferie. Hjemme har man liksom midler og mulighet til å håndtere situasjoner når hjernen til en tenåring går i svart. For det gjør den i perioder. Og det skjer altså også på ferie. Det er litt slitsomt. Hva skal man si da ? «NEI, nå oppfører du deg slemt med alle rundt deg så vi dropper det vi hadde planlagt å gjøre i dag !» (som vi har betalt masse penger på å allerede booket for hele familien). Ikke helt gjennomførbart. Nei, det er ikke greit å være tenåring, men det er heller ikke greit å være foreldre med tenåring på ferie.
 • Jeg har NADA forståelse for folk som klager om barn som har vondt som skriker på fly. Takler du det ikke så gi F i å fly. Men det jeg derimot ikke er så giret på er foreldre som går på cafè med unger som utagerer uten å forlate/ta en timeout utenfor. Vi var i Århus i ferien og trasket innom en Starbucks for litt forfriskninger. Der satt det en mor og en far – og en unge som fikk tidenes tantrum-skrike-anfall. Hva gjorde de ? Overså oppførselen. Til alle oss andres gjesters store glede. Vettu – det der funker kanskje hjemme, men ikke på Cafè.
 • Hotell-fønere. Hallo ? Det er jo de aller verste fønerne på markedet. Jeg bruker sikkert 4 ganger så lang tid på å få tørket håret enn hjemme.
 • Danmark – cudos til at dere er så superflinke å sykle og tilrettelegge for det. Men dere får rødt kort for at kanskje 1/100 bruker hjelm. Hadde litt forklaringsproblemer for ungene når vi var der, og har en tolvåring som nå maser om at hjelm er ukult. Måtte vise makabre demovideoer for å understreke at hvis jeg noen ganger ser hun uten hjelm så er hun uten sykkel…
 • Du er i en park, sant ? Store fine fornøyelsesparker, tivolier osv. Det er høysommer og proppfullt av mennesker overalt. Det er trangt. Da er det IKKE greit å gå fire-fem personer i bredden og blokkere for resten av oss som vil frem og faktisk skjønner at det der ikke er greit. Det er irriterende at andre tror at de er SÅ viktige at de skal gå sakte 4-5 i bredden når alle andre står å stanger både bak og foran.
 • Røyking. Herregud, hvor jeg hater røyking. Jeg skjønner ikke hvem som faktisk frivillig velger å røyke i dagens opplyste samfunn. Jeg driter i alle som mene at det er deres eget valg og det bare går ut over de selv. For det stemmer faktisk IKKE. Hva tror du skjer NÅR helseproblemene kommer ? Hvem tror du betaler for det ? Resten av samfunnet – DU som jobber og betaler skatt er med på å betale for helseskadene som røykerne får. Men nok om det. Når noen først gjør så idiotiske valg – hold det for deg selv. Du står for svingende ikke i en barnepark/fornøyelsespark og røyker opp i ansiktene til barn og andre uskyldige (ansvarsfulle..) folk. I køer til attraksjoner proppfulle av barn var vi i år flere ganger plaget av at folk stod å røyket. Altså, er det ingen bjeller som ringer der inne ? Den verste opplevelsen var faktisk i Disneyland for to år siden. Vi satt og ventet på fyrverkeriet på kvelden rund Disneyslottet. Det var trangt om plassen og folk sto/satt overalt rundt slottet. Så kommer det (prøver å ikke være dømmende her..) en engelsk familie og stod ved siden av oss og en annen spansk familien. Den fine engelske fruen fyrte opp en sigarett og blåste ut i alle retninger – blant annet på ungene mine og inn i barnevognen til den spanske familien. Den spanske mammaen og bestemoren spurte pent om hun kunne slokke røyken siden det plaget de (jeg nikket ivrig jeg og..) men fikk den drittpakken tilbake fra den engelske mammaen om at det kunne de bare drite i. Det var nok flere av oss som ga ganske klart utrykk for at det IKKE var greit. Men det var ikke akkurat slik at vi kunne gå til angrep på det forferdelige mennesket (sånn, greier ikke å la vær å være dømmende lengre), og hun puffet trassig videre på sigaretten og flere påfølgende. ÆSJ. Den kaktusen kan hun trø i, ja.
 • Drikking. Hm. Ømtålig tema. Jeg mener at vi (som i oss to voksne) ikke skal drikke sammen med barna, heller ikke under middager. Men det er nå vårt synspunkt, og jeg dømmer ikke andre som tenker annerledes når det kommer til små mengder. Men tilbake til Danmark. Der opplevde vi at det var helt greit å stå i køer i fornøyelsesparkene og bare ta seg noen øl mens de ventet på at køen til karusellen/attraksjonen ble mindre. Overalt, hele dagen. I alle parkene vi var i. Det ble for oss bare helt feil – og veldig rart.
 • Dyreparker. Du er i dyreparken med ungene dine. Det er ALDRI greit å la ungen din stå å hamre løs på vinduer inn til dyrene. Aldri. Tenk på dyrene, og hvis ikke ungen din greier å forholde seg til dette så driter dere å dra i dyreparker.
 • Badeland-dusjer. Det er altså midt i fellesferie:. Badelandene tjener grovt med penger. Vennligst ha nok folk til å holde rent i garderober og dusjer. Når det er så ille at vi står å brekker oss i dusjen DA er det ille. Fysj og æsj. Jeg sendte faktisk mail om dette til en badelandene vi var på i sommer – har enda ikke fått svar..
 • Badeland-mat. Det trenger ikke bare å være junk altså, så cudos til de som tilbyr mer enn frityrstekte chips og hamburger. Men uansett hva som serveres: Hygiene, TAKK ! (det gjelder jo selvsagt overalt, men det blir liksom mer nærliggende å tenke på det når det løper masse folk nesten nakne rundt der maten blir laget..)Vi hadde en meget ubehagelig opplevelse på at annet badeland der de skylte maten vår i utslagsvasken fordi at de hadde serverte oss med saus som vi hadde bestilt uten – og så brukte de den skitne kopphånduken for å vaske fatet. Det var bare flaks at vi så hva de gjorde, og det ble klart sagt ifra for å si det sånn… Men altså: ÆSJ.

Ingen kommentarer:

by mlekoshi