"How to" - den nye trappen

tirsdag 6. august 2019



Her kan du få et lite innblikk i den lange prosessen det tok å renovere trappen - men på noen få minutter. Inkluderer også problemene vi møtte å underveis. Enjoy ! 


Men hvordan renoverte vi egentlig trappen ? Det var jo to lag med greier vi måtte pusse oss gjennom. Det finnes garantert enda smartere løsninger på hvordan dette kan gjøres med enda mer fancye maskiner. Men dette er iallfall måten vi løste det på med utstyret vi har her hjemme. Hvis du ser på filmen i dette innlegget får du en beskrivelse av hvordan vi gjorde. Men jeg skal også skrive hva vi gjorde steg for steg her i innlegget. 

Og det er noe jeg må si med en gang: Det var ikke slik vi planla at trappen skulle bli - men når det ble slik at vi ikke kunne følge den opprinnelige planen (som vi sikkert hadde gått for i utgangspunktet  hadde det ikke vært for at vi ikke trodde det kom til å gå) så er vi glad at det ble så bra som det ble. Så når du ser filmen over så har vi tatt med stegene som er unødvendige for da skulle trappen egentlig blir annerledes (grå beis). Så i filmen er det en del flere steg med hvitmaling, grå beis, frustrasjon osv. Men nedenfor får du fremgangsmåten for trappen slik den er nå. Og så var det dette som gikk greit for akkurat vår trapp, det er ikke sikkert det fungerer for din trapp. Og til sist: Vi er ikke håndverkere - bare hobbysnekkere. 

Og til aller aller sist: Dette tar TID og du må sette av mye tid for å pusse opp en trapp. Det er rotete, støvete og grisete. 

Frank satt opp et overslag om hvor mye oppussingen av trappen kostet oss (sånn bortsett fra mye tid og tålmodighet) - og her er hva han kom frem til:

Pussepapir 60 - 200 kr
Pussepapir 120 - 150 kr
Pussepapir Fein - 200 kr
Hvitbehandling olje - 290 kroner
Gulvmatt lakk - 239 kroner
Maling dempet sort 2 L - 550 kroner
Maleruller (små) - 2x 39 kroner
Kost - 108 kroner
Malerull til lakk - 50 kroner

Totalt ca. kroner: 1865,-.

Det vi hadde fra før var maskeringstape og alt av verktøy. 


  1. Vi startet med å bruke varmepistol og malingsskrape. Når du varmer opp malingen så kan du lettere skrape den av. Dette tid veldig mye tid. Vi skrapet alt på trappet bortsett fra stolpene og sprossene.
  2. Du må demontere gelenderet slik at du får løs sprossene og håndlistene. Du skal nemlig male sprossene og pusse håndlistene og det er penere og lettere å gjøre det når du har tatt dem ned. Du må også fjerne tre-proppene som skjuler skruehull. Hvis de er på så blir det gjerne gris med malingen og resultatet blir ikke så bra. Du skal likevel demontere en del av gelenderet så da er det greit å ta bort alle. 
  3. Vi pusset så alt vi hadde skrapet med en eksentersliper. Først med 60-papir og så med 120-papir. Dette tar også masse tid. Her har vi koblet industristøvsugeren på pussemaskinen men det blir likevel støvete ellers i huset.
  4. Nå må vi pusse i hjørnene der det er vanskelig å komme til - og da brukte vi fein-multiverktøyet vårt. Vi brukte samme pussepapir (60 og 120) som med eksentersliperen. 
  5. Og så er det plasser du likevel ikke kommer til og da må du håndpusse litt. Vi brukte da et pussebrett.
  6. Du pusser håndlistene på samme måte som resten av trappen, men slipper å bruke fein der. 
  7. Nå må du støvsuge og vaske ned trappen (og resten av huset...). 
  8. Vi maskerte så trappen klar til at vi skulle kunne male stolpene, reposene og vangene i dempet sort. Sprossene har du allerede fjernet fra trappen. Vi brukte matt maling i fargen "dempet sort". Mal over 2-3 strøk. Vi måtte ha tre strøk siden underlaget var hvitt på stolpene. 
  9. Vi malte nå sprossene i samme farge ute i garasjen. 
  10. Vi pusset lett over tre-proppene som vi fjernet fra trappen og malte de også i dempet sort. 
  11. Nå skal du gjøre det som var aller mest grisete og frusterende: Du skal hvitbehandle trinnene og håndlisten. Du skal nå ha pusset over trappen så bra at ingen gammel beis eller farge er igjen her. Kun da blir det bra med hvitbehandling av trinnene. Vi brukte trestjerners gulvolje i hvit til dette. Og dette er GRISETE ! Problemet er at du ikke kan maskere på det sorte før det har gått en stund (dager..) og det er nesten umulig å ikke komme borti det sorte med den hvite oljen som setter seg fast i alt. Når du har oljen på trinnene så skal du bruke en skumrulle til dette før du etter 1-3 minutter gnikker oljen av den av med en lofri bomullsklut (NB! Denne er selvantennelig etterpå så du må håndtere den riktig). Og det er nå det er vanskelig å ikke være borti den sorte. Så her måtte vi gå over trappen litt etterpå med litt sortmaling for å rette opp der du har vært borti med hvitoljen. I det hele tatt: Pirk og mye gris. 
  12. Et tips ift. å kunne bruke trappen etter du har oljet den er å olje annethvert trinn den ene dagen og annethvert trinn neste dag. Vi merket trinnene ungen fikk gå på med lapper slik at de hele tiden viste hvor de kunne trå. 
  13. Vi behandler også håndlistene med hvitoljen. 
  14. Husk hele veien å sjekke tørketiden på malingen, oljen og lakken du nå skal bruke. Og da både tørketiden til den er brukstør og til den er overmalbar. Det står f.eks. på oljen at den ikke kan overlakkes før etter 2 døgn. 
  15. Vi behandler nå håndlistene med trestjerners gulvmatt. Under håndlistene er det ingen slitasje og vi bruker bare ett strøk. Vi valgte nå å montere opp håndlistene for å få trappen ferdig. Men har du tid så behandler du håndlistene to ganger til før du monterer dem.
  16. Nå setter du sammen trappen igjen. Og banker forsiktig inn treknottene med en gummihammer.
  17. Siste trinn er å behandle trinnene med trestjerners gulvmatt for max slitestyrke. Det beste er tre lag. 


- Generelle tips -

En snarvei kan være å ikke pusse ned vangene og/eller reposen som du likevel skal male. Men da får du ikke trestrukturen like bra frem når du maler over på nytt. 

Bruk profesjonell maskeringstape. Det du får kjøpt i vanlige butikk holder som regel ikke mål...











Lykke til! 

Ingen kommentarer:

by mlekoshi