Å være alternativ ? Er JEG alternativ ?

lørdag 30. januar 2010

Jeg ? Alternativ ? Enkelte ganger får jeg inntrykk av at noen ser på en del av tingene jeg velger å gjøre i livet som litt alternativ. Men hva er egentlig det å være alternativ ? I følge bokmålsordboka er det å være alternativ definert slik: annerledes, som står i motsetning til det etablerte, vanlige a-e grupper grupper som arbeider for et alternativt samfunn osv.

Hva gjør jeg som kan være i motsetning til det etablerte egentlig ? Og da tenker jeg på i forhold til barna mine. For sånn rent personlig er jeg et a4 menneske. Har alltid vært sånn ok moteintressert, sånn helt vanlig engasjert både politisk og ellers, jobber i en 8 til 16 jobb, studert, fått to nydelige barn, eid en stasjonsvogn, trener, to hunder, har X antall materielle goder. Malen på det trygge og forutsigbare lykkelige liv. Bruker til og med den mest gjennomsnittlige BH-størrelsen OG skostørrelsen. Jada, jeg har også tatt mine sjanser i livet, og er ganske kreativ og hardjobbende. MEN: Ikke noe ekstraordinært. Tilbake til min "alternative" oppdragelse. Jeg har båret mine to barn mye med sjal og andre bæretøy, jeg prøver å unngå at de skal få seg mye sukker og tilsteningsstoffer gjennom mat, kler ungene mine i ull, ull og mere ull..... OG jeg bruker tøybleier på lillegutt.

Men jeg gjør dette for det funker best for oss. Ikke fordi jeg har en fantatisk overbevisning om at dette er det eneste riktige. Jeg mener at dersom en virkelig skal være alternativ så må det være bevist og ligge noe "ideologisk" bak det hele. Det er forskjell på å være vegetarianer fordi man ikke liker kjøtt og være vegetarianer fordi man ideolistisk sett mener det er galt å spise dyr.

Neida, jeg har ikke opplevd mye negativ i forhold dette. Ikke egentlig. Kanskje litt brumling fra den eldre generasjonen. Men det er jo også dem som sier at barnesikring i bil er bare tull for det brukte ikke når de var små.

Hvorfor bærer jeg mine små? Barna trenger nærhet, trøst, varm og kos. Det er mye lettere å få gjort ting som f.eks. å lage mat eller rydde og samtidig gi dem nærhet gjennom bæring enn å stresse rundt for at barnet ligger å klager på gulvet. Det er et praktisk fremkomstmiddel når vogna ikke kan brukes eller barnet rett og slett ikke vil være i vogna. August er en tung gutt, og det er helt umulig å bære han i hendene over lang tid.

Hvorfor vil jeg ikke at ungene mine skal spise sukker og tilsetningsstoffer i alt de spiser ?! Det er IKKE bra. Derfor. Og dette er ikke noe jeg er fanatisk opptatt av. Hilde spiser lørdagsgodt og får syltetøy og prim på brødskiva av og til. Men ikke hele tiden.

Hvorfor prøver vi å bruke tøybleier ? For det er praktisk, men først og fremst fordi at det er miljøvennlig. Men dette er aldri noe jeg ville prøve å prakke på andre. Ja, jeg kan bæremisjonere så mye jeg bare orker. Men å prøve å overtale noen andre til å bruke tøybleier er en mer personlig beslutning som de får ta selv. Det å fortelle om egne erfaringer gjør jeg gjerne. Og ikke minst: tøybleier er ikke som det engang var. Tøybleier har forandret seg fra å være tungvint og kjedelig til å bli moderne, fargerikt og kult. Nå er det ikke slik at vi har brukt tøybleier hele tiden på August. Jeg slet mye med pumping, amming og tull. Så det er først i det siste at energien har kommet tilbake. Hilde brukte tøybleier på slutten siden hun ganske enkelt begynte å reagere på papirbleiene.

Hvorfor ull ? Det er det beste.. Og vi bor jo tross alt i Tromsø. Det er kaldt i Tromsø. Jeg vil ikke at lillegutt skal ligge å bli klam og kald i vognen itullet syntetiske stoffer, eller at Hilde skal bli begrenset i barnehagen for at hun blir våt og kald ute.

Så jeg vil ikke si at jeg er alternativ. Jeg vil heller si at jeg er bevist i mine valg, og at jeg velger det som er best for oss. Jeg har også fått slengt kommentarer den andre veien: At jeg er en barneutstyrsfanatiker. Neida. Det er jeg heller ikke. Jo, jeg liker å teste nye ting, og triller rundt i en fancysmancy barnevogn som er moderne og populær: Men bare fordi jeg syns at den er den beste. Hvis jeg ikke hadde syntes at den var den beste hadde jeg solgt vognen og fortsatt og trille rundt i blyloddet emmaljunga duo edge vogna vi hadde. Nemlig.


9 kommentarer:

trine sa...

Kloke ord :)

Anonym sa...

det å bære barn og det å bruke tøybleier er vel heller mere IN enn det er å være alternativ. For endel år siden var det nok mer alternativt,men ikke nå lengre. Er jo til stadighet reportasjer om det i div mote magasin og flere og flere kjendiser blir sett med bæretøy til sine barn. Det med lite sukker er jo også noe som er i tiden. Men at det er nytt for den eldre garden er det nok,men det er vel det meste som blir moderne ;)

Elise sa...

Ja, det er på vei INN nå ja. Det er jo det som er poenget. Jeg har "gjort" dette i over 5 år nå. Og når jeg pratet om å bære i starten så himlet folk med øynene og sa at det var så rart og alternativt. Men de samme som gjorde dette bærer nå barn og bruker tøybleier etter å ha lest at det er "ok" i et par mammablader :)

Anonym sa...

er noen som må gå foran å brøyte vei for massene vet du ;)
Flott med foreldre som er bevisst valgene de gjør for sine barn,Og jeg digger at du tester ut div barneutstyr og skriver om det (så kan jeg bare lese det du skriver og evt følge dine anbefalinger)for det er jo en jungel der ute når det gjelder barneutstyr.
Forresten har du en flott blogg synes jeg,fortsett the good work :)

Elise sa...

Takk for gode ord ;) Tror bare det er greit å illustrere at en ikke skal være så skeptisk til alt før en har prøvd det selv, eller sette noen i bås for valgene de gjør.

Haha ! Ja, det blir nok testet en del barneutstyr fremover kan jeg tenke meg ;P

Anonym sa...

Alternativ, muligens, men vi vil jo bare det beste for oss selv og barna våre. Vi gjør som dere og det fungerer perfekt for oss.

Elise sa...

Ja, jeg tror gullpoenget var at alle burde gjøre det som føles som rett for dem, selv om andre kan mene at det f.eks. er litt alternativt :)

Anonym sa...

Jeg er som deg, og gidder ikke misjonere når det kommer til tøybleiene. For vår del er det ikke lengre et reellt valg, det er noe vi rett og slett må gjøre for helsa sin del. Jeg har kommet dit at jeg ikke gidder misjonere bæring heller, men jeg deler gjerne erfaringer hvis noen spør. Så lenge man gjør det som føles rett for seg så er det det aller viktigste. Og jeg er av den oppfatning av at så lenge man ikke gjør noe som kan stå i fare for liv og helse (f. eks mangel på bilsikring, eller at man banker ungene sine) så bør folk la være å bry seg så innmari om hva andre gjør. Gudene skal vite at mange har himlet og uffet seg over både bæring, samsoving og tøybleier til oss, men det er strengt tatt vi som tar jobben med både bæringa, samsovinga og bleieskiftene, så SHUT UP liksom! Gaah. ;-)

Elise sa...

Nettopp: Gaahhh ! ;)

by mlekoshi