Nullfireførti.

mandag 19. april 2010

Det er vist et utmerket tidspunkt å stå opp på. Jeg er SÅ uenig. I morgest skrek han en halvtime i strekk og plages tydeligvis med NOE. Vet ikke helt hva. Vï får se ann situasjonen i løpet av dagen. Han sovnet fort til førsteblunden sin nå, men jeg er trøtt som en dupp. Når jeg er så trøtt så greier jeg ikke å våkne av babycallen så jeg tør ikke legge meg. MÅ bare komme meg gjennom dagen i dag.


August er er skikkelig gutt. VELDIG gutt... og veldig nyskjerrig. Men det er skummelt. Han er litt tidlig ute, og faller ofte. Men det som er verst er at han er så utrolig rask til å putte ting i munnen, og har tre (!) ganger satt noe fast i halsen og behøvd hjelp for å få det ut. Nå for en time siden skjedde det igjen, og denne gangen var den verste. Han hadde fått en barkbit fra en vedkubbe i halsen. Det tok vell 30 sekunder- 1 minutt før jeg fikk opp saken, og det var veldig skremmende. Jeg er glad for at jeg vet hva jeg skal gjøre, men syns det er veldig ekkelt. Så her kommer litt om førstehjelp for barn til dere:

Når et barn under 1 år setter noe i halsen så skal du:



Legg barnet på magen over hånden din slik at hodet ligger lavest. Slå hardt
5 ganger mellom skulderbladene. Snu så barnet på ryggen og gi 5 raske støt med
to fingre midt mellom brystvortene. Åpne barnets munn å se om du kan få ut noe.
Gjennta hele prosedyren.
For barn mellm 1-8 år skal du holde hodet ned og slå fem ganger mellom skulderbladene med håndroten. Så skal du snu barnet på ryggen og trykke 5 ganger hurtig mellom brystvortene med håndroten. Gjennta hele prosedyren.
Hvis du ikke får gjenstanden ut slik, ring 113 på (legg mobilen ved
siden av med høytaleren på) og forsett å prøve. Dersom barnet blir bevistløs så
skal en prøve hjerte og lungeredning. Da slapper musklene i halsen av og det kan
være mulig å få luft ned i lungene til barnet. Utfør under veiledning fra 113.


Det er ikke så lenge siden hjerte og lungrednings- prosedyrene ble endret igjen. Så selv om du mener at du "kan" dette kan det være lurt å ta en titt igjen. Her er en engelsk filsnutt som demonstrerer fremgangmetoden:
Her finner du fremgangsmetoden for hjerte-lungeredning for babyer, og nedfor finner du en engelsk videosnutt av fremgangsmetoden.

Det er ikke akkurat lett å holde hodet kaldt i slike situasjoner, men selvtilliten du vil kunne ha ved å ha deltatt på et førstehjelpskurs el. må ikke undervurderes. Det som er greit å huske ved hjerte-lungeredning er to huskregler: BLÅ og 30:2.

BLÅ står for besvissthet, luftveier og ånderett. Vi må være med bevissthet, ha åpne luftveier og puste normalt.

30:2 står for forholdet mellom brystkompersjoner og innblåsninger ved hjerte-lungeredning.

Og hvis du har mulighet: Delta på et førstehjelpskurs ! Jeg har deltat på kurs og fått prøvd ut hjerte-lungeredning på babydukker, barnedukker og voksendukker nå for et år siden og for mange år siden. Det er TUNGT ! Skikkelig tungt, men det var veldig greit å ha fått prøvd det ut i praksis. Røde kors tilbyr for eksempel helsestasjoner kursning, så etterspør gjerne dette gjennom helsestasjonen.


2 kommentarer:

hanssen-familien sa...

Takk for nyttige linker!!
Ikke greit med barn som putter alt mulig i munnen altså!
Jeg føler meg ganske heldig, for selv om eldste var en som putta alt mulig i munnen, så gumlet han liksom bare på det, og prøvde ikke å svelge det ned, takk Gud. Og han hadde veldig stor munn, så han fikk veldig store ting inn i munnen også :-S Da han var 1 år, fikk han en bitteliten badeand inn i munnen f.eks..
Minstemann putter også ting i munnen, men han er jo ikke mobil - han har heldigvis veldig kraftig brekningsrefleks, så han gulper, eller kaster regelrett opp hvis det kommer noe uhåndterlig litt for langt bak.

Elise sa...

Ja, det er skikkelig ekkelt :/ august brekker seg veldig kraftig men har likevell ikke fått opp det han har satt fast der disse gangene, så vi må iallefall kunne dette.

by mlekoshi