Takk til vg.no !

mandag 31. mai 2010

Her har endelig VG.no laget en sak på bakovervendte bilstoler. Takk ! La jo ut filmen fra trygg trafikk for noen dager siden. Jo mer informasjon og fokus det blir på dette i media, jo flere barn vil sitte trygt i bilene rundtomkring.

Kommer tilbake med et bedre innlegg senere i dag :)


12 kommentarer:

Anonym sa...

Tullball, skremselspropaganda, og klassisk eksempel på manglende helhetstenkning. Det er ikke vanskelig å rekonstruere en ulykke og få det til å se forferdelig ut - men hvis din treåring protesterer i timevis over å gå glipp av alt det de andre ser og måtte forholde seg til en samtale uten å se dem som snakker, er det enormt distraherende for føreren og øker risikoen for en ulykke dramatisk. Den som mener at det her er rett/galt og snill/slem, er ikke verdt å lytte til.

Anonym sa...

Ingen treåring hadde protestert på å sitte bakovervendt hvis treåringen hadde sitte slik fra starten av. Lite gjennomtenkt scenario spør du meg!

Anonym sa...

Jeg har hatt bakovervendte barn i bilen mer eller mindre sammenhengede de siste 9 årene og kjenner meg overhodet ikke igjen. Men det er klart, om jeg hadde overført mine forvrengte oppfatninger til barna hadde de helt sikkert protestert. VIL du få det til så går det. Vil du IKKE, nei da blir det umulig. Slik er det med de fleste ting her i livet. Mine har hatt mye moro av å kikke ut bakruta og vinke til de som kjører bak. :) Og de ser jo det samme som oss, bare bittelitt senere. Manglende blikkontakt løses ved hjelp av speil (kollisjonstede EasyView, f.eks). Et forovervendt barn ser da ikke mer enn ryggen og bakhodene på dem i forsetene, det får være måte på å lete etter problemer.

Barna fortjener den beste sikkerheten vi kan gi dem, ferdig med det.

Anonym sa...

Min 3 og 4åring har alltid sittet bakover.
De vet ikke om noe annet, og har aldri klaget.

Tror denne kampanjen blir veldig bra, håper flere får øynene opp. :)

Anonym sa...

Jeg fatter ikke hvorfor foreldre snur barna sine så tidlig. Å si at barnet ikke vil sitte bakover er tull, det er en holdning som foreldrene gir barnet. Vår datter er tre år og sitter bakover. Hun har aldri spurt om å få sitte andre veien, for henne er det bare sånn det skal være. Hun har et speil festet til nakkeputa bak slik at hun kan se litt framover også. Hun er strålende fornøyd og får jo med seg alt mulig rart langs veien. Jeg syns barnets liv og helse er viktigere enn at man tror de har behov for å sitte framover.
Blir det trangt får man plassere setet i midten, det er tryggere enn å sitte framover. Eller at man slår av airbaken foran og plasserer barnesetet bakfram i forsetet - som også er tryggere enn å sitte framover.

Anonym sa...

Med et baksetespeil ser barnet foreldrene i speilet. Vår treåring har aldri gått glipp av en samtale, og hun ser mer enn meg som sitter foran i passasjersetet :)

Anonym sa...

Mitt barn satt bakover altfor lenge. Vi skjønte at hans motvilje mot å kjøre bil skyltes bilsyke pga det bakovervendte setet, men torde ikke å vende det pga skremselspropagandaen. Da vi flyttet til Frankrike var propagandaen en annen og det ble sett på som farlig å ha barnet bakovervendt. Vi kjøpte en fransk framovervendt bilbarnestol og vår lille sønn slapp bilsyken og ble glad for å kjøre bil. Jeg prøvde selv å sitte bakovervendt for å kjenne etter hvordan det var og kunne ikke sitte slik mer en 1 km uten å bli vanvittig bilsyk. Å påstå at småbarn ikke blir bilsyke er feil. Gråter ditt barn i bilen, blir blekt eller spyr, er det sannsynligvis fordi det er bilsykt og da synes jeg det rett og slett er plageri å fortsette. Og ettersom det er delte meninger over landegrensene om hvorvidt det er mest farlig fram eller bakovervendt, synes jeg man selv bør vurdere sitt barns behov uten å bli pålagt skrekkscenarier. Visse barn er mer plaget av bilsyken enn andre og det eneste som virkelig hjelper er å se framover...Vi prøvde alt fra postafen til armbånd, men oppkasten gav seg ikke før vi kjøpte en framovervendt bilstol. Sønn nr 2 kunne sitte bakovervendt uten problem og har aldri vært plaget. Barn nr 3 er et bilsykebarn og må sitte framovervendt. Glade barn i bil gir en tryggere bilreise, tror jeg...

Anonym sa...

Her gjelder det vel å bruke hodet, tenker jeg....
Dersom det finnes særskilte grunner for at barn skal sitte fremovervendt (som f.eks. bilsyke ved den minste biltur), må man selvfølgelig vurdere det...
Men, det er ikke tvil om at det tryggeste for barn er bakovervendte bilstoler, og vår datter satt bakovervendt til hun var omtrent 4 år. Vår sønn som nettopp har fyllt 3 år skal sitte bakovervendt også gjennom neste vinter.
Ingen av dem har noengang klaget på sin sittestilling, og selv om de enkelte ganger har vært nødt til å sitte fremovervendt (f.eks. leiebil). Når det er tilbake i mamma eller pappa sin bil, gjelder bakovervendt, og det er helt greit. Det er heller ikke noe problem at storesøster sitter fremovervendt, mens lillebror sitter bakovervendt...

Jeg tviler på at så mange som 80 % av barn i Norge blir bilsyke eller urolige av å kjøre bakovervendt - her er det nok snarere foreldrene som tenker at "det må da være ubehagelig for ham/henne å sitte bakovervendt med bøyde ben" - noe som tydeligvis ikke er tilfelle - iallefall ikke for våre barn (og det er ikke tvil om at de kan si fra dersom de er uenige eller finner det ukomfortabelt når det gjelder andre ting iallefall : )
Ser at en trafikkforsker på UUS mener at grensen på 4 år er for bastant - da er han på kollisjonskurs med barnelege Tor Einar Calish på samme sykehus (han har også forsket på trafikksikkerhet blant små barn) - han anbefaler bakovervendt bilsikring frem til minst 4 år.
Ser også at han uttaler at han ikke har dokumentasjon på at 3-åringer har blitt skadet eller dødd av feil sikring i bil...
Vel, jeg kjenner selv til et tilfelle hvor et barn på 2,5 år omkom i en frontkollisjon. Farten var ikke høy - 50-60 km/t på begge bilene, men nakken til barnet tålte ikke påkjenningen av sammenstøtet. Hadde dette barnet vært sikret bakovervendt ville dette barnet vært i live i dag. Et mindre barn (under 1 år) satt i sin bakovervendte bilstol ved siden av, og kom fra kollisjonen uten en skramme.
Verdens brutale virkelighet...

Anonym sa...

T.B.Hansen
Siste innlegg som beskriver en hendelse med 2,1/2 som døde pga forovervendt burde ikke vert nevnt, fordi dine opplysninger er FEIL.......
Kan ikke av hensyn til taushetsplikt kommentere innholdet i hendelsen, med dine opplysninger er feil!!!!

Anonym sa...

eg selv en 2 åring som sitter forrovervendt, hvordan kan egentlig barn sitte bakovervent med beina i setet? jeg lurer seriøst altså...må de ha beina oppover da eller?

Anonym sa...

Og alle bilulykker skjer ved frontkollisjoner?
Og alle bakovervendte er så enkle å montere at det ikke er mulighet for å montere feil når en verdensmester av en far skal sette inn setet etter jobben, før handleturen? Det verste jeg har montert noen gang, er et bakovervendt sete - selv som ingeniør er det vanskelig.
Slutt å skremme småbarnsforeldre, og slutt å fremstille de som har forovervendt som dårlige foreldre.
Det er kjøreopplæringen som må tas tak i først.
OG: Hvis forovervendt er livsfarlig, HVORFOR er de da tillatt solgt. Og HVORFOR skårer forovervendte veldig høyt i ADAC-tester?
Dere har et forklaringsproblem. Men kanskje er dere som står bak siden, forhandlere av bakovervendte seter? Eller eventuelt er ektefelle eller bekjente av dere forhandlere av nettopp disse?

Elise sa...

Kan jo først svare på det siste innlegget :)

Nei, men de mest alvorlige bilulykkene med mest kraft skjer forfra.
Det er fult mulig å montere forovervendte OG bakovervendte bilstoler feil - men hvis du søker rådgivning og ønsker det så er det overholdet ikke problematisk å montere et bakovervendt sete. Jeg tenker at foreldre som setter en 1åring i et forovervendt sete er uvitende - ikke dårlige foreldre ;)
Haha ! Nei, om du hadde lest denne bloggen på fast basis hadde du utmerket godt skjønt at vi IKKE er forhandler barneseter el, men at vi jobber med noe helt annet. Morsom vinkling, og alltid like artig når folk prøver å komme med stikkere som er helt feil.

Sånn generelt: Det er ikke umulig for et barn å sitte bakvovervendt. Det er i de aller fleste tilfeller foreldrene som skaper problemene selv. Bilsyke barn er jo en særproblemstilling og når det helt umulig for barnet å sitte bakovervendt uten å bli bilsyk så må det selvsagt få sitte forovervendt. Men dette gjelder jo veldig få barn.
Jeg mener at vi skal gi barna våre den beste sikkerhet vi kan gi !

by mlekoshi