Konseptet månedshandling...

torsdag 17. mars 2011

Det er torsdag allerede ! Snart en uke siden jeg lå for "døden" isolert på soverommet. Skal bli veldig godt med helg igjen, og nå har vi jo internett tilbake (enn så lenge...), så da får jeg jo jobbet litt i helgen også !

Vi har faktisk fått en del spørsmål om månedhandlingen vår. Både via mail, på privaten og på bloggen. Kanskje jeg skal forklare litt nærmere - og kanskje det er flere som vil teste en mindre stressende hverdag uten å løpe på butikken hver dag ?

Vi månedshandler av flere årsaker.
1. Økonomi - ja, det er ikke til å stikke under en stol at det blir mye unødvendig penger som flyr ut av kontoen når vi handler hver dag. Og tror dere hadde blitt overrasket over hvor mye unødvendig som faktisk brukes.
2. Tid - Vi bor jo et stykke unnav jobb. Leverer ungene i barnehage og på SFO tidlig hver morgen, og henter dem dessverre sent hver dag. Vi rekker rett og slett ikke å handle noe hver dag. Vi er ofte ferdig med middagen klokken halv seks, og det er litt drøyt.
3. Husfred - Når vi er slitne etter jobb, og vet at vi har en go time i bilen med barnehage og SFO på turen hjem - så blir det lett diskusjoner rundt middagen. Det er stressende og irriterende. Hva skal vi spise i dag da ? Sukk, stønn, din tur osv.
4. Bedre kosthold - vi har bedre tid, og vi kan derfor kjøpe bedre mat som ikke alltid må gå under kategorien må-være-ferdig-i-full-fart !
5. Mangler aldri noe - hvis vi plutselig skulle trenge noe, få besøk osv. så har vi altså det meste.

Så slik henger det altså sammen. Nå tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om hvordan det fungerer rent praktisk, og viktige ting å huske på.

Vi har noen faste lister som er greie å ta utgangspunkt i hver dag. Når vi planla de to første gangene så brukte vi god tid. Gikk inn på hver rom for å prøve å huske alt som trengtes. Vi har brukt 3 ganger på å få en viss rutine på det hele, og prøvet og feilet litt. NÅR vi skriver listen sjekker vi samtidig kundeavisene på nett samtidig. Det er ofte mye å spare der ute. Jeg er innom fire butikker på handleturen, og har ALLTID litt for knapt med tid. Vi handler det meste på Coop obs (mange gode tilbud) men har faste ting vi handler på Rema, prix (månedens deal) og på spar (f.eks. brus. Ta 5 og betal for 3 x 1,5 l brus). Denne gangen var det tilbud på karbonadedeig på obs og samtidig 40 % på all potet og på en del spekemat fra Gilde. Beregn ca. 2 timer med kjøretid på å få det hele i boks. Jeg har med to forskjellige lister. En for alle middagene og en for alt annet. Jeg tar med gultusj og penn for å krysse av etterhvert. Jada, jeg er en skikkelig liste-freak !Her er iallefall det vi tok utgangspunkt i denne måneden:

Middager (skriv opp liste med datoer og hvilket dager som er helg. Finn en middag for hver dag og kjøpt samtidig noen reservemiddager. Jeg syns det enkleste er å skrive både hva vi skal ha til middag OG alt vi trenger å handle inn... har jo skjedd at det har manglet noen essensielle ingredienser som blir glemt i farten).

Vi har satt opp disse middagene denne måneden: 2x Fiskegrateng med tilbehør (Jeg har funnet frem oppskriften på hjemmelagd fiskegrateng, men det blir neste måned. En kan lage flere om gangen og fryse ned. Enkelt og godt ! Denne gangen ble det de gode fiskegratengene du finner i ferskvaredisken), svenske kjøttboller og hjemmelagd potetmos, 2x taco med tilbehør til helg, 2 x hjemmelagd pizza til helg, 2 x svinefilet surret i bacon med hjemmelage potetbåter og tzatziki, 2x joika, 2 x ovnsbakt laks med poteter og grønnsaker, kjøttkaker med tilbehør, Svinekotletter med tilbehør, lasagne med salat og tilbehør, grøt, Fiskekaker på grovbrød, Pasta, Pannekaker med ertesuppe og bacon, Hjemmelagd grønnsakssuppe med pølser, fiskeboller, pølse og hjemmelagd potetmos, Torskepinner (hjemmelagd eller butikk-kjøpt), Kylling med ris og salat, Hjemmelagt hamburger og 3 ekstra middager.

Fra den andre listen kan jeg nevne: 3 pakker tørkepapir, tilbudspakke med masse dopapir på coop, brunost, 4-5 pakker bleier for hjemmebruk og 3-4 pakker med bleier til barnehagen, rumpepapir til lillegutt, 4 glass med barnemat til nødstilfeller, 6-7 pakker med barnegrøt, 2 pakker sukker, 10 plater med kokesjokolade, tre pakker med mel, en stor pakke bacon og tre pakker med skivet bacon, 2 flasker saft, 5 pakker biola, 1 flaske ketshup, 3 store pakker med youghurt, 8 pakker melk, 3 pakker med fersk juice og 4 pakker med annen juice, 2-3 store pakker egg, brus, diverse grønnsaker (fersk og frys), brød til nedfrysning og til baking, 4 pakker nudler, 1 pakke tomatsuppe, barnetv godis til 4 helger til Hilde, potetgull, 4 pakker med stor firkløver, kriselønsning ved besøk (1 pakke vaffelmix, 1 liten kake og en liten pakke lefser), kaffe, te, diverse pålegg, 4 pakker med strandaskinke, 8 store pakker med leverpostei, 4 pakker med makrell i tomat, 4 pakker med margarin, tre bokser med bredlett, diverse krydder, olje, marinader, 3 store pakker med norwegia ost, tannkrem til alle, tannbørster, dusjsåpe, shampoo, hygineneartikler, rosiner, 2 pakker havregryn, 3 pakker prim, litt chips, mais, bakepapir og aluminiumsfolie, marsvinmat og sagspon, annet godis til helgene, 3x 3 pakker med nestle barnejuice. Tror det var alt. Vi baker jo en del, så da må vi ha litt av hvert.

Slik handler vi altså. Og vi har et stort kombiskap med en liten frysedel. Det går med andre ord ann å gjennomføret dette for de fleste. Vi ønsker oss en liten fryseboks (veldig !). Det ville løse en del problemer for oss. Mulig at dette ikke var det mest intressante blogginnlegget, men for dere som ønsker å teste dette så kan det kanskje være litt til hjelp. Kan avsløre at det har redusert våre handlekostnader med 40 % av det vi tidligere handlet for. Nå har vi f.eks. muligheten til å ta en deilig lunsj sammen noen ganger i måneden (ja, noen fordeler må en vell ha når en jobber sammen), og det med god samvittighet,på noen av de deilige lunsjplassene rundt jobben. Dette er jo heller ikke den aller mest orginale middagslisten. Vi jobber for å forbedre den. Jeg holder som smått på med å planlegge neste måneds handleliste - og på den står det heller 2 x hjemmelagd fiskegraten og en utrolig deilig indisk fiskesuppe som kokken i August sin barnehage lager. Den er HELT fantastisk. Jeg jobber sammen med en av lederne i barnehagen for å prøve å få oppskriften. August spiste fantastisk masse av dem for et par dager siden.
11 kommentarer:

Liv-Inger sa...

RESPECT! Say no more :-)

Elise sa...

Haha - thank you :)

Unknown sa...

Veldig inspirerende Elise. Har hatt ukeshandel før med godt resultat, men dette virker enda mer fristende. Tenk! En hel måned nesten uten handling... *sukk*

Elise sa...

JA, det ER deilig å slippe å bruke tid på butikken hver dag - og slippe å være tvangs-kreativ i matveien er også deilig :)

Cecilie J sa...

Takk for at du deler det her med oss! Skal prøve 2 ukeshandling først. Greit med gode ideer!:)
Cecilie

Ann-Kristin sa...

Lurt å handle inn alt på den måten. vi bruker vekeshandlinger, og synes det fungerer flott (da blir det ikkje stress heller sidan vi ikkje skal ha så masse). Men de må da på butikken å handle mjølk?

Elise sa...

Ja, det er veldig greit å utvikle egne ideer etterhvert som en planlegger og blir klar over hva en trenger til hva.

Ann-Kristin: Ja, tror jeg skrev i det forrie innlegget (?) at vi er å handler inn melk, salat og frukt hver 1-2 uke. Men det er også alt ;) Syns det fungerer veldig bra !

Åse sa...

Oi, så ufattelig flinke dere er! Men skjønner at det er lettvinnere, når man først er i gang! Her sliter vi med å komme inn i rutinene for å handle en gang i uka! :-) Må legge meg i sela og bli flinkere - for her er det helt klart penger å spare! Takk for inspirasjonen!

Mette sa...

Her går vi også etter månedsmenyer, men handlingen tar vi hver fredag - både pga plassmangel i frysern og fordi vi ofte glemmer ting.. Er imponert over melkeforbruket deres - her i huset er det kun mannen som drikker melk og her går det med 16 pakker melk i mnd :O

Kathrine Kristiansen Illustrasjon sa...

veldig inspirerende. Dette vil jeg også. Kan du legge ut hele handlelisten din ??? Sån i detalj. Den du tar med til butikken? og hvor mye penger handler du for når du handler for en mnd?

Unknown sa...

Inspirerende :) nå har jeg ukeshandling, men tenkte å begynnne med månedshandling fra nyåret av. Blir litt utfordrende her da vi spiser mat uten melk,gluten,soya,nøtter,fisk,skalldyr og røkt kjøtt pga allergi...

by mlekoshi