TEMA: Mat og trening

torsdag 7. juni 2012


Planke-øvelsen er alltid bra !


Jeg er enda på starten av "treningsstarten" - meldt meg inn på SATS, prøvd litt forskjellig, innsett at mye var feil og en del må rettes på og nå gjør jeg meg klar for å starte på SKIKKELIG. Og da er det noen ting som må på plass, og de to viktigste tingene er treningsprogrammet og maten. Treningsprogrammet skal jeg skrive om senere når jeg får det på plass, men tenkte jeg skulle samle opp det jeg har lest om matens rolle i denne forbrenningsprosessen. Og jeg må bare si det, mens jeg sitter å skriver dette har jeg nytt en kald Colaboks og spist sjokoladekakerøre som var igjen i bollen fra guttas baking til fredagskafen *kremt*. OH well !

Det hele virker ganske enkelt: forbrenninga omdanner det vi spiser, og hvis vi er heldig: fettet vi har lagret, til energi som kroppen forbruker. Jo mer bevegelse, jo mer forbrenning ! Spiser vi mer en kroppen trenger så legger det seg på kroppen. Og DET vi ikke.

Hvorfor er frokost viktig ?

Når du legger deg om kvelden går kroppen i sparemodus og forbrenningen senker seg. Frokosten er så viktig for den setter fart på forbrenningen igjen. Dersom du ikke spiser frokost så vil kroppen ikke øke denne forbrenningen igjen. Frokosten setter derfor fart på forbrenningen. Spiser du ikke noe før lunsj på jobb så har du ikke forbrent det du kunne ha forbrent på denne tiden. Det er iallfall tanken ! Men her er det ettersom jeg skjønner litt uenighet. Frokosten stopper videre muskelnedbrytingen som skjer iløpet av natten.

Hvor mange måltider?

Når du har funnet ut hvor mye energi kroppen din trenger bassert på vekt etc. (jeg fant det ut gjennom vektklubben på vg.no), men du kan regne det ganske nøyaktig slik (hentet fra helsenett.no:

"En bedre metode er å beregne kroppens grunnleggende kaloribehov (basic metabolic rate, BMR). Den er som følger:
Menn: = 66 + (13.7 x vekt i kg) + (5 x høyden i centimeter) - (6.8 x alder i år)
Kvinner: 655 + (9,6 x vekt i kg) + (1,8 x høyden i centimeter) - (4,7 x alder i år)
Deretter ganger du BMR med følgende tall avhengig av aktivitetsnivået ditt:
Rolig = BMR x 1.2 (lite eller ingen aktivitet)
Litt aktiv = BMR x 1.375 (rolig mosjon 1-3 dager pr. uke)
Moderat aktiv = BMR x 1.55 (middels mosjon 3-5 dager pr. uke)
Meget aktiv = BMR x 1.725 (intensiv trening 6-7 dager pr. uke)
Ekstremt aktiv = BMR x 1.9 (daglig intenisiv trening og fysisk krevende jobb eller trening to ganger daglig)"
Fordel så anbefalt energiinntak på fem-seks måltider iløpet av dagen, for da holder holder forbrenningen seg oppe hele dagen. Det du bør satse på er frokost, lunsj, middag og lett kveldsmat. Du skal i tillegg ha små mellommåltider. 
HVA bør vi spise da ? 
Oh, her er det SÅÅÅ masse. Men hvis vi holder oss til at vi må holde kalorinntaktet lavere enn det vi har regnet ut, så sier det seg selv at vi skal spise kalorifattig mat. Men spesielt i forhold til treninga så er det vistnok enkelte ting som er lur å tenke på. Hvis du spiser riktig mat forbrenner du mer, og hvis du spiser feil mat så senkes forbrenningen. Du har derfor mye å tjene mye på å spise riktig før og etter trening.  Du må også spise en viss andel fett for at fettforbrenningen skal bli optimal. Og dette fettet bør komme fra vegetabilske kilder, fisk el. Raske karbohydrater = treg fettforbrenning. Det er derfor viktig at du ikke spiser raske karbohydrater før treningen. Måltiden før treningen skal inneholde trege karbohydrater, siden de raske fører til at fettforbrenningen synker. Raske karbohydrater: hurtigris, godis, hvit brød, energidrikker, nudler osv. Trege karbohydrater: Grovbrød, pasta, ris, frukt, melk med mer. 
Hvordan bør en spise i forhold til treninga ?

Når man spiser før treningen er veldig viktig for resulatet av treningen - og det er forskjell på styketrening og utholdenhetstrening. Når du skal drive med styrketrening er det viktig at du spiser tett opp mot treningen. Lavt blodsukker under treningen fører da til at musklene begynner å brytes ned. Spis derfor ca. en time før styrketreningen. Når du skal trene fettforbrenning bør du derimot vente med å trene til det har fått 1-2 timer.


Hva motiverer MEG til å trene ?

God musikk og behagelige klær (som får rumpa mi til å sånn passe grei ut... haha!). Hvorfor alle de kleine bildene overfor her ? Jeg og Hilde leket oss med kamerastativ, selvutløser i helga. OG jeg har endelig fått meg nye treningsklær fra Röhnisch: De populære anti shake tightsene som holder alt på plass (gotta love that), Olivia singlet og Elvira hettegenser. Tynne og kamuflerende klær. SÅ altså: God musikk og klær som får meg til å føle meg good-looking og som er behagelig.

Nå er det natt ! Ikke glemt Giveaway`en på Americolor pastafarger som avsluttes i morgen !

Ingen kommentarer:

by mlekoshi