Bursdagsjanteloven

mandag 15. oktober 2012

Jeg skulle nå egentlig legge ut et DIY(Do It Yourself)-innlegg fra bursdagen. Men så leste jeg helt tilfeldig denne artikkelen i E24, og at foreldre konkurrerer om de beste barnebursdagene, og så fikk jeg litt vondt i meg. For jeg er vant til janteloven i min daglige arena, uten å gå nærmere inn på dette, men bursdagsjanteloven ? Men så leser jeg nærmere i artikkelen... Kaker mellom 1000 - 3000 kroner. Lekeland til 4000 kroner. Innleide klovner og hoppeslott ? Hjelp ! Jeg er da ikke DER. Men ja, jeg liker å planlegge for å kunne feire en gjennomført bursdag til minst mulig penger. Bestiller fra utlandet, lager ting, planlegger og vi koser oss med dette. Selvsagt kan det bli litt stress på dagen.. Men hvilke barnebursdager har ikke stress på selve dagen ?

Legger jeg status i å arrangere bursdagen hvert år ? Nei. Dette året hadde vi sjørøverbursdag, som vi har hatt før og kunne bygge videre på. Vi har nå hatt Harry Potter bursdag, og hele familien elsker Harry Potter. Jeg vil gi bursdagsbarnet en uforglemmelig dag, og jeg vil gi gjestene en uforglemmelig dag. Ingen konkurranse om å ha best mulig bursdag, ingen status, ingen press, ikke betenkelig. Ja, jeg håper jeg inspirerer andre lekne voksne og barn til å holde lavkostands-temabursdager, men håper ikke jeg skaper et press.

"- Vi lever i et samfunn hvor det å vise seg frem har eskalert. Bloggerne viser frem sitt perfekte liv hvor fantastiske kaker, invitasjoner, borddekking og hjem blir lagt ut for beundring, sier hun."

Ler litt. For jeg tror denne bloggen er ærlig. Så ærlig som en blogg kan være. Jeg deler ikke hele livet mitt, og bloggen ER ikke meg. Men jeg skriver ikke bare om det positive. Jeg skriver om kjipne dager, trass, krangling og dritt. Og legge ut hjemmet til beundring ? Tror vell heller jeg har gjort det motsatte. Jeg skjønner selvsagt kritikken når det kommer til svindyre selskap som markerer forskjell på skiller i samfunnet. Men jeg er ikke DER.
Men uansett: bare i Norge dere... bare i Norge er janteloven så sterk, og nå spesielt på nett.

Sånn, da er det ute av systemet, så skal jeg heller legge ut et DIY innlegg fra bursdagen i morgen.3 kommentarer:

Line sa...

Gleder meg til neste innlegg...og jeg leser bloggen din fordi den beskriver disse vanlige hverdagsutfordringene de fleste av oss opplever :-) Samtidig inspirerer du oss andre som ikke er like kreative...godt å få tips :-)

Anonym sa...

Bare fortsett som du ønsker, og ikke bry deg om janteloven. Den har hersket nok i Norge. Og når du og dine koser deg med det dere holder på med, så skal og må dokker fortsette med det. Trur ikke så mange vil gi deg kritikk for at du koser deg sammen med barna dine, mens de er små. De blir fort store, og går sine egne veier. Da har du gitt dem en god ballast i livet, med en samlet familie som de kommer til å savne. Bare gjør som du vil Elise, jeg syns det er kjempeflott. Turid

Anonym sa...

Jeg er helt sikker på at motivasjonen for å arrangere slike temabursdager ligger mest hos de voksne. Spør du barna, er de ofte fornøyde med å møte de andre barna for å leke og kose seg. Det er oss foreldre som setter standarden for bursdager, og dessverre er det mange som ikke føler de strekker til. Selv synes jeg alle får gjøre det de orker og føler for. I våre bursdager er det lite styr og organisering, men gjestene er alltid fornøyde..

by mlekoshi