Atopisk allergi/eksem eller sensitiv hud - tips

søndag 23. februar 2014


Jeg har flere ganger tidligere skrevet om allergiplagene vi sliter med her i huset, og tenkte egentlig jeg skulle legge ut et lite samleinnlegg med det som funker for oss her i huset - det er  nok flere som har småtasser med allergier eller veldig sensitiv hud. Kanskje dere plukker opp et tips eller to her, og hvis vi har hjulpet iallefall en så er det bedre enn ingen. Jeg er så "heldig" at jeg har samme allergier som August har så jeg vet ganske godt hva som "trigger" plagene og hva jeg skal gjøre for å hjelpe eller unngå dette. Jeg har i tillegg til atopisk allergi, litt annen hudallergi, veldig sensitiv hud og husstøvmiddallergi. Akkurat nå sliter både jeg og August en del med mye kløe siden det har vært svinkaldt her i Tromsø, og at vi har hatt en del værskifter. 


bilde av August når han var mindre

Atopisk allergi/eksem er egentlig barneeksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud. Ingen behandling kan kurere atopisk eksem, men plagene kan lindres og forebygges. Atopisk eksem er sterkt arvelig. Dersom en eller begge foreldre har atopisk eksem, øker risikoen for at barnet skal utvikle det til 60-80%. I tillegg tror man at luftbårne stoffer (husstøvmidd, pollen og dyrehår), utendørs forurensning, klima, kosthold og forhold i spedbarnsalderen (blant annet infeksjoner, passiv røyking og amming) er medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Atopisk eksem ses ofte sammen med astma og allergi.

Vi som har atopisk allergi har det bedre i perioder og dårligere i perioder. Periodene som er dårlige trigges av og til av ytre forhold som kalde perioder, vinter, støv, røyking, tørr luft, enkelte typer matvarer, parfyme, ull, såpe mv. Så erfaringsmessig er det en del små "triks" som hjelper når alt klør, eller for å unngå dårlige perioder. 

1. Sol. Gjerne sammen med saltvann. Klorvann kan gjøre det verre. Så når det er sommer så kan du slikke sol. Men husk likevel høy solfaktor til både liten og stor. Vi har de siste årene reist sent på høsten til Tyrkia for å "utsette" vinteren litt. Jeg tar av og til solarium om vinteren og har i perioder gått til lysbehandling på sykehuset. 2. Matvarer - unngå matvarer som du opplever trigger allergien. For min del er det sitrusfrukter. Jeg kan nesten aldri spise appelsin. Jeg tåler heller ikke sjokolade eller nøtter så veldig godt. Det kan være lurt å ta en hudallergitest.  

3. Antihistaminer - Jeg har brukt mye forskjellig antihistaminer, men faller faktisk ned på Kestine som et bra alterantiv, og når det er skikkelig ille må jeg ta polaramin. August tar mildere flytende antihistaminer om kvelden når han har dårlige perioder. Det er alltid ekstra ille om natten. 

4. Fuktighet og kordison - dette vet nok alle som har hudallergier - men det kan ikke nevnes nok: Smør morgen og kveld. August har også fuktighetskrem i barnehagen som de smører han med i ansiktet hvor eksemen er ganske ille når det er kaldt ute. Jo kaldere det er, jo verre er eksemen. Parfymerte kremer er fyfy ! Både jeg og August bruker kordisonkremer, og bruker ulike typer etter hvor det skal smøres. Fåes ved resept hos legen og brukes i korte kurer. De kommer i ulike kategorier (1-4, hvor 4 er det sterkeste), og vi bruker i kategori 3 (Elocon). Vi bruker store fuktigetskrembokser med pumpe slik at hele familien kan smøre seg uten kluss, og så sparer vi på det i lengden. 

5. Kaldt om natten - Både jeg og August sover med tynne dyner og vi lufter på soverommet for å være sikker på at det er kaldt der. Hvis det blir varmt og klamt så klør vi mer... Egentlig bør barn ligge i egen seng siden det blir varmt og klamt å ligge inntil hverandre, men August vandrer inn til oss nesten hver natt. Han har veldig behov for nærhet, så vi lar han gjøre det. Men vi merker klart at han sover bedre når han ligger alene, og jeg greier overhode ikke å ligge tett inntil andre så Frank er den som får ligge med August oppå/inntil. Jeg har i tillegg middallergi, så burde nok aller helst hatt midd-sengetøy, men velger heller å skifte ofte på sengen. 6. Riktig sengetøy - Vi takler ikke krepp, ikke stivt sengetøy, ikke flanell og ingenting som kan trigge eksemen. Det som fungerer for oss er veldig glatt bomull, damask eller satin. Og da mener jeg ikke bare sengesettet men også lakenet. Vi bruker satinglaken, og det er himmelsk ! Vi har det også med oss når vi drar på tur eller overnattinger siden vi vet hvor ille det er når vi ligger og klør på natten, og hvor irriterte og desperate vi blir. Skift relativt ofte - hver 1-2 uke. Jeg skifter ca. hver uke. 


Ungene iført lilleba bambuspyjamaser i sateng sengesett og satin laken - deiiiiiilig!


7. Undertøy og pyjamaser - Jeg kan ikke bruke noe særlig ull. Hvis jeg skal ut på tur når det er vinter bruker jeg heller superundertøy eller lignenden. August har derimot større behov for varmt undertøy når han går i barnehagen og er ute store deler av dagen. Han tåler i perioder Devold Active undertøy som har ull ytterst og syntetisk innerst, og det samme med visse typer undertøy fra Ulvang og Bjørn Dæhli. Men når det er litt varmere (fra -2 og opp) så kan det fort bli varmt med slikt undertøy + vanlig tøy utenpå inne i barnehagen, så da bruker vi et tynt syntetisk undertøy fra Barnas hus eller bambusundertøy fra Tiljamid. Om natten bruker jeg ikke natttøy for å slippe å klø. August er veldig kresen på nattøy og har hatt noen dårlige opplevelser. For et par år siden kjøpte jeg en ny pysjamas som var pakket inn slik at jeg ikke fikk kjent på stoffet skikkelig. Da jeg senere vasket den og fikk kjent på stoffet så la jeg den bakerst i skapet og avskrev hele pyjamasen siden jeg selv kjente at denne ville jeg selv reagere på. Stoffet var ikke glatt nok og for tett. Frank tok på han denne pyjamasen en kveld siden jeg ikke hadde fortalt han hvorfor den lå bakerst i skapet, og morgenen etter så var August full av utslett på bena. Han måtte faktisk være hjemme fra barnehagen denne dagen, ta antihistaminer og smøres før han ble sittende på en hånduk og tørke. Etterhvert ble dagen bedre, og pyjamasen gikk i søpla. 

SÅ vi er ganske påpasselig på hva han har på seg om natten. Nå bruker han for det meste ikke pyjamasbukse for han blir ekstra lett irritert på føttene sine, men vi bruker pyjamas fra Lilleba - med korte føtter som ikke har noen ekle sømmer. Mykt og behagelig, ingen stikkende etiketter eller gnagende sømmer. I og med at klærne er PH-nøytrale og myke, og suger fukt, så er de veldig gode for de som har atopisk eksem. 


8. Dusje/bade - Man bør helst unngå å bade/dusje ofte. For min del er det slitsomt å trene siden huden blir verre, men hvis jeg unngår lange varme bad og heller tar en rask lunket dusj så går det bra så lenge jeg husker å  smøre bra etterpå. Noen blir bedre av badeolje i lunket vann, men for min del hjelper ikke olje. Her må en nesten bare prøve seg frem. Også dusjkremer/oljer og shampoo som skyldes ned over kroppen bør være milde og uten parfyme. 

9. Interiør - unngå heldekkende tepper, mye pyntegjenstander og støv.

10. Blomster ol. - det er mange blomster som inneholder ganske sterke allergener. Og jul er jo "verstingen". Vi har hatt kunstig juletre i to år nå. Jeg var veldig skeptisk tidligere, men når vi endelig fikk "drømmejuletreet" så gleder jeg meg bare til å ta det frem igjen. 


Men julestjernen og svibler er også noen av det verste. Jeg kom faktisk i nærkontakt med en svibel her om dagen - ausa det var ubehagelig. 

Det var iallefall tipsene jeg kom på her og nå - håper det var til hjelp.

Ingen kommentarer:

by mlekoshi