Project life - digitale verktøy for å bevare minnene til familien

fredag 6. oktober 2017

Ja, dette er altså innlegget jeg har ruget på en liten stund nå - men i flere dager nå har det kommet masse i veien, så det er blitt til litt etter litt. Men here goes: Slik bruker jeg digital project life for å bevare minnene våre.

Det finnes mange måter å drive på med scrapbooking (aka. scrapping osv.) - vanlig papir eller digitalt. Project life er en form for lommescrapping som også har blitt digitalt. For dere som drev med dette før eller i alle fall her lekt litt med tanken; Guess what: Scrapbooking has evolved. Og det er det er altså digital project life jeg skal skrive om her. Hvorfor digital project life ? Det er det eneste måten jeg faktisk har tid til å putte bildene i fotobøkerne for det er litt faste maler som det går relativt fort å sette bildene inni. I tillegg til dette så liker jeg den litt stramme, rene stilen jeg får med project life. Jeg liker at fokuset er på bildene og fargene der og ikke masse nips på resten av siden.

Jeg drev jo tidligere med vanlige scrapbooking og papir-project life. Problemet for min del var at det tok veldig mye tid med vanlige scrapbooking, så jeg konverterte til ordinær project life for å gjøre det litt enklere å faktisk få bildene i album. Men selv det ble helt umulig å få gjennomført i en vanlig hverdag. Og så har smaken min blitt mer og mer "clean". Jeg vil som sagt ikke ha masse nips og stæsj på mine sider. Jeg vil at bildene skal snakke og det jeg skal ellers på sidene skal være der for å få frem bildene og opplevelsen.

Svaret på hva jeg trengte og som nå FAKTISK fungerer for meg: Digital project life.

Jeg bruker hovedsakelig to verktøy når jeg lager sidene mine: App`en til project life og Adobe Elements med ferdig layouts. Jeg bruker i tillegg Photoshop CC og Photoshop Lightroom til å redigere bildene, men det er ikke nødvendig for å drive project life.


Så; Appen til Project life. Den finner du i App Store - Den er utrolig enkel å bruke. Hele fotoboken for 2016 er laget i App`en. Det skal sies at det er ganske enkelt for meg å kombinere bildene tatt på mobilen samt bilder fra DSRL-kameraet mitt siden kameraet har WiFi og derfor kan sende bildene direkte til mobilen og at iPhonen i iMacen er koblet sammen slik at det er null stress å sende bilder mellom der også. Det gjør det jo litt enklere enn hvis jeg ikke hadde denne "ordningen".

Du må gjøre små kjøp i app`en hvis du skal ha ulike pakker med illustrasjoner og "papir", samt noen ferdige layouter. Her kommer en pitteliten-innføring i hvordan du starter å bruke app`en. Jeg kommer ikke med noen svær greie her, for det kommer i andre innlegg fremover. Dette er bare en kjapp innføring.


Slik ser altså forsiden på app`en ut. Her er forsiden og her kan du velge å gjøre ulike ting. Den blåturkise delen er hvor du lage layouts/sidene dine. Den gule er biblioteket ditt. 


Slik ser layouten din ut. Dette er den aller vanligste layouten. Når du trykker på ikonet helt oppe i venstre hjørne får du dette opp:


Her kan du altså velge ulike typer layouts med å dra på den nederste linken. Du kan også velge farge på bakgrunnen på den øverste linken, og ikonet helt til høyre oppe er hvor du bestemmer om bildene skal ha runde eller rette hjørner. 


Når du trykker på en del av layoutsen hvor du skal ha et bilde zoomes det inn slik som på bildet over her, og du får to valg: Sette inn bilde (ikon til venstre) eller sette inn et "kort" (ikonet til høyre). Her kan du velge kort som pynt eller kort du "skriver på" i app`en.


Hvis du trykker på bilde så får du opp oversikten over bildene du har på telefonen. Nå er det bare å velge. Yes - ett bilde på plass !Biblioteket i App`en ser slik ut. Både med layouter du er ferdig med og papir-pakker du har kjøpt. Jeg bruker å lage en folder for hver foto-årbok. 

Etter at du har laget layouten lagrer du den på JPG-fil og så bruker jeg å sende det over til iMacen hvor jeg lagrer de og laster de opp der hvor jeg ønsker å kjøpe fotobok. Vell, det var en veldig kjapp innføring i hvordan jeg bruker app`en. 

Jeg brukte altså App`en  da jeg laget årboken for 2016. Nå har jeg akkurat redigert ferdig det aller mest omfattende året i vårt familieliv: 2015. Men da har jeg brukt Photoshop Elements. Jeg foretrekker å lage bøkene på iMacen og Elements foran iPhonen (selv om jeg har en iPhone 7 pluss og derfor stor skjerm). Men jeg digger at jeg kan ta så bra bilder på mobilen også, og bruker mye av dette i bøkene. 

Jeg trengte jeg skulle ta en veldig veldig kjapp gjennomgang av hvordan jeg lager sidene med photoshop elements. Jeg bruker drag-and-drop templates fra Becky Higgins. Disse kan (foreløpig) ikke brukes i vanlige Photoshop CC.  Det finnes ulike pakker av dem, og jeg har alle sammen som jeg veksler på å bruke ettersom det passer ift. størrelser på bildene og antall bilder. Når du kjøper en pakke så får du en mappe med templates med runde hjørner og en med rette hjørner. Jeg liker som jeg skrev en "clean" look, så det er bare rette hjørner her hos meg. Slik ser templaten ut i Elements. 


Når du finner en template du vil brukes så åpner du alle bildene du vil bruke i denne template`en før du igjen trykker på template`en du skal bruke. Nå ligger alle bildene du vil bruke nederst i på siden i det som heter "photo bin". Nå kan du dra ett og ett bilde opp til den plassen på template`en. Hvis du lager egne kort (det kommer et eget innlegg om akkurat det etterhvert) eller bruker ferdige project life-kort (f.eks. fra Becky Higgins) så åpner du dem på samme måte som bildene og legger den i "photo bin" før du drar de opp på plassen du ønsker. 


Det ligger allerede inne en "skygge" i template`ene som jeg ikke er noe glad i. Jeg liker det jo "clean" og fjerner derfor skyggen og legger en tynn sort kant rundt hver bilde/kort. Jeg liker effekten. Det jeg gjør er å høyre-klikke på hvert eneste bilde og trykker på "edit layor style". Da får du opp vinduet du ser på bildet over her. Jeg fjernet avhukingen på "drop shadow" og så endrer jeg "Stroke" til størrelse 2. Da får jeg den akkurat slik jeg vil ha det.

Nå drar du bare opp bilder/elementer osv. til du er ferdig med layouten.

Et tips i forhold til lagring og årsbøker; Jeg lager en mappe for hvert år (f.eks. 2015) og så lager jeg to undermapper - en for JPG-filer og en for PSD-filer. Når jeg har laget ferdig en layout så lagrer jeg den som PDS-fil i den mappen. PSD-filer jeg photoshop-fil som jeg i ettertid kan redigere. Når jeg er ferdig med alle sidene og lagret alle som PDS-fil så lagrer jeg de også som jpg-fil i JPG-mappen. Det er JPG-filen som skal lastes opp når du skal bestille fotobok.

Jeg vet at veldig mange som driver med project life og årsbøker har mange regler om hvordan de skal lage disse for at alle skal være like og ikke for omfattende. F.eks så er det noen som har regler om maks 4 layouts for hver måned. Dette funker ikke for meg. Jeg har noen måneder der jeg bare har to layouts, og så kommer sommerferie og reiser og så kan jeg plutselig ha 40 sider på en måned. Men jeg har en fast mal som jeg bruker på hver årsbok.


Jeg bruker samme template (A) på hver første side og så bruker jeg måneden på første bilde oppe til venstre. På layout`en over her har jeg blandet mobil-bilder, bilder fra DSRL-kameraet og så har jeg puttet inn et kort fra Becky Higgins.


Dette er en typisk side i min stil - her har jeg blandet bilder, bilde av invitasjonen til Hilde sin bursdag og digitale stempel. Det er nok det jeg bruker aller mest: Digitale stempel for de er sort/hvite og enkle. Jeg kommer til å legge ut linker til hvor jeg henter stemplene fra når jeg lager et innlegg om hvordan jeg lager kortene mine. 

Men dette var altså en kort innføring i digital project life. Ingen kommentarer:

by mlekoshi