Sy-tutorial på genser

lørdag 19. januar 2019

Tjoho dere ! I morgen har jeg sysnappeny (snapchat for Facebook-gruppen "Vi sygale" hvis noen vil ta en titt der inne. Jeg trodde jeg skulle ha sysnappen i dag, men der hadde jeg sett feil. Så det blir i morgen mens jeg også har fotballturnering med laget til August - Det får gå som det går. Jeg tenkte jeg skulle dele en kjapp tutorial på et gratis gensermønster. Jeg har sydd to gensere av dette mønsteret nå - med to forskjellige stofftyper - og det er veldig greit og enkelt mønster Mønsteret finner du her. Problemet er at det er på finsk, så her måtte jeg bruke litt sundt fornuft - ja, og google translate. August er glad i militær-stuff så denne genseren passet han perfekt. Jeg har også sydd han en gamer-genser som jeg skal vise dere etterhvert.
Militærgenseren jeg sydde i går er sydd fra isolistoff og ribbstoff. Jeg har tatt litt bilder underveis, men etterhvert håper jeg på å lage skikkelige tutorial-videoer her inne. Da må jeg fyre opp 4K-kameraet mitt. Må bare har litt tid å planlegge det først. 
Anyhur - her kommer en liten bilde-tutorial enn så lenge.

Som dere ser jeg klippet opp delene - armene og kroppen er i soli i arvestoff. Ribben til hals, armer og midje er i mørkegrå ribbstoff. Til denne oppskriften må du legge til sømom. 


Jeg bruker alltid klips når jeg setter sammen delene (istedet for nåler.. jeg hater nåler !). Her har jeg satt fast den ene armen på forstykket på genseren. 


Jeg overlocker alt på denne genseren - du kan imidlertid bruke en vanlig symaskin også. Nå syr jeg fast armen i forstykket. 


Tada ! Nå er det klart for den andre armen og bakstykket.


Slik ser det ut når jeg har sydd alle delene fast i hverandre. Veldig enkelt og greit. 


Nå skal du vrenge genseren og sy sidesømmene i genseren. Jeg klipser fast langs hele siden før jeg syr fra armhullet til nederst på genseren. Pass på at sømmene i armhulen treffer akkurat oppå hverandre - det er penest. 


Så gjør du det samme på andre siden av genseren. På bildet har jeg sydd begge sidene. 


Nå er det klart for ribb ! Jag har sydd sammen alle dalene før jeg nå skal starte å sy de fast på genseren.


Det første jeg må gjøre er å vrenge delene og legge de dobbelt slik jeg har gjort på bildet over her. Dette er ribben til armen. 


Alle ribbe-delene er litt kortere enn selve genseren, så vi må dra litt i ribben mens vi syr den på. For at ribben skal fordeles riktig (og nå kjenner jeg at en video hadde vært mye enklere ift. å forklare dette.) så bruker jeg å finne to punkter på ribben på armene som er like langt fra hverandre. Altså, midtpunkt på hver side. Den ene siden er der ribben er sydd sammen og den andre setter jeg en klips på. 


Jeg finner samme midtpunkt på armene på genseren hvor jeg skal sy ribben på. 


Nå trer jeg ribben utpå rettsiden av genseren. Jeg klipper sammen akkurat der genseren er overlocket sammen og ribben er overlocket sammen slik at det blir pent og symmetrisk når det sys sammen. Så matcher jeg opp der hvor jeg har satt klipsene på det andre midtpunktet på både genseren og ribben, fjerner en klips og klipser delene sammen. Nå skal den sys sammen. 


Her ser dere at jeg akkurat har startet å overlocke sammen armen. Dere ser at ribben har en mindre omkrets enn armen på genseren fordi at det er mer soli-stoff frem til klipsen enn ribbstoff. 


Det jeg da gjør er at jeg dra forsiktig i stoffet til de er like lange (ikke dra mer enn at de akkurat blir like lange, for da blir det for mye søm her). Nå syr du. Når du kommer frem til klipsen fjerner du denne og drar i stoffet på samme måte på siste halvdel av armen. 


Slik blir armen når den er ferdig.


Nå skal vi gjøre det sammen med halsen. Denne ribben er en del lengre og da bruker jeg å dele den i fire deler med klipsene for å få fordelt ribben riktig rundt hele halsen. Pass på at det er samme avstand mellom klipsene.


Jeg gjør det samme på halsåpningen. 


Før jeg fester ribben på genseren - og fjerner klipsene som er til overs. Nå skal du sy halsen på akkurat samme måte som jeg sydde på armene. Begynn på midten bakerst. 


Slik ble den når halsen kom på. 


Nå skal vi gjøre akkurat det sammen med ribben i midjen.


Og den ble slik. 


Det var Frank som hadde forslag til hvordan August kunne designe genseren - så det ble med etternavn i vinyl, og litt sånn militær-distinksjoner. Ikke helt slik de skal være, men de var kule og det var det som var hensikten. Her designer jeg logoen i brother sitt program til Scan`n`cut-maskinen.


Maskinen finner du her - og det er også den jeg bruker for å trykke på gull på juleserømpene mv. Digger den ! Det er så mange muligheter med denne, og jeg har ikke engang begynt skikkelig å utforske dem. 


Slik ble den ! Jeg brukte sort enkelt vinyl som du finner her.


Varmepressen har jeg også kjøpt fra samme plass - men du trenger egentlig ikke varmepresse for å kunne presse vinyl på. Du kan bruke strykejern mv. Men det viktige å ha er kuttemaskinen og vinylen. På bildet er vinylen ferdig trykket på. 


Jeg tenkte jeg skulle teste den nye syfoten til covermaskinen min når jeg først var i gang med genseren. Jeg liker å teste nye teknikker når jeg syr samme ting flere ganger. Dette er "center guide foot" som gjør at jeg skal finne midten av det jeg syr hele veien - når jeg syr over der det er to lag som er sydd sammen. Så denne brukte jeg i til halsribben og midjeribben.


Slik ble det i midjeribben når jeg sydde med denne. Isolien er litt tykk og fluffy så det der ikke helt jevnt ut på bildet, men det ble ganske greit. 


Da ble den altså ferdig - og både jeg og August ble fornøyd. 


Denne sydde jeg i størrelsen han bruker, men han har vokst veldig i armene og bena i det siste. Han er ganske tynn, men armene er kunne akkurat i lengden så jeg tror at jeg må forlenge den litt i lengden hvis jeg syr flere av dem. 


Ellers ble den midt i blinken ! Og jeg må si at han ble veldig stor når han satt seg ned og gamet litt i ettermiddag iført arm-klær... Han er enda veldig fornøyd med PC og stol som han fikk i spleise-julegave i år. 

4 kommentarer:

Elin sa...

Så fin og beskrivende fremgangsmåte. Takk :)
Dette må testes på en genser til meg selv.
Bruker du å ha ribben ca 75% av størrelsen på selve genseren?

Elise sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar :) Ja, sånn ca. 75 % :)

Elin sa...

Takk!

Cecilie B sa...

Så flott den genseren så ut, å veldig kjekt at du lagde veiledning siden det er på finsk! Perfekt, denne vil jeg prøve sy til lille! Uten å ha sett nærmere på mønsteret nå, går den ned i str 110?

by mlekoshi