How to: Miriams konfektkake

søndag 17. juni 2012


Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg laget bryllupskaken jeg leverte i går. Oppskriften er fra kakefesten, og kaken heter Miriams konfektkake. En fantastisk og kraftig kake. Dyr å lage, eksklusiv og kjempegod på smak. Jeg føler liksom at jeg serverer flere kaker i en kake - og da blir det mange opplevelser i en og samme kake.  Kaken kommer i flere lag, for å være helt nøyaktig så kommer den i syv lag hvis du regner med sjokolade-ganachen som kaken er smurt inn i. 


Ingrediensene i denne kaken er altså ikke billig. Nå laget jeg riktignok en svær kake på 35 cm, og oppskriften er egentlig til en kake på 26-28 cm. Jeg måtte derfor dobble oppskriften. I "min" kake var det blant annet 12 sjokoladeplater av mørk sjokolade og fire sjokoladeplater av hvit sjokolade. Oppskriften som følger vil være den opprinnelige oppskriften på 26-28 cm form. 


Siden jeg bruker proffesjonelle helstøpte former, og ikke springformer, så måtte jeg smørre og fylle dem med bakepapir. Vi skal steke to forskjellige ikke-så-høye bunner, og da er det viktig at vi får den uskadet ut av formen.


Nesquick-kaken

75 g smeltet smør
5 dl hvetemel
3 dl sukker
3,5 dl nesquick
1 ss natron
3,5 dl kulturmelk

 Bland alt sammen. Stek på varmluft i 30- 40 minutter.



... ehm.. og nyt restene.... Overse det slitne og halvbleke trynet.


Når kaken er ferdig lar du den avkjøle på en rist. 


Mandelbunnen

2,5 eggehviter
125 melis
125 malte mandler

Pisk eggehviten og melisen stivt. Vend inn mandlene. Stek på 180 grader i ca. 20 minutter før den avkjøles. 


Sjokolade ganache

2 dl fløte
400 g kokesjokolade

Varm opp fløten og ha i sjokoladen. La sjokoladen smelte og rør godt til sjokoladen er glatt og jevn. 


Etter at mandelbunnen er avkjølt har du på et tynt lag med ganach. Ka dette stivne. 


Skjær av litt på nesquick-kaken før du deler den i to. 


Jo større kaken er, jo verre er det å flytte delene uskadet. Vi bruker store kniver, stekespader, og spatula for å få den uskadet over på risten. 


Sjoko-vaniljekremen

1 pakke piano vaniljekrem, romtemperert
200 gram kokesjokolade

Smelt kokesjokoladen i vannbad. Rør opp vaniljekremen og tilsett den smeltede sjokoladen. Rør godt før den settes til avkjøling. 

Etter at sjoko- vaniljekremen er ferdig avkjølt skal den fordeles oppgå den første delen av nesquick-kaken. 


Ha så på mandelbunnen med ganach. 


Hvit sjokoladekrem

200 gram hvit sjokolade
200 gram temperert smør
160 g melis
2 egg

Smelt (forsiktig) hvit sjokolade i vannbad. Pisk eggedosis av melis og egg. Pisk smørret hvit. Tilsett smeltet sjokolade i eggedosisen før du vender inn smørret. 


Neste lag på kaken er så hvit sjokoladekrem før du legger på siste lag med nesqick-kake. Lagene er altså:


Nå skal du smøre kaken med ganache. 


Kaken er ikke ferdigsmurt på bildet. Du ønsker mest mulig rette kanter. Det som er greit å bruke da er en Spatula og en deigskrape. Du kan f.eks kjøpe en spatula her. Når jeg lager kake nesten gang, og har litt bedre tid, så skal jeg lage en forklaring med bilder på hvordan du kan smøre kaken best mulig, men tar du f.eks. en tur innom youtube og søker finner du mange gode videoer. 


Etter at du har smurt kaken og latt det stivne en stund så er det på tide å trekke kaken. Jeg brukt MMF trekk til denne kaken. Du finner oppskriften i dette innlegget. Kjevle massen ut, og bruk melis slik at deigen ikke setter seg fast. Kjevle deigen en del større en selve kaken. Det er da du får trukket den fint uten sprekker og krøll. Smørr ganchen med litt vann før du legger over trekket. 


Når trekket har kommet på kaken så skal dette jobbes med slik at kaken blir fin. Jeg bruker en fondant smoother når jeg jobber med trekket. Det kan du f.eks få kjøpt her. Jobb med trekket til alle bobler og ujevnheter er borte. Jobb frem skarpe kanter rundt kaken. Når du er ferdig så skjærer du bort overflødig fondant rundt kaken. Dette gjør du med en skarp kniv eller et pizza-hjul. 


Nå kan du pynte kaken ! Jeg kommer tilbake med en forklaring på hvordan jeg laget sommerfulger.


Jeg pyntet kaken med sommerfugler, og perler i ulike farger. De store perlene kjøpte jeg på Sweet heart her i byen, og de små kjøpte jeg her. Jeg festet alt sammen med spiselig lim som jeg påførte med en liten pensel. 


Bryllupskake og malekosten

lørdag 16. juni 2012

I går og i dag har jeg surret litt rundt med en bryllupskake som jeg har baket til ei på jobben. Det er ikke ofte jeg gjør dette, men det er alltid litt koselig med en utfordring. Angrer imidlertid hver gang jeg gjør dette når jeg stresser på slutten for å få den ferdig. Dette er ikke hovedkaken, men en ekstrakake til bryllupet.


Kaken ble grei den, men jeg er jo aldri fornøyd når jeg lager noe, uansett hva det er. Jeg laget en veldig god konfektkake med seks lag og trakk kaken i MMF. 


Kaken dekorerte jeg med hjemmelagde sommerfugler og spiselige perler i ulike størrelser. 


Jeg skal legge ut oppskriften og fremgangsmåten i morgen. Oppskriften på MMF (Marshmellows fondant) her som følger:

200 g marshmellows 
2 ss flott matfett
2 ss vann
400 - 500 g melis.

1. Smelt marshmellows og fettet i mikrobølgovnen. Følg med på at det blåser seg opp, ta det ut og rør før du setter det inn igjen. Skal være flytende.
2. Ha vann i før du tilsetter melis litt og litt.
3. Når den begynner å bli fast nok knar du den sammen, elt den på bordet til den blir fin og jobbe med.


Jeg lagde trippel oppskrift siden denne kaken er på hele 35 cm i diameter - altså mer enn 10 cm mer enn vanlig. Og kaken er skikkelig robust men en vekt på mer enn10 kg (!). Kaken skal rekke til mellom 50-65 kakestykker hvis dem skjæres riktig.

Ellers så har vi begynt på malingen av huset. Det er SÅ kjedelig å male hus, men absolutt nødvendig. Til middag koset jeg og Siri oss med ferske reker. Vi holdt på å spise oss ihjel. Så toppet vi det hele med å spise nesten en hel liten vannmelon. Er enda mett.


God lørdagskveld til dere alle !


DIY: Skattesteiner

fredag 8. juni 2012


Her om dagen laget vi skattesteiner - aka Treasure stones. Ideen fant vi på... ja, gjett ? Riktig, geniale Pinterest. Jeg laget steinene som en overraskelse til August, og de var en stor suksess. Inni dem kan man egentlig putte hva man vil, og dermed tilpasse det til alle slags selskap eller lignende. Inni steinene kan du ha bursdags-treats, små figurerer og alle slags skatter. Vi laget sjørøver-skattesteiner og dro på skattejakt. Kanskje en ide til sjørøverbursdagen ?


Oppskrift:

2,4 dl kaffegrutt
2,4 dl mel
1,2 dl salt
0,6 dl sand
1,8 dl vann
Skattene til å ha i steinene.

In English: 1 cup used coffee grounds, 1 cup flour, 1/2 salt, 3/4 cup water, treasures.


1. Bland de tørre ingrediensene. Tilsett vannet litt om gangen til deigen blir av passe kosistens. Jeg brukte ikke alt vannet. // Mix the dry ingredients and then add water a little at a time, I didn't use it all.


2. Form deigen til en ball og lag et hull til å ha skatten inni før du har litt ekstra deig på toppen. // Form the dough into a ball and make a hole. Add the treasure and add more dough. 


3. Plasser steinene på et brett og la dem tørke i 2-3 dager. Du kan også sette dem i ovnen på 150 grader i 15-10 minutter. // put on a cookie sheet and dry for 2-3 days. You can put them in the oven at 150 degrees for 15-20 minutes.


4. Ferdig! 


Når steinene har blitt harde er de klare til å bli knust - knus med hammer eller lignende.



Vi kommer til å la konkurransen med Americolor som premie gå resten av dagen og trekke vinner i morgen tidlig !

DIY: Flytende gatekritt

onsdag 6. juni 2012


I dag kommer enda en DIY (do-it-yourself), og denne gangen har vi laget flytende gate-kritt. Oppskriften er enkel:

2,4 dl vann
2,4 dl maisstivelse
matfarge


1. Vi brukte et tomt malebrett, men du kan helt fint bruke f.eks. et muffinsbrett. Bland maisstivelse og vann sammen før du fordeler røren. // We used an emty paint-tray, men you can use a cupcake-tray or something like that. Mix 1 cup of water and 1 cup of cornstarch together. 


2. Tilsett matfarge. Også i dag har vi brukt matfargen som vi også har giveaway på nå. // add food colour. 



3. Enjoy ! Males på asfalt/betong/stein/heller el. Jo lysere underlag, jo bedre. Kan virkelig litt mørkt, men når det tørker blir fargene klarere mot underlaget. // Enjoy and start painting ! 




Ikke glem å delta på Americolor pastafarge giveawayen, som avsluttes på fredagen, i dette innlegget.

DIY: Glitter play dough !

tirsdag 5. juni 2012



I dag har jeg laget glitter play-dough til meg Hilde, og det var skikkelig morsomt å leke med lage og kna på den deilige deigen. Ideen plukket jeg opp på pinterest.com, og oppskriften er fra thecreativemama.com.

Oppskriften på glitter play-dough er (omgjort fra amerikanske mål):

- 2,4 dl mel
- 2,4 dl vann
- 0,6 dl salt
- Spiseskje olje
- 2 t-skjeer kremotartari (kjøpes på apoteket)
- Pastafarger
- Glitter 

In English:

1 C flour, 1 c water, 1/4 c salt, 1 tbsp oil, 2 tsp cream of tartar, food coloring and glitter.



1. Finn frem ingrediensene ! Ready, sett, go ! Som dere ser bruker jeg samme pastafarger som jeg har giveaway på. // find the ingredients and your ready !


2. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. // Add everything to the pot. 


3. Fordel resulatet i forskjellige skåler før du tilsetter de ulike fargene i hver skål. // add the food colour to eatch batch.


Yeaaap - det er ALDRI ryddig når jeg holder på med et "prosjekt", spør bare stakkars Frank - det flyter ! 


4. Tilsett så glitter i alle skålene. // add glitter.


5. Sett platen på middels varme. Tilsett røren i pannen og rør kostand til den stivner. Pass på at det ikke setter seg fast i pannen ! Det kan gå ganske fort. // add the mixture to the pot at medium heart, and do not stop stirring ! Do not let it stick to the bottom.


6. Avkjøl på benken før du knar det sammen. // let it cool on the counter before you knead it a little.


7. Lek og kos deg La barna kose seg med den fine nye play-doughen. Oppbevares i luft-tett beholder. // enjoy !





Ikke glem å delta på Americolor pastafarge giveawayen, som avsluttes på fredagen, i dette innlegget.

Deilig luksuscamping !

onsdag 30. mai 2012


Siden vi alle sammen her nordpå prøver å tenke postitive tanker og overse det hvite som faller ned utenfor, så kommer det et ferieinnlegg fra oss. For et par dager siden ble det publisert et innlegg på foreldremanualen som jeg skrev om luksus-camping. Her har jeg skrevet om Outwell telt som vi forelsket oss i i fjor. Dere kan leser mer om vår ferie i Outwell Imagine telt her under temaet ferie

I år har vi byttet ut Imagine-teltet med et enda større telt: Imagine Vermont XLP. Vi savnet det ekstra soverommet og litt større "stue". Nå får vi alt vi ønsker oss ! Gleder meg til å vise dere dette teltet som jeg bare VET er fantastisk. 



Hehe, ja.. vi tar altså større plass en flere campingvogner - I LOVE it ! Jeg må vell egentlig bare gjennta det jeg skrev på foreldremanualen: Go as big as you can ! Når du har funnet teltet du ønsker så er det resten av utstyret som skal på plass. Du TRENGER selvsagt ikke alt som finnes på markedet, men nå snakker vi luksus-camping, så her kommer det litt forskjellige tips til utstyr. Siden vi var så fornøyd med det vi brukte fra outwell i fjor, anbefaler jeg gjerne outwell-utstyr også !

Det første jeg virkelig vil anbefale er teltmatte som hører til teltmodellen. Det gjør teltet varmt, lunt og koselig. Vi opplevde også at vi trengte en varmevifte om kvelden når det blir litt kaldt og rått, så det kan være lurt ! 


Når vi er på luksus-camping så nyter vi lange kvelder i teltet med film, datamaskin, kos og god mat. DA trenger vi litt utstyr. Skal ikke lage liste med alle småting, men vi har med oss blant annet:
  • Oppblåsbare madrasser til alle sammen. Ungene sover i soveposer og vi sover i dyner.
  • Campingmøbler
  • En GOD fryserboks
  • En varmevifte til kalde kvelder, og gjerne en luftvifte til varme morgener.
  • Grill
  • Stormkjøkken/ primus
  • Skjøteledninger
  • Kjøkkenutstyr
Edit: Har fått masse spørsmål på mail mv. hvor vi kjøper utstyret fra. Noe er kjøpt fra utlandske nettbutikker, men outwell selges også litt lokalt på noen coopbutikker, og på en rekke nettbutikker. Her er et noen nettbutikker som selger outwell, og har inne blant annet det største teltet vi har: Max Fritid og Jakt og friluft.


by mlekoshi