Pronasjon

tirsdag 13. november 2012


Nike free run 3.0 i fargen red

Du har kanskje lest heller hørt om overpronasjon og underpronasjon når en skal kjøpe seg joggesko. Det er mer viktig en en faktisk skulle tro. Joggesko er ikke joggesko. Og dyrest er ikke alltid best. Det viktigste er å finne en sko som passer til din fot. 


Du kan i dag få hjelp til å finne ut hvordan du pronerer på løplappen eller på mange andre forskjellige sportbutikker. Med ved å ta en liten løpetur kan du også se selv hvordan du pronerer. En annen måte å finne ut av det på er å se på et par gamle joggesko for å finne ut hvor sålen er slitt. Ved normal pronasjon er skoen slitt jevnt, ved underpronasjon er sålen mest slitt på utsiden av skoen og ved overpronasjon er sålen mest slitt på innsiden. 

Jeg underpronerer. Jeg har feilaktig løpt med overpronasjonssko en stund nå, og som du ser på bildet har jeg nå fått underpronasjonssko som er lette til å løpe på tredemøllen inne. Jeg slo til nå som en sportsbutikk her hadde 25 % på hele butikken og når jeg hadde gavekort var det liksom helt greit å kjøpe litt dyrere sko. Jeg har altså spisset bruken min. Jeg trenger liksom ikke en kraftig terrengsko for å løpe på møllen, det vil heller virke mot sin hensikt. Så her bør en kanskje være ærlig med seg selv og finne ut 1. Hva de FAKTISK kommer til å brukes til og 2. om du i realiteten trenger en mengdesko... 

Hvis du underpronerer så er det viktig å unngå overpronasjonssko. Da vil foten skyves enda lengre ut og øke feilbelastningen. Overpronasjonssko har oppbygning og stivere såle på innsiden av skoen. Ved valg av feil sko kan du få plager når du løper, og etterhvert belastningsplager. 

Det var altså dagens lille treningstips herfra. Jeg blir bare småglad av å se på de veldig fargerike nye skoene mine - satser på at de motiverer til enda mer trening.....

Frokosten jeg spiser hver dag på jobben - havregryn med noen rosiner

Drar samtidig frem dette innlegget om kosthold fra i sommer. 5 kommentarer:

Jørn sa...

Gratulerer med nye sko, råtøffe!

Dette med pronasjon har jeg også brukt mye tid på etter at jeg begynte å løpe for alvor i vår. Jeg overpronerer, og har det siste halvåret løpt med to ulike par som begge har støtte for overpronasjon. Begge med god demping.

Men når man leser om temaet ser man jo også at mange mener at fokuset på pronasjon er overdrevet, og at kroppen selv greier å justere dette så lenge man har flere skopar å variere mellom. I boka "Born to run" tar Christopher Dougall (han var hos Skavlan for et par uker siden) opp problemet med at løpere i dag er mye mer skada enn det løpere var FØR skoprodusentene begynte å legge masse demping og støtte i skoene.

For noen dager siden kjøpte jeg meg nye vinterløpesko (type terrengsko), og da gikk jeg for noen lette sko, uten pronasjonsstøtte og nesten uten demping. Spent på hvordan det funker, foreløpig kjennes det bra ut.

Ikke vet jeg hva som er rett og galt ang pronasjonsstøtte og demping, men jeg heller akkurat nå mest mot å tro på teorien om at man ved å løpe med sko med litt mindre demping - og dermed litt mer på forfot enn på hæl - utsetter kroppen for mindre støt og belastning.

Og så lenge jeg har minst ett par med pronasjonsstøtte, så tror jeg ikke det vil skade at jeg også har ett par uten slik støtte.

Lykke til med nyskoene, syns du burde ta dem med og vise dem fram på ei Northern Runners-trening snart.

Elise sa...

Takk Jørn - ja, de er skikkelig tøffe !

Takk for informativt innlegg - jeg så han ikke på Skavlan. Burde kanskje sett det.

Ja, jeg har to sko jeg vanligvis bruker, en med overpronasjonsstøtte og en vanlig med mye demping. Når jeg løper ute trenger jeg mer støtte.. men både på møllen og inne så syns jeg ofte at all dempingen og støtten er mer til bry enn til nytte. Jeg løper ikke lange distanser og jeg er heller ikke en mengdeløper, så det er fult mulig at jeg hadde sett på det på en annen måte da (?). Uten at jeg har løpt noe annet enn småjogging med nyskoene KJENNER jeg at disse vil bli mer behangelig å trene i. Det er nesten ingen støtte og ganske tynn såle.

Jeg har forøvrig fått tips om å variere mellom ulike skotyper, og at dette skal være bra for føttene ift. belastning, muskler og slitasje. Vet ikke hvor mye hold det er i det, men det kan jo være noe i det også.

*kremt* ja, kanskje jeg tør å komme på en NR-trening snart :D

Liv-Inger sa...

Hut deg på trening! Om ikke annet ruler vi med de kuleste skoene! Mine er knall lilla!

Elise sa...

Hahaha - ja, kanskje det er det jeg får beskjed om når jeg endelig skal på manuelterapeut-time i morgen: pell deg på trening og bli bedre i nakken ! Jeg loooover å være med snart !! :D

Siw sa...

Kom og vær med, vi er jo flere som deler på kjøring. Sosialt og effektivt. Og så er det virkelig folk iallefall kategorier og former. Jeg trodde det var dritskummelt, men så er det bare artig!

by mlekoshi