Jeg har havrebrød-oppskrift fra åpent bakeri, Kaffebønna i Tromsø og Bakeriet i Lom - denne oppskriften er imidlertid ikke identisk med noen av dem - men likevel veldig veldig godt ! Så jeg velger å kalle det Elises Havrebrød. Oppskriften er for tre brød i 25 cm brødform.
1200 gram hvetemel
225 gram sammalt rug fin
225 gram sammalt hvete grov
1,4 l vann
2 ss maltekstrakt
285 gram havregryn
20 gram gjær
40 gram havsalt
Bland sammen med alt melet og nesten alt vannet. Kjør med medium hastighet i ca. 10 minutter, og la deigen stå litt. Tilsett så 2 ss maltekstrakt og havregryn før du blander godt. Nå kan du tilsette resten av vannet hvis ikke deigen er for bløt. La deigen stå litt før du så tilsetter salt og gjær - og blander i 10 minutter.
Ta så deigen ut på av bollen og bruk "strekk og brett" metoden før du legger deigen i bollen igjen. Jeg skal lage en how-to på dette etterhvert. Men metoden går egentlig ut på å strekke et "hjørne" på deigen og brette det over deigen. Gjenntas rundt hele deigen. La deigen modnes i bollen i 1 time, og dekk bollen med plast. Etter en time deler du deigen i tre, og lager rundvirk av brødemnene slik at de har en litt stram overflate. La dem ligger i en halvtime under plast. Nå skal du forme brødemnene som en batard - her er et eksempel på hvordan du gjør dette. Våt brødene med vann og dypp den i havregryn for du har dem i brødformene.
Etter at brødene har stått under plast til de er nesten dobbel i størrelse skal de stekes. Jeg setter ovnen på 240 grader og steker på nest nederste hylle. Men dette kommer ann på ovnen, og flere steker på nederste. For å få en fin og tynn stekeskorpe på brødet kaster jeg inn 1/2 dl vann i bunnen av ovnen og forter meg å lukke igjen døren. Nå slår jeg ned temperaturen til 220 grader, og jeg kan ikke åpne ovndøren før på slutten av steketiden for da mister jeg all dampen ut av ovnen. Maltekstraktet i oppskriften gjør at den tynne skorpen nærmest blir karamelisert. Nam nam ! Skal stekes i 35-40 minutter, men også dette kommer ann på ovnen din.
Når de kommer ut må de avkjøles helt før du skjærer i brødet, hvis ikke går mye av fuktigheten inni brødet ut, og brødet blir fortere tørt. Oppbevares ikke i plast. Aller best er det hvis skjæreflaten bare settes ned mot skjærfjølen med et klede over. Da holder brødet seg lenge. Lykke til !
14 kommentarer:
Takk for tips, dette må prøves :-)
Hei. Brødene ser veldig gode ut, tror jeg skal prøve å bake de i helga. Jeg lurte på om du virkelig bruker Kitchen aiden til denne oppskriften? Jeg synes den blir trang og ikke elter bra når jeg har over 1 kg mel i den. Kanskje jeg gjør noe feil?
Hei - anbefales ja :)
Stine: Ja, jeg bruker kitchen aiden, men den er egentlig ikke egnet til disse mengdene. Problemet er at deigen ofte "klatrer" oppover maskinen og jeg må stå å følge med den og flytte deigen nedover. Den elter heller ikke optimalt, dessverre. Men inntil videre får jeg greie meg :)
Hei, mener du tørrgjær eller fersk gjær? Gleder meg til å teste oppskriften din :)
Hei Hanna! Jeg bruker alltid fersk gjær i brød :) Så artig - gleder meg til å høre om du fikk et bra resultat :)
Hei Elise:) så innbydende og nydelige brød :) Jeg er i gang med deigen, men lurer på et par ting og håper du har tid til å svare meg :) når iløpet av steketiden kaster du inn vannet og senker temp? Og hva oppbevarer du brødene i, istedet for plastikkpose? Nedfryst bruker du vel pose, eller? :)
Mvh spent, 3 barnsmor:)
Hei Ida :) Du setter inn brødene og kaster inn vannet med en gang før du lukke døren og senker temperaturen - altså helt i starten av stekingen :) Lykke til !
Takk😊 hva med oppbevaring i og utenfor fryseren? :)
Ja, det glemte jeg å svare på. Du må avkjøle de helt før du fryser de ned i store brødposer. Du må altså bruke litt kortere former for å få de så høye og fine, og da er de mindre brødposene litt smale i åpningen :) Du pakker de inn i kopphånduk/håndkle og setter skjæresiden ned mot benken når den ellers ikke fryses. Når du skal tine tar du ut av posen med en gang og pakker de inn i håndkle.
1000 takk for svar :) deigen var utmerket å jobbe med :) har alltid brukt mer gjær og i væsken, så dette var nytt og spennende:) tommelen opp for denne oppskriften :) Ha en fin dag!:)
1000 takk for svar :) deigen var utmerket å jobbe med :) har alltid brukt mer gjær og i væsken, så dette var nytt og spennende:) tommelen opp for denne oppskriften :) Ha en fin dag!:)
Hei:-) Når deigen skal «brettes» skal den tilføres mer mel? Står ikke noe im dette i oppskriften, og hvordan ser en at den er «ferdig brettet»?
Beklager sent svar - vi er i litt vinterferiemodus :) Nei, du tilfører ikke mer mel. Du tar bare den runde deigen og drar og strekker i kantene rundt hele deigen og inn mot midten av deigen. SÅ snur du deigen rundt og da har du en rund deig forran deg. Lykke til ! :)
Legg inn en kommentar