Disneyland tips og erfaringer

lørdag 3. oktober 2015


Ja, jeg tenkte at jeg endelig skulle sette meg ned å skrive om våre erfaringer etter besøket av Disneyland i Paris og selvsagt dele noen tips. Disneyland er stort så du trenger flere dager når du først skal dra dit. Men mest fordi at det tar tid å få oversikt. Også er det selvsagt hyggelig å være der i flere dager. Vi var der i tre dager og det var egentlig greit - hvis du reiser i høysesongen så trenger du en del tid på å stå i kø og få oversikt der inne. Derfor er det veldig greit å forberede deg før du drar. Vi leste en del på nettet og kjøpte en guidebok slik at vi viste hvordan vi skulle planlegge. Vi hadde nok brukt halve evigheten på å finne ut av ting hvis vi ikke hadde gjort det. Jeg anbefaler dere å lese på siden DLP guide hvis dere vil plukke opp enda flere tips og nyheter.

Billetter
Det er ikke til å stikke under en stol at det er dyrt å besøke Disneyland. Når jeg sjekker i dag ser jeg at billettprisene for oss fire for tre dager i begge parkene ville ha kostet oss over 7000 kroner i bare park-billetter. Svimlende ikke sant ?Vi undersøke mye og kom fem til at det var billigere og mye bedre å kjøpe årskort - og vi valgte da det aller beste: Annual Dream Pass. Perfekt ! Da kostet det oss like over 6000 kr, og vi besøker parken så mye vil vil innen ett år. Vi har store planer om å dra en til tur til våren. Det er enda dyrere å kjøpe slike pass direkte i Disneyland Paris, og etter mye undersøkelser valgte vi å kjøpe årskort i Disneyland hos Supertrips hvor det i dag koster like over 6000 kr. Rent praktisk betaler du, får billettene pr. mail og så går du innom kontoret inne i parken og får de fysiske årskortene når du kommer dit. 

Det finnes hovedsakelig to forskjellige typer årskort - og her vil jeg skrive litt om det kortet vi valgt som er Dream Pass. Dream pass kan du bruke 365 dager i året. Det andre, Fantasy, kan du ikke bruke hele året. I tillegg til at billettene er billigere og at du kan bruke det så mye du vil innen ett år så brukte vi det veldig aktivt ellers også og det ga oss ganske fine fordeler:

- Gratis parkering. Vi parkerte jo i fire netter på parkeringsplassen og det ville kostet oss ca. 300 kr hver natt så her sparte vi litt. Vi måtte betale første natten siden vi ikke hadde vært på kontoret og ordnet det fysiske passet enda.

- Extra Magic hours. Du får gå inn i deler av parken hele to timer før andre "vanlige" gjester sammen gjestene fra disneyland sine hotell. De timene kan du gjøre en del på før parken blir overfylt. Vell verd å kjøpe et slikt årskort.

- 10 % rabatt på resturantene når du spiser der.. og det gjør du hele tiden.

- 20 % rabatt i alle butikkene - Perfekt ! Du kommer deg aldri i verden unnav å kjøpe en del her inne. Det er tidenes kjøpepress. Det er ikke så rart, til og med jeg forvandles til en liten jente når jeg går inn i de nydelige og stemningsfulle butikkene der inne.

- 35 % rabatt på hotellovernattinger - det har vi tenkt å utnytte når vi skal dit neste gang på en weekendtur.

- Gratis vognleie - og siden August ble så sliten etterhvert brukte vi dette på slutten av dagen. Vognleie er litt dyrt og hvis du hopper mellom parkene blir det faktisk ganske dyrt.

+++ enda mer fordeler


Parken - oversikt
Parken er egentlig to parker med to ulike innganger. Disneyland park og Walt Disney Studio. Det er klin umulig å finne et godt kart på nett som kan printes, men du kan finne et interaktivt på nettsiden deres. De har fått kritikk for dette før, men har ikke gjort noen endringer. Derfor får du ofte kjøpt papirkart fra folk som har vært i parken. Jeg har selv kart og skal få lagt ut scannede bilder så snart jeg finner dem frem.Disneyland parken er nydelig ! Fine farger og alt er veldig stemningsskapende og gjennomført. Parken er delt inn i flere "land": Frontierland, Adventureland, Fantasyland, Discoveryland og Main Street U.S.A. 
Hver land er klart inndelt med innganger, og det er spennende for ungene å gå inn i nye land. Walt Disney Studio er delt inn i ulike soner - Front Lot, Production Courtyard, Toon Studio og Backlot. 


Utenfor parken ligger et område - Disney village - med flere butikker og spiseplasser. Her spiste vi en del - og det har større utvalg og litt bedre mat. 

Extra magic hours
Hvis du har et årskort (annual pass) eller bor på en av Disney sine egne hoteller vil du har tilgang til extra magic hours i Disneyland parken - det vil si mellom klokken 8-10. Parken åpner klokken 10. Gjestene blir sluppet inn til Main-street før klokken 10, men ikke inn i resten av parken slik som du kan hvis du er hotellgjest eller har årskort. Disse to timene kan du bruke til å slippe å stå i altfor lange køer og nyte å traske litt rundt og se.

Fastpass
Det er ingen tvil - du må stå mye i kø i Disneyland. Hvor mye kommer ann på når du reiser. Vi var der midt i svarteste høysesongen og måtte stå veeeeldig lenge i noen køer. Men det finnes muligheter for å unngå dette. I tillegg til extra magic hours for enkelte gjester kan alle booke fastpass i 6 attraksjoner i Disneyland og i 4 attraksjoner i Walt Disney Studio.

Du booker tid ved inngangen til attraksjonen. Anbefaler deg ikke til å booke hvis ventetiden er under 30 minutter for du kan i utgangspunktet ikke booke flere attraksjoner på fastpass mens du venter på den du booket først. Så bare ett fastpass i hver park om gangen. Eneste unntaket er hvis du booker flere timer frem i tid. Når det har gått to timer fra du booket den første kan du booke en til. Når du booker får du oppgitt et tidsvindu på en halvtime hvor du må være tilbake med billetten. Hvis tidspunktet du får booket ikke passer må du komme tilbake å booke nytt når det er et "bedre" tidspunkt. Men pass på - enkelte attraksjoner er booket hele dagen allerede tidlig på dagen. Vi var på Ratatouille klokken 11, og da var den fullbooket frem til klokken 1930. Når det er sagt så er det faktisk en del av køene som er verd å stå i. Flere av attraksjonene har stemningsfulle og spennende ting å se på mens du venter som du går glipp av hvis du bruker fastpass. Mat
Du får kjøpt mye mat inne i parkene. Du får kjøpt mat i ulike prisklasser, men billig er det ikke uansett. Vi spiste litt i parkene, men mest i Disney village og var fornøyd med dette.

Disneyland har en policy på at det i utgangspunktet ikke er lov å ta med mat, men så lenge du ikke tar med mye så går det som regel greit. 

Det finnes meal-plans hvis du bor på hotellene. Det finnes også muligheten til det som heter "Caracter dining" som vil si at du spiser sammen med disneykaraterer - men dette er veldig dyrt.

Siste bilde er fra Earl of Sandwich i Disney Village. Her var vi en del. Kan også tipse om pannekaker på Starbucks som et rimelig mellommåltid.

Happenings
Hver dag mellom klokken 17-1730 startet en parade som går i deler av parken og avsluttes i Main Street U.S.A. Denne er veldig populær så det lønner seg å være tidlig ute for å få plass hvor du kan se alt. Paraden er veldig fin og det er en utmerket måte å få se alle figurer og karakterer. 

På kvelden ca. klokken 23 er det fyrverkeri ved slottet og det er et fantastisk show som forteller en historie. Anbefales virkelig. Også her må du være tidlig ute for å få gode plasser der du ser alt. Selve parken er nydelig også på kveldstid. Jeg hører rykter om at de har fantastiske dekorasjoner til jul, halloween osv. og at også dette er høysesong i parken. 


Ellers er det mulig, og de fleste møter vell iallefall en, å møte karakterene face to face. Det vil være en fotograf som tar bilder tilstede, men du også hjertelig velkommen til å ta egne bilder også. Noen fotografer tar også bilder med ditt kamera. Vi møtte ganske mange karakterer - her er det lurt å sjekke parkprogrammet for hvor de skal være til ulike tider. Og det er som regel lang kø. Her møtte vi sjefen selv - det var stor stas. 


Vell, her sto vi bare å slo av en prat med selveste spiderman. Han var dritkul ! 


Buzz Lightyear - stor stas ! 

Usefull to know
Dette er bare en pitteliten tips-guide for å få oversikt over hvordan Disneyland fungerer, men det finnes mye mye informasjon der ute hvis du er interessert i å vite mer. 

Shopping i parken er ikke noen problem. Du finner mer enn nok av det ungene måtte ønske. Du kan handle og hente varene senere på dagen, eller få dem levert. På slutten av dagen er det ofte mer kø i butikkene. 
Inne i slottet er det faktisk en helårs julebutikk, og her gikk vi virkelig bananas i år. Kremt. 


Som jeg skrev så er det også mye utenfor inngangene til parkene - i Disney Village. Her digget vi Earl of Sandwich, Planet Holleywood, Starbucks osv.


Og her utenfor er faktisk den aller største av Disneybutikkene - her tok vi avslutningshandelen før vi dro hjem. Ungene fikk velge hver sin Disneybamse. 


Og til sist - her er bobilparkeringen utenfor parken. Hvis du har noen spørsmål så er det bare å fyre løs. Ingen kommentarer:

by mlekoshi