Månedshandling og månedsbaking

mandag 18. april 2016



Tenkte jeg skulle skrive litt om det tilbakevendende temaet her inne: Månedshandling. Og månedsbaking. Jeg har skrevet om temaet månedshandling tidligere, og som jeg skrev så var det å starte med månedshandlingen igjen var en av årets nyttårsforsetter. Hvorfor månedshandle ? Kort oppsummert om du ikke vil klikke på linkene: 

1. Økonomi - Vi bruker ca. litt over halvparten på mat-handlingen når vi månedshandler fremfor da vi handler nesten hver dag. Vi vil heller bruke pengene på andre ting, som f.eks. hytte på hjul.

2. Tid - vi bruker mye tid på å kjøre frem og tilbake fra jobb hver dag. Vi har treninger nesten hver dag hele uken og har rett og slett ikke tid til å handle hver dag. Det har blitt altfor mange sene middager her i huset de siste årene.

3. Husfred - ja, nettopp. Vi orker ikke diskusjonen om hva vi skal ha til middag hver dag og vi blir faktisk mindre matlei av å måndshandle siden vi slipper å ta stilling til hva vi skal ha til middag hver dag. 

4. Bedre kosthold - Bedre tid = bedre middager. Og det er lettere å "plotte inn" fiskemiddager ol. når vi lager en månedsoversikt. 


Så på torsdagen var jeg borte i 2-3 timer på kvelden og månedshandlet nesten alt vi trenger den neste måneden. Vi må kanskje ha 2-3 ekstra turer for å plukke opp fersk melk, juice, frukt og grønnsaker.  

Men HVORDAN greier vi å månedshandle ? 

1. Vi planlegger. Det er ganske enkelt når man bare lager seg en kalender hvor en bestemmer middager for en måned. Mye enklere enn å bestemme seg for middag I DAG. Helt sant.  Og når du først har en liste fra en måned så bruker du den, med tilpassinger og utbyttinger, neste måned også. Du trenger ikke å finne opp kruttet hver måned liksom. 

2. Vi har 2 kjøleskap, hvor ett er et kombiskap, 1 liten fryseboks og et svært fryseskap. Vi har også ganske mye skapplass. Alt dette gjør det selvsagt mye enklere for oss. Men da vi startet med månedshandlingen hadde vi ett kombiskap og en liten fryser. 

3. Vi sjekker tilbud før vi handler - tada: Billigere. Og når du står med masse masse varer er det veldig mye lettere å velge "lurt". 

4. Vi lager en del mat som vi fryser ned - dette er billigere og bedre mat en halvfabrikat. Et eksempel er den hjemmelagde fiskegratengen som vi er glad i her hjemme og som jeg gjerne lager i store kvantum nå som vi har fryseplass. Sist laget jeg 15 stykk av denne og det kostet vell ca. 30 kroner å lage hver av dem. 

5. Vakumpakker. Vi kjøpte dette for en liten tid siden. Vi kjøper f.eks. større stykker kjøtt på tilbud og deler det opp før vi vakumpakker det i f.eks. rub, krydder eller marinader. Noe fryser vi ned dersom det er lenge til vi skal bruke det.


I tillegg til å månedhandle så har vi denne måneden månedsbaket brød. Nærmere bestemt 18 hjemmebakte havrebrød som familien her er veldig glade i. Det er ikke til å stikke under en stol at det går med mye brød her hjemme med to voksende unger. Jeg spiser derimot lite brød, så det holder med 18-24 brød hver måned. Denne måneden skal vi reise litt så da ble det 18 brød. Oppskriften til mine deilige havrebrød finner du her.



Jeg startet å bake dem tidlig i går og vips - Åtte timer senere så var 18 brød klare for fryseren. Nå er jo dette ett brød som tar en del tid å lage, så når jeg baker disse så er det alltid en lørdag eller søndag hvor jeg ikke har noen andre planer. Du trenger jo ikke akkurat å bake disse som tar så lang tid, men her hos oss så er de så glade i brødet at det er verd det. Og dette brødet varer litt mer enn kjøp-brød. Du blir mer mett av brødet og det tar mye lengre tid før brødet blir "tørt" hvis du behandler det riktig. Og med behandle det riktig så mener jeg at du ikke putter det i en plastbose men heller setter det på benken med skjæreflaten ned og pakket inn i ett håndkle. 






Og siden vi har to stekeovner så går det fortere å få stekt alle brødene. Men det tar likevel litt tid. Men jeg har funnet ut at jeg bruker lengre tid hvis jeg deler det opp på to bakedager hver måned. Og jeg orker virkelig ikke å bruke to søndager hver måned på å bake i masse timer. Ja, og så er det selvsagt ikke å stikke under en stol at det er en del billigere å bake disse brødene selv enn å kjøpe dem. Og vi fyller den minste fryseren vår med brødene, pluss kanskje litt i det svære fryseskapet. Brød tar mye plass, dere ! 

Så slik er det altså at vi månedhandler og månedsbaker. For å spare penger, spare tid, opprettholde husfreden og kanskje ha et litt bedre kosthold. 

Andre med gode tips ?



2 kommentarer:

Ninni sa...

De brødene ser fantastisk gode ut! Takk for oppskrift, den skal prøves ut i løpet av helgen.

Jeg har aldri fått skikkelig dreisen på ukeshandling, men min måte å spare tid og penger på er ved middagslagingen. Jeg lager stoore porsjoner og fryser ned porsjonsvis - da er det så enkelt og greit å varme seg middag etter lange dager, samtidig som jeg får god, hjemmelaget og næringsrik middag hver dag. Gjengangerne er gratenger (fisk og skinke/bacon), alle varianter av gryter og supper, lasagne, og tomatsaus med mye grønnsaker, som kan brukes til både pasta og pizza.

Elise sa...

Håper du fikk prøvd de Ninni :)

Ja, jeg tar gjerne imot tips om hva vi kan lage i porsjoner for så fryse ned :)

by mlekoshi