Tilbake - så hva tenker jeg om ferien ?

fredag 27. juli 2018

Før jeg legger ut alle innleggene om alle parkene så tenkte jeg å fortsette der det forrige innlegget slapp: Nå er vi tilbake. Hva føler vi om ferien vi har vært på ?

Da vi starter å planlegge ferien så hadde vi tenkt å være borte i tre uker, leie hus og bil og kjøre ned mot Miami ++. Det ble heller to uker i Orlando uten bil.

USA er langt borte, og det er ikke til å stikke under en stol. Og som jeg skrev om i dette innlegget så har jeg et litt blandet forhold til det å reise på ferie. Eventyrlysten som bare f, men samtidig engstelig som bare fysj. Jo lengre borte, jo verre egentlig. Så det preget iallefall min ferie kan vi vel si. Hadde nok vært litt annerledes hvis vi hadde leid hus og bil og ikke var bunnet fast til hotell og annen transport. Men slik ble det ikke denne gangen. Vi har likevel opplevd masse. Masse parker, masse morro - men også sett Orlando fra vårt ståsted gjennom hva vi er vant til.

Så det vi er fornøyde med er at vi endelig har vært i USA og opplevd en liten del av USA. Vi har drømt om Orlando og parkene her. Noe av de største parkene i verden - og nå har vi endelig gjort det vi har drømt om. Vi har også surret rundt med offentlig transport, taxi, über, på handlesenter, Walmart mv. og sånn fått snakket litt med Amerikanerne og sett litt på hvordan verden er gjennom "deres" øyne. Det er mye annerledes i Norge vs. USA. Det er ingen tvil om det.

I forhold til hva vi gjerne skulle endret litt på i forhold til parkene vi har besøkt så var det jo sinnsykt varmt å feriere der nå i juli måned (selv om det er enda varmere om en måned). Så vi har måtte ta pause midt på dagen for å få pause fra sola. Men så til noe som kan endres på: Besøk i Universal-parkene har gått helt fint ift. køer selv om enkelte attraksjoner hadde en del kø var det ingenting som var uoverkommelig. Og parkene var helt greit ift. antall gjester slik at det aldri føltes som vi gikk som sild i tønne.

I Disney-parkene mener vi imidlertid at de slipper for mange folk inn for å få inn mest mulig penger. Rett og slett. Og så er det jo litt annerledes med folk som reiser til Disney og er blod-Disney-fans. De står gjerne i kø i tre timer for å ta en karusell som varer i 3 minutter uten å ha noe særlig særpreg bare for å gjennomført den. Det var helt vilt mye kø enkelte plasser og på mange attraksjoner. I Animal Kingdom sto vi i kø før parken åpnet for å kunne forte oss til Avatar for å ta denne populære attraksjonen. Men da vi kom frem dit var det allerede 150 minutter (5 minutt etter åpningen av parken) kø. Det orket vi ikke - ikke i den varmen som var nå. Disney opererer med fast-pass-system som alle som har billetter kan bruke. Du booker da et tidspunkt du kan ta en attraksjon slik at du slipper å stå i hoved-køen. Dette kan du gjøre opp til 30 dager før. Men på de aller mest populære attraksjonene (som avatar) så er det allerede da fullbooket. Hvis du bor på et Disney-hotell får du nemlig mulighet til å booke hele 60 dager før. Så ved mindre du vil stå i 2-4 timer i kø eller booker overnatting på et Disney-hotell kan du bare glemme å ta disse attraksjonene. Med de prisene de opererer med for å i det hele tatt dra i parkene så er det ganske vilt at det er en helt vitenskap å kunne få ta attraksjonene der inne. Du må virkelig bruke lang tid på å planlegge et disney-besøk i parkene for å få "fullt" utbytte av besøkene. Jeg leste om en dame i USA som hadde vært i militæret i flere år som ironisk la ut på nett at det var nesten verre å planlegge en tur til Disney enn "a mission". Jeg hadde denne gangen ikke planlagt like heftig som jeg bruker å gjøre - det hadde litt med at vi var litt sene når vi booket årets ferie + at det var litt uoverkommelig å gjøre det så kort tid før. Vi viste hvilke parker vi ønskt å besøke og ca. hvilke attraksjoner vi ville prøve. Men vi hadde ikke laget et avansert planlagt program med bookinger mv. så vi hadde nok hatt en bedre følelse når vi besøkte Disney-parkene hvis vi hadde det. Men det skal strengt tatt ikke være nødvendig med en så avansert plan for å kunne besøke parkene og kose oss. Av Disney-parkene besøkte vi 4 av 6 parker - og prioriterte bort to av parkene.

Hva ellers ? Vi syntes det var helt sinnsykt rart at alt var bygd opp rundt at alle måtte ha egen bil og at det skal kjøres til alt. Det er klin umulig å gå til en butikk eller lignende selv om det var raskere å skulle gå dit enn å kjøre. Og offentlig transport var bare en vits.. Går sjeldent og bruker himla lang tid siden det kjøres overalt før du kommer deg frem. Vi tok en dag buss til Florida mall - det tok nesten en time. Vi tok samme distanse med über - det tok vell 15 minutter. Veldig merkelig. Men derfor var det dumt å ikke ha egen bil.

Men hva skal vi si om inntrykket totalt: Fornøyd med totalen på ferien. Nå føler vi at vi har opplevd det vi vil oppleve i Orlando, og har ikke behov for å gjøre det samme igjen. Vi drømmer om andre plasser i USA som vi ønsker å besøke - og først er New York på ønskelisten. Ingen kommentarer:

by mlekoshi