Barn og briller

søndag 30. desember 2018

Reklame/Samarbeid


  

Som de fleste av dere kjenner til å så har familiens minstemann briller - og det har han hatt siden han var veldig liten.

Bakgrunnen for at vi greide å plukke opp at han skulle ha briller da han var så liten, var tilfeldig. Det ene øyet hans "slår seg av" når han prøver å fokusere på avstand. Synet er ikke "låst" når barna er små, og da kan det skje. Så vi merket det litt hjemme og så fikk vi beskjed fra barnehagen om at de opplevde at han skjelte veldig når de hadde fortellerstund på morgenen. Så da gikk det fort fra første legetime til vi fikk konstatert at han hadde ganske så svakt syn og måtte bruker briller i behandlingen. Så det har han altså - og han får jevnlig nye glass og nye kontroller gjennom det offentlige.
                

Så da vi fikk muligheten for et samarbeid med Specsavers her i Tromsø nå før jul for å sjekke om Hilde også kunne ha behov for briller så tenkte jeg med en gang: "Ja! Det er jo jeg brenner for - bevisstgjøring rundt barn og syn". Her kan du lese om sist jeg skrev om barn og briller. Nå er det ikke slik at vi ikke har sjekket synet til Hilde før nå - vi sjekket det sist for 2-3 år siden etter at hun slet med en del hodepine. Da var svaret at det såvidt måtte korrigeres og det ikke var anbefalt. Men vi vet jo at ting kan endre seg fort - og hun hadde den siste tiden klaget på at hun var sliten når hun jobbet med skolearbeid. Så det passet altså perfekt å teste om hun hadde behov for briller nå. Og Hilde hadde selv ønske om det, så da gikk vi i gang.

        

Så da vi møtte opp hos Specsavers i Tromsø ble vi møtte av en veldig hyggelig optikker - som gjorde en veldig grundig synstest av Hilde. Synstesten "komplettSyn" er mer omfattende enn en vanlig synstest hvor optiker tat digital fotografi av netthinnen bakers i øyet. Dette gjøres ved å sende lys gjennom pupillen og er uten ubehag. Hvis det her avdekkes sykdommer bevises du videre til øyelege for behandling. Eksempel kan være grønn stær, høyt blodtrykk og diabetes. Jeg utførte også synstesten, og det var veldig interessant når optikeren sammenlignet bildene av mitt og Hilde sitt øye. Du ser da forskjellen på et 14 år gammelt øye og et 36 år gammelt øye. Heldigvis var alt i skjønneste orden for oss begge.Konklusjonen denne gangen ble at Hilde trengte briller - men ikke mye styrke. Synet er ganske så bra, men samsynet var ikke så bra. Og det er grunnen til at hun blir sliten i øynene av skolearbeidet, tittingen på iPhone, iPad, PC og TV.

Etter at optikeren konkluderte med at hun trengte briller brukte vi god tid sammen på å velge briller som passet henne veldig bra.  Da hun fant brillene hun drømte om så gjennomførte optiker en digital øyemåling på brillene for at glassene skulle bli helt perfekte.
Digital øyemåling gir optikker en enda mer nøyaktig måling av øynene og brillene. Målingen var viktig for å kunne skreddersy brillene perfekte til Hilde sitt behov. Det sørger for at det optiske senter i glassene hennes plasseres rett foran pupillen. Størrelsene på øynene hennes og rotasjonssenteret fastlås også. Jo mer nøyaktig målingen er, jo mer vil Hilde få ut av sine nye briller.


Etter en liten uke fikk vi SMS om at nå var brille klare for henting. Vi dro samme dag og fikk prøve de nye brillene hos samme flinke optikker vi var hos en uke før. Vi brukte nå god tid på å tilpasse brillene - og da vi etter en stund gikk ut fra butikken med brillene svevde Hilde på en sky. Hun er veldig fornøyd med brillene hun fant og hun har nå brukt de nesten hver dag i en måned. Hun er veldig fornøyd - og det er også jeg som mamma. Jeg er veldig fornøyd med måten vi ble møtt på, og servicen vi fikk hos Specsavers i Tromsø - så takk til dere !

Vi har fanget opp at begge ungene trenger briller. Det vil ikke hemme dem i hverdagen slik det ville gjort om vi ikke oppdaget at de trengte det. Men det er ikke alle som oppdager at ungene har behov for briller så jeg har i flere år nå anbefalt alle å ta en synstest hvis de viser noen av "faresignalene" eller gjerne uansett før de starter på skolen.


Så derfor vil jeg skrive litt om barn og syn. Kanskje det vil medføre at noen oppdager at baret sitt trenger briller. Så slipper barnet å slite unødvendig med dårlig syn. For det er ikke enkelt og oppdage det selv. Jeg mener - August har veldig dårlig syn, og vi hadde nok ikke oppdaget det på mange år hadde det ikke vært for at han begynte å skjele på det ene øyet.

74 prosent av norske foreldre med barn mellom 6 og 12 år har tenkt på at barnet kan ha dårlig syn. Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Specsavers. Hele 92 prosent tror at dårlig resultat på skolen kan skyldes dårlig syn. Likevel er det bare 54 prosent som har tatt med barnet på synsundersøkelse. 80 prosent av all læring foregår gjennom synet, og det derfor sannsynlig at mange barn i skolealder har et uoppdaget synsproblem som allerede hemmer dem i hverdagen.

Synshemminger kan ha en alvorlig innvirkning på utviklingen og læring. Optikere forteller om at det man tror er dysleksi eller adferdsproblemer kan vise seg å egentlig dreie som om behov for briller. Dårlig syn kan gi lese- og skriveproblemer, konsentrasjonsvansker og hodepine. Jo tidligere dette oppdages, jo før kan barnet få hjelp og da reduserer man risikoen for at det går ut over utvikling og læring.

Tegn på at barnet ditt kan se dårlig:

1. Lærevansker: Problemer med konsentrasjon, klarer ikke å sitte stille.
2. Lesevansker: Leser sakte, hopper over eller gjentar linjer, husker ikke tekste som akkurat er lest.   Blander a og b, n og u, p og q - og bruker fingere for å følge linjen.
3. Skjeling: Lukker det ene øyet under lesing, myser og snur på hodet.
4. Fysiske symptomer: Hodepine, spesielt i pannen og bak øynene. Trøtt og såre øyne.
5. Motoriske symptomer. Problemer med mottak og kasting i ballspill, balanseproblemer og svimmelhet. 

En synstest tar ikke lang tid, og er garanti for at dette ikke er noe som vil hemme ditt barn i hverdagen. Barn kan ha skarpt syn og likevel vise tegn til dårlig syn. Da kan det være slik som ved Hilde: samsynsproblemer. Så fra meg til deg: Test barnet ditt <3 p="">

Ingen kommentarer:

by mlekoshi