Det finnes så mange koselige måter å våke opp på...

søndag 5. desember 2010

.. og kanskje enda flere mindre koselige måter å våkne opp på. I morgest etter en natt hvor Frank sov inne hos lillegutt nesten hele natten, våknet han halv seks for å komme inn til oss. Etter en liten stund lyder det i rommet "Ehm.. Frank ? Jeg tror A har tissa seg ut". Frank tusler for å hente bleie og kommer tilbake. Åpner bleien. Nei, det var ikke tiss. Diare i senga. Herlig ! Han har nok ikke vært god i magen i dag. Mulig det er tennene, for han har nesten ikke spist noe i dag. Og ikke snakk om han godtok å spise grøt til kvelds - og ikke sov han noe særlig på dagtid heller. Så det var den dagen. Men vi hadde jo store planer for dagen, med peppekakehus og det hele.

Jeg fant for et par dager siden en finfin gammel oppskrift på tettinntils forum. Her er oppskriften på tante Amalies pepperkaker.


Smelt 350 gram smør på lav varme.


Mål opp 3 dl lys sirup.


.. og 400 g brunt sukker.


Bland sirupen i sukkeret..


og mål opp 1,5 ts nellik, 1,5 ts kanel og 1 ts ingefær.


I orginaloppskriften sies det at du skal ha 3 ss finkakket pomeransskall eller 1,5 ss pulverisert. Det selges på utvalgte butikker nærmere jul, men hvis du ikke finner dette kan du bruke appesinskall eller klementinskall.


Bland alt dette sammen til en smidig røre.


Pisk 3 dl kremfløte stiv...


.. og arbeid den forsiktig inn.


Arbeid så inn mel (1,3 - 1,5 kg) og natron (1,5 ss). Husk å ikke ha for mye mel i, da deigen blir hardere når den står en stund.


La deigen hvile kjølig helt til neste dag. Dette er en stor oppskrift og holder nok til et papperkakehus og en del små pepperkaker. Og så fant jeg tips om at du kan heller bruke melis når du skal bake ut deigen istedet for mel, for da blir ikke pepperkaken så hvite og tørre.Nå kan du bare leke deg - og det gjorde selvsagt vi.. Papperkakeformene er fra formina.se.  Vi har de minste i mange kule former. Biler, hjullastere, tog med vogn, prinsessekrone, dinorsaur, puslebut, kanin, hånd, tann mm. Og selvsagt har vi traktor ! For det har nemlig August lært seg å si: taaaktor! hører du titt og ofte i heimen her. 

Og den som tror at pepperkakehus-bygging tas lett på her i huset tar skammelig feil !

Med to jurister i hus så er det jo et selvfølge at huset føres opp forskriftsmessig. Her følger vi SINTEFS anvisninger når vi lager pepperkakehuset i år - med noen ... øhm.. (u)ønskede endringer. Som SINTEF selv poengterer "Etter at pepperkakehuset er oppført, oppdager mange svakheter som det er vanskelig og tidkrevende å utbedre. Dette kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Bakingen blir en hengemyr...".

Og videre skriver de at "Nyere forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene. I tillegg er det en god del som opplever klager, eller i verste fall at man ikke får spist huset. Naboklager har også forekommet. Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og vannskader. I ekstreme tilfeller kan man risikere at hele huset rett og slett faller fra hverandre ved første gangs bruk."

Dette vil vi jo SELVSAGT  unngå, så er er det blodig alvor. Så alvorlig er det at ting tar tid. Og når ting tar tid så ender ungene opp i seng, foreldrene klør seg i hodet med målestokken fektende frem og tilbake - og så ender vi opp uten pyntet pepperkakehus.
Så inntil i morgen kveld ligger huset, som igjen: er forskriftsmessig etter mål og proposjoner, og venter på å bli pyntet. Jada. Det blir sikkert fint i morgen.. om vi får tid til å pynte det da. Mandager er travle dager med svømming, lekser og diverse. Kanskje det forskriftsmessige pepperkakehuset må vente heeeeelt til tirsdagen ?!


2 kommentarer:

Silje sa...

Ojojoj, lekkert!
Gleder meg til å se det ferdige pepperkakehuset!

Elise sa...

Hehe.. ja, da er vi to :P Blir spennende dette her...

by mlekoshi